Niektore sztuki walki raczej bazuja na nie przemieszczajacej sie pozycji. .
Tak - a to coś nowego??
Zaleta ginga jest to ze capoeirista porusza sie caly czas, jest w stanie obejsc przeciwnika w kazdym momencie i nagle zmienic swoja pozycje, jest trudny do trafienia
Brak sparingów... jak widzę... Każda SW i SYSTEM każą się przemieszczać. Nie ma walki statycznej...
Ginga umozliwia natychmiastowe wyprowadzenie kopniecia niezaleznie czy jest to noga bedaca z przodu czy z tylu. Wystarczy jeden krok aby wyprowadzic smiertelnie niebezpieczne kopniecie.
I znów nieprawda. To samo oferuje TKD , THAI i inne...
Mozna byc bardzo daleko i nagle w jednym momencie znalesc sie na tyle blisko przeciwnika aby skosic go np rabo de arraia.
Tym śmiesznym kopnięciem
O rany... :roll:
Poza tym w capoeira sa kopniecia z doskoku. Przeciwnik uprawiajacy inny styl walki, puki jest w dystansie ma duze problemy z ustawieniem sie bezposrenio na przeciw capoeiristy.
Bajki. To samo jest w innych SW. W TKD są z doskoku, z przekroku etc.
Sprawdzałeś to w sparingu??
Poza tym jak wyjasnil mi ostatnio moj nauczyciel Graduado Coxinha.
Capoeirista uchyla sie przed kopnieciami i uderzeniami a nie blokuje ich.
Boshh- czytasz co piszesz. Straszna brednia. Raczej trudno uchylić przed serią uderzeń...
W stylach walki gdzie wystepuja bloki zawsze jest ten ulamek sekundy gdzie trzeba znowu "zebrac sie w sobie" aby wyprowadzic kolejny atak. Dla capoeiristy jest to ciagly ruch. I to wszystko wlasnie dzieki ginga oraz innymi elementami bedacymi skladowymi poruszania sie capoeiristy jak balans cialem, finty, esquivy itp.
Realnie się WCHODZI DO PRZODU na technikę ze zbiciem i kontra jest natychmiast lub lekki unik + kontra lub zejście z linii i kontra. Sam blok jest bardzo rzadki - a tradycyjne, obszerne bloki - nie są w ogóle używane.
Przemawiasz jako teoretyk - a ja stoczyłem swoje ileśtam walk... Sprostujesz to pewnie w przyszłości. Zachęcam do weryfikacji w sparingach na TKD, thaiu, w boksie czy kicku - a nie dywagacje...
Ginga jest:
- niestabilna,
- niebezpieczna,
- ryzykowna...
Nie trzyma się dobrze gardy etc.