Zabójstwo 13 -latka
Napisano Ponad rok temu
hmm...a jesli by nie mialo?
Jeśli, gdyby... to tylko gdybanie!! Wierzę w to, że miałoby.
Udowodnij mi, że nie będzie żadnego skutku po wprowadzeniu kary śmierci to wtedy odpowiem na Twoje pytanie.
Napisano Ponad rok temu
Co da Ci "zlikwidowanie" przestepcy oprocz samej satysfakcji?Nic.
Da poczucie moralnej sprawiedliwosci. Latwiej bedzie sie pogodzic z losem i zyc dalej.
Ta "satysfakcja" - nie wroci straty ale zamknie pewien rozdzial, nie bedzie mysli typu "a ten sk... chodzi sobie teraz na przepustki" "moze dostanie zlagodzony wyrok... bo moze sie dobrze zachowuje albo opowiedzial ze szczegolami jak to zrobil i bedzie to okolicznoscia lagodzaca" itp itd
Latwiej bedzie zyc dalej, albo chociaz probowac zyc dalej.
Jestem za kara smierci, nie mam zadnych watpliwosci ze powinna byc.
Niewazne czy to sie bedzie nazywalo zemsta czy wymysla inne ladne slowo. Niewazne ze moze ja kiedys bede zagrozony ta kara. Akceptuje to i godze sie na to. To zaden argument drodzy przeciwnicy kary smierci.
Napisano Ponad rok temu
telex: ale jakie przepustki???
ja jestem za ostrym karaniem ale z wylaczeniem kary smierci jako nieodwracalnej i ostatecznej. jezeli ktos jest okrutnym morderca to dostaje dozywocie. zadnych przepustek, zadnych lagodnych wyrokow...mowisz tak jakbym chcial zeby tacy ludzie po ulicach chodzili. ja po prostu nie chce zyc w panstwie ktore dziala tak jak oni. zabija bezbronnch ludzi ktorzy nie stanowia dla panstwa zagrozenia. rozumiesz?
Napisano Ponad rok temu
Yak, życie polega na dokonywaniu wyborów. Wierzę w to, że wprowadzenie kary śmierci uratuje wiele niewinnych żyć. Możesz w to wierzyć lub nie, masz prawo do tego. Ja już dokonałem wyboru, Ty też. Słuszność naszych decyzji może potwierdzić tylko statystyka po wprowadzeniu takiej kary, choć i ona może być niemiarodajna.elgyrkos: ale wlasnie pokazuje ci gdybanie zeby ci pokazac sile twojego wczesniejszego argumentu ktory li jest rowniez wylacznie gdybaniem.
Ok, dostaje dożywocie, to o jakiej Ty tu drugiej szansie mówisz, ten człowiek nigdy nie wyjdzie na wolność.telex: ale jakie przepustki???
ja jestem za ostrym karaniem ale z wylaczeniem kary smierci jako nieodwracalnej i ostatecznej. jezeli ktos jest okrutnym morderca to dostaje dozywocie. zadnych przepustek, zadnych lagodnych wyrokow...mowisz tak jakbym chcial zeby tacy ludzie po ulicach chodzili. ja po prostu nie chce zyc w panstwie ktore dziala tak jak oni. zabija bezbronnch ludzi ktorzy nie stanowia dla panstwa zagrozenia. rozumiesz?
Powiedz mi tylko co da opcja kumulowania kar, jak i tak największą możliwą karą będzie dożywocie. Jedynie kara śmierci może skuteczniej odstraszyć bandytów.
Chyba, że dla Ciebie taka rzeczywistość z bandytami, których duża liczba nie boi się więzienia jest jak najbardziej w porządku.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Możesz podzielić się tymi statystykami ze mną.skoro kara smierci odstrasza to powiedz mi czemu nie przeklada sie to na statystyki?
Nie czytałeś uważnie tego co napisałem na temat sytuacji z długu.a druga szansa to na przyklad porzadne zycie w wiezieniu. albo za pare lat znalezienie prawdziwego sprawcy. albo w przypadku chlopakow z dlugu wyjscie z paki po 15 latach...w twoim swiecie te wszystkie osoby by zostaly zamordowane...nie przeraza cie to?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
. juz nawet nie wspomne o tym ze kara smierci jest niechrzescijanska a 98% polakow to zadeklarowani chrzescijanie.
A ja proponuje zebys wziol Biblie do reki otworzyl zaraz po 10 przykazaniach i przeczytal.... Na wypadek jakbys nie mial Bibli pod reka albo nie chcialo ci sie szukac zacytuje (z pamieci): "....a brata swego co zasadziwszy sie na blizniego swego zabije go, wezmiesz spod mego oltarza i ukamieniujesz....". Uwazasz ze to nie jest jednoznaczne?
Pozatym zwaz ze kosciol od czasu do czasu, prosi o odstapienie od wykonania kary smierci ( jak np. przed wizyta Papieza w USA), ale nigdy nie zada!
Napisano Ponad rok temu
Pozatym zwaz ze kosciol od czasu do czasu, prosi o odstapienie od wykonania kary smierci ( jak np. przed wizyta Papieza w USA), ale nigdy nie zada!
Ale to nie wynika z tego, ze Kosciol jest za kara smierci, lecz z tego, ze nie chce mieszac sie do polityki swieckiej na tyle, by czegos zadac. Poprzedni argument z cytatem z Biblii takze jest slaby, od kiedy to nauczanie Kosciola katolickiego zaklada przestrzeganie norm prawnych ustanowionych dla biblijnego Izraela? Szczegolowe normy i regulacje zawarte w Piecioksiegu (a do takich nalezy ta podana przez Ciebie) nie sa zadnym zrodlem prawa i nie wynika to w zadnym razie z doktryny katolickiej.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ps. pan przem: tylko blagam nie wyciagaj rowniez cytatow o ofiarze calopalnej z wolu :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale to nie wynika z tego, ze Kosciol jest za kara smierci, lecz z tego, ze nie chce mieszac sie do polityki swieckiej na tyle, by czegos zadac. Poprzedni argument z cytatem z Biblii takze jest slaby, od kiedy to nauczanie Kosciola katolickiego zaklada przestrzeganie norm prawnych ustanowionych dla biblijnego Izraela? Szczegolowe normy i regulacje zawarte w Piecioksiegu (a do takich nalezy ta podana przez Ciebie) nie sa zadnym zrodlem prawa i nie wynika to w zadnym razie z doktryny katolickiej.[/quote]
Zaraz nie rozumiem... Czyli (wg.Boga) w Biblijnym Izraelu kara smierci jest spoko, a potem juz nie? No tak bo przeciez Bog dal ludziom resocjalizacje! :wink: . Ale powaznie. Zwroc uwage ze w Nowym Testamencie (a ten chyba uwazasz za aktualny) nie ma slowa przeciwko karze smierci. A na Golgocie? Jezus przeciez wisial na krzyzu w towarzystwie nawroconego grzesznika (czyt. zresocjalizowanego), wiec dlaczego go nie uwolnil? [/quote]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mordowania? No chyba przesadzasz. A wojna? To jest dopiero niesprawiedliwosc. Pomysl. Kara smierci jest wykonywana np. na mordercy, a na wojnie masowo wyrzyna sie ludzi ktorych jedyna wina jest to, ze ktos pod przymusem dal im bron i wyslal na front.ech chyba niezbyt masz pojecie o czym mowisz...wiesz czym jest dla chrzescijan dekalog? znasz piate przykazanie? tyle. a nawroconemu grzesznikowi Jezus obiecuje zywot wieczny w niebie. przegapiles ten fragment? generalnie to czego sie starasz dowiesc? ze chrzescijanizm nie zabrania mordowania?? no daj spokoj...
A moze jestes przeciwnikiem wojen?
Zastanow sie jeszcze czym jest zabicie kogos w obronie wlasnej?
Napisano Ponad rok temu
Mordowania? No chyba przesadzasz. A wojna? To jest dopiero niesprawiedliwosc. Pomysl. Kara smierci jest wykonywana np. na mordercy, a na wojnie masowo wyrzyna sie ludzi ktorych jedyna wina jest to, ze ktos pod przymusem dal im bron i wyslal na front.ech chyba niezbyt masz pojecie o czym mowisz...wiesz czym jest dla chrzescijan dekalog? znasz piate przykazanie? tyle. a nawroconemu grzesznikowi Jezus obiecuje zywot wieczny w niebie. przegapiles ten fragment? generalnie to czego sie starasz dowiesc? ze chrzescijanizm nie zabrania mordowania?? no daj spokoj...
A moze jestes przeciwnikiem wojen?
Zastanow sie jeszcze czym jest zabicie kogos w obronie wlasnej?
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 5
0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
samoobrona...
- Ponad rok temu
-
Bić się czy nie?
- Ponad rok temu
-
Jaką broń zabrać?
- Ponad rok temu
-
akcje w sylwestra
- Ponad rok temu
-
Podawanie ręki jako forma rozpoczącia ataku
- Ponad rok temu
-
Honor na ulicy
- Ponad rok temu
-
statystyki o skinach etc.
- Ponad rok temu
-
Z zycia wziete...
- Ponad rok temu
-
Badz jak rottweiler!! Co za system, co za teksty!
- Ponad rok temu
-
Granice obrony koniecznej
- Ponad rok temu