kashoob: a czy widziales grupo iuna (dawny capowrocek), axe capoeira (barril) czy chociazby moja grupe (companhia) - wszystkie te grupy po przylaczeniu sie do prawdziwych - wierz mi - zmienily swoje style, style prowadzenia treningow, gry w roda itd. mowie oczywiscie o prowadzacych te grupy (jak i nielicznych zaawansowanch), po ktorych widac roznice, przed a po przylaczeniem.
pisze o grupach ktore widzialem na oczy i dzieki temu moge sie wypowiadac.
widzialem Axe na żywo (poznałem Barrila, axe Barril ! Zajebisty koleś) i wydaje mi się, że Barril zdaje sobie sprawe z tego, że zawsze jest jeszcze coś do zrobienia i praca nad sobą nigdy się nie kończy. Reszte grup częściej lub rzadziej oglądam na filmach. Nie wiem, jak prowadzone są treningi - z wiadomej przyczyny. Nie atakuje żadnej z grup (chociaż, jak mus to mus), tylko wyraziłem SWOJĄ opinię. Dziwię się, że tak się nią wszyscy przejeli. Jak sam powiedziales - styl poprawiaja i zmieniaja nieliczni w kazdej grupie, a wiec to potwierdza, ze capoeira w Polsce sie dopiero rozwija. Na moje oko, mamy w Polsce z nielicznymi wyjątkami jakieś 30 % tego co w Brasil.