Zabójstwo 13 -latka
Napisano Ponad rok temu
Jednym słowem - łatwo powiezieć , bo wtedy we własnych oczach wychodzisz na niezłomnego , twardego i sprawiedliwego.W zderzeniu z rzeczywistością to się troche zmienia ...
Napisano Ponad rok temu
jezeli chodzi o kare smierci i jej wymierzanie to proponuje siegnac po ksiazke pana elliota aronsona "człowiek- istota społeczna". i zwrocic uwage na dzial doswiadczen na ludziach ktorzy razili sie pradem nawzajem. to ma przelozenie:).
Napisano Ponad rok temu
tak samo jak ktos siedzi bo zrobil krzywde kolesiowi co mu sie wlamywal do domu, nie powinien siedziec, a jednak nie jestem przeciwny karze wiezienia tylko nie zgadzam sie z wyrokiem wydanym w konkretnej sprawie.
Napisano Ponad rok temu
Grayone, no bo jesli zalozmy by koles ten od dlugu dostał czape, to bylbym tez przeciw, ale jesli np czape otrzymalby koles co brutalnie zgwalcil a potem zabil iles tam kobiet i w ogole ni sladu.
Chodzi o to że czapy tak czy inaczej nie dostawałoby się za zwykłe zabójstwo ... tylko właśnie za takie które jest niedośc że bez żadnych okoliczności które mogłyby jakoś kare złagodzić , brutalne , facet nie rokuje szans poprawy etc. I takie właśnie przypadki dawano ludziom do oceny. I jak je ocenili to już pisałem. Generalnie byli przeciw...Czyli argument o tym że lud pragnie kary śmierci odpada...
Poza tym dochodzi tu druga sprawa - to kiedy facet zasługuje na czape oceniałby sędzia. musiałby wziąśc pod uwage takie rzeczy jak napisałem wyżej. No i problem polega na tym że są to kwestie bardzo śliskie...no bo jak ocenić czy facet nigdy się nie poprawi (inna sprawa jak jest chory - w normalnych państwach to się takich leczy , albo zamyka na zawsze) albo to czy można go czymś usprawiedliwić czy nie etc. Prowadzi to do tego że o życiu faceta decydowałby przypadek - na jakiego sędziego trafi... Oczywiście można powiedzieć , ze tak samo sędziowie mogą być nie obiektywni przy wymieżaniu kary więzienia - ale wtedy mimo ich błędu gośc zostaje żywy, najwyżej słońca do końca życia nie zobaczy ...
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No, i tu sie zgadzamy! Ztym ze ja uwazam ze Janik to idiota (vide wypowiedz o protestach moralnie usprawiedliwionych i nie...).kurcze, normalnie slumsy. dobrze ze ja tak nigdy nie mialem...chyba nasz kraj jednak potrzebuje wiecej policji...pisza tam ze sie ta okolica nikt nie interesuje. a dzisiaj janik gadal ze mamy najwyzszy poziom bezpieczenstwa w historii rzeczpospolitej. chyba bredzil, nie lubie go.
Wiecej policji owszem, ale ponadto wieksze uprawnienia. Pozatym kary fizyczne i "zero tolerancji".
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
samoobrona...
- Ponad rok temu
-
Bić się czy nie?
- Ponad rok temu
-
Jaką broń zabrać?
- Ponad rok temu
-
akcje w sylwestra
- Ponad rok temu
-
Podawanie ręki jako forma rozpoczącia ataku
- Ponad rok temu
-
Honor na ulicy
- Ponad rok temu
-
statystyki o skinach etc.
- Ponad rok temu
-
Z zycia wziete...
- Ponad rok temu
-
Badz jak rottweiler!! Co za system, co za teksty!
- Ponad rok temu
-
Granice obrony koniecznej
- Ponad rok temu