a skad ta dana ?A ile % gości z capo sparuje - jak wcześniej 5%
przygotowanie do walki w capoeira
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Combat, chłopie, co się tak ciskasz. Delikatnie daje do zrozumienia, że się powtarzasz, akurat na ten wątek padło. Kazdy czytający to forum zna Twoje poglądy na pamięć po prostu, Twoją niereformowalność także. Jak wkurza Cię to, co napisałem, to daj mi ignora i luz.
Mnie to, co piszesz bawi po prostu i wcale tego nie ukrywam.
K.
a juz sie balem, ze jestem osamotniony w swojej opinii
Napisano Ponad rok temu
a skad ta dana ?
No właśnie jakby ktoś miał dane - bo ja niestety nie mam. Na temat TKD też "strzelam" - myślę, że tyle osób sparuje.
Dobra koniec o TKD (można założyć wątek CAPO VS TKD czy cuś)- Ukyo -sporo racji... (ale to co z praktyki widziałem - różni się od Twojego spojrzenia - goście robią zaawansowane techniki dopiero wtedy - gdy dobrze lub b.dobrze opanują proste).
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
TAE KWON DO - Sztuka maksymalnie efektywnego wykorzystania wszystkich części ciała" - zbliżona do karate. Łączy się z kulturą koreańską. Przy ćwiczeniach wykonuje się specyficzne oddechy dla harmonizacji przepływu energii z kosmosu. Człowiek rządzi energią i wpływa na los.
8) 8) 8) 8) 8)
:wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
8O 8O 8O 8O ludzie opanujcie sie!! po pierwsze to dizal capoeira i pytanie tyczylo sie capoeiry, po drugie w taekwondo nie ma zadnego pierdolenia o kosmicznej energii- znajdz wzmianke o tym na jakiejkolwiek innej stronie, chociazby na oficjalnej polskiegop zwiazku taekwondo.
Ehh Jakub- po co cytujesz takie brednie??? :roll: Walnąłeś jeszcze gorszy OFF TOPIC.
ON-T: Z dotyczasowej dyskusji wynika, że capo nie za bardzo daje podstawy do walki realnej...
Napisano Ponad rok temu
I jakos nikt sie tym nie przejmuje :wink:ON-T: Z dotyczasowej dyskusji wynika, że capo nie za bardzo daje podstawy do walki realnej...
Napisano Ponad rok temu
8O 8O 8O 8O ludzie opanujcie sie!! po pierwsze to dizal capoeira i pytanie tyczylo sie capoeiry, po drugie w taekwondo nie ma zadnego pierdolenia o kosmicznej energii- znajdz wzmianke o tym na jakiejkolwiek innej stronie, chociazby na oficjalnej polskiegop zwiazku taekwondo.
moro wyluzuj, to byl taki zarcik ukazujacy, ze kazdy moze wypisywac brednie i podawac jakies zrodla swojej wiedzy.
nie myslalem, ze dasz sie na to nabrac.
peace.
Napisano Ponad rok temu
Człowiek rządzi energią i wpływa na los.
nieprawda (ale pewnie za krótko ćwiczę).
kopałem ostatnio obrotówkę w wyskoku z zatrzymaniem i stwierdzam autorytatywnie, że nie da sie zatrzymać tego kopnięcia na dłużej niż najwyżej sekundę.
Niedowiarkom mogę pokazać rozwalone kolano :-) .
Chyba, ze energia kosmosu działała właśnie w stronę od kosmosu do ziemii i mnie wgniotło. :-)
pozdro.
Napisano Ponad rok temu
spoko Jakub, chodzilo mi raczej o to ze z tematu robi sie papka niz o ten cytat.8O 8O 8O 8O ludzie opanujcie sie!! po pierwsze to dizal capoeira i pytanie tyczylo sie capoeiry, po drugie w taekwondo nie ma zadnego pierdolenia o kosmicznej energii- znajdz wzmianke o tym na jakiejkolwiek innej stronie, chociazby na oficjalnej polskiegop zwiazku taekwondo.
moro wyluzuj, to byl taki zarcik ukazujacy, ze kazdy moze wypisywac brednie i podawac jakies zrodla swojej wiedzy.
nie myslalem, ze dasz sie na to nabrac.
peace.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Skoro tak bardzo chcesz się przekonać o skuteczności capoeira w realnej walce to pojedź do Brazylii na jakąkolwiek uliczną roda. Gwarantuję, że na brak wrażeń nie będziesz cierpiał...ON-T: Z dotyczasowej dyskusji wynika, że capo nie za bardzo daje podstawy do walki realnej...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ehhh.... poprzedni post był skierowany do Combata a nie do Moro. Sorry za zamieszanie.
Kolejny zły argument. Ważne co trenuje ogół w PL... Nie coś tam, gdzieśtam...
Napisano Ponad rok temu
Ogół PL?? Nie można uogólniać, a poza tym capoeira w Polsce się dopiero rozwija. Nie wiem jak wygląda sytuacja w innych grupach, ale my mamy trenera, który jest brazylijczykim i capoeira uczył się w Rio. Teraz swoją wiedzę przekazuje nam. Zobaczymy za jakiś czas, powiedzmy rok, dwa, może troche później. Zresztą nie ma co się oszukiwać, capoeira w Polsce nie stoi na jakimś szokująco wysokim poziomie i możliwe, że Twoje spostrzeżenia odnośnie tzw. realnej walki w capo są błędne. I tu właśnie chodzi o to coś tam, gdzieś tam, bo taka prawdziwa capoeira jest jak na razie tylko w Brazylii.[Kolejny zły argument. Ważne co trenuje ogół w PL... Nie coś tam, gdzieśtam...
Napisano Ponad rok temu
Zaleta ginga jest to ze capoeirista porusza sie caly czas, jest w stanie obejsc przeciwnika w kazdym momencie i nagle zmienic swoja pozycje, jest trudny do trafienia.
Ginga umozliwia natychmiastowe wyprowadzenie kopniecia niezaleznie czy jest to noga bedaca z przodu czy z tylu. Wystarczy jeden krok aby wyprowadzic smiertelnie niebezpieczne kopniecie. Mozna byc bardzo daleko i nagle w jednym momencie znalesc sie na tyle blisko przeciwnika aby skosic go np rabo de arraia. Poza tym w capoeira sa kopniecia z doskoku. Przeciwnik uprawiajacy inny styl walki, puki jest w dystansie ma duze problemy z ustawieniem sie bezposrenio na przeciw capoeiristy. Poza tym jak wyjasnil mi ostatnio moj nauczyciel Graduado Coxinha. Capoeirista uchyla sie przed kopnieciami i uderzeniami a nie blokuje ich. Dzieki temu zawsze ma impet aby natychmiast odpowiedziec szybkim i mocnym kontratakiem. W stylach walki gdzie wystepuja bloki zawsze jest ten ulamek sekundy gdzie trzeba znowu "zebrac sie w sobie" aby wyprowadzic kolejny atak. Dla capoeiristy jest to ciagly ruch. I to wszystko wlasnie dzieki ginga oraz innymi elementami bedacymi skladowymi poruszania sie capoeiristy jak balans cialem, finty, esquivy itp.
Napisano Ponad rok temu
Motto na dzis: Martelo dobre na wszystko
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Bydgoska Capoeira...
- Ponad rok temu
-
Kolejny artykuł.
- Ponad rok temu
-
Przedstawienie teatralne?
- Ponad rok temu
-
Lowkick
- Ponad rok temu
-
Trening w AdG i Grupo Magia - czy istnieja jakies roznice?
- Ponad rok temu
-
capoeira w białymstoku
- Ponad rok temu
-
kto z was byl w Zakopcu w Niedziele z pokazem ? (Krupowki)
- Ponad rok temu
-
Czeska Budo Gala 2002
- Ponad rok temu
-
III Otwarta Lekcja Capoeira
- Ponad rok temu
-
Capoeira w Słupsku
- Ponad rok temu