Dwa rodzaje mięśni?
Napisano Ponad rok temu
Np. maratończyk ma więcej pierwszych a sprinter drugich.
Na siłowni ćwiczy się raczej mięśnie na wytrzymałość.
Poprawcie mnie jeśli piszę bzdury , ale kiedyś słyszałem coś takiego. Mówili w TV o tym.
Napisano Ponad rok temu
Ale ogólnie niewykluczone.
Napisano Ponad rok temu
Kazdy miesien w organizmie zawiera wszystkie trzy rodzaje wlokien, ale w roznych proporcjach. I tak na przyklad miesnie odpowiedzialne za utrzymywanie postawy ciala, skladaja sie glownie z wlokien czerwonych, natomiast wlokna biale beda przewazaly chociazby w miesniach dloni. Procentowy sklad wlokien w miesniu moze rowniez ulegac modyfikacja pod wplywem dlugotrwalego treningu o roznej specyfice. Jak mozna sie domyslic ilosc wlokien bialych bedzie na przyklad wieksza u sprinterow, a czerwonych u maratonczykow. Mam nadzieje, ze to cos troszke rozjasnilo. Pozdrawiam!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wlokna wolnokurczliwe = czerwone = typ 1 = ST
wlokna szybkokurclziwe = biale = typ 2 = FT0G i FTHG
Napisano Ponad rok temu
Podejrzewam, że na siłowni nabywa się raczej tych "wytrzymałościowych", ale w sztukach walki lepsze byłoby mieć więcej "szybkościowych". Jak ćwiczyć/Co robić by mieć więcej tych drugich mięśni? Skoro nie siłownia to co?
Siła uderzenia zależy od masy i od szybkości. Niestety zwiększając masę mieśni zawierających włókna wytrzymałościowe traci się na szybkości, a ja chciałbym zwiększyć masę mięśni, ale nie tracić na szybkości, czyli zwiększenie masy mięśni zawierających włókna wytrzymałościowe nie jest dobrym wyjściem.
Napisano Ponad rok temu
no i co ,ze ci cos ktos napisze.. jestes pewny czy napisze prawde? Wez sobie poszukaj w necie jak masz wstret do ksiazeek artykulow o tym.
Podejrzewam ,ze bardziej chodzi ci o fizjologie miesni a nie o ich budowe..
A to juz inzynieria..
Napisano Ponad rok temu
Dlatego jeden jest dobrym sprinterem a drugi maratończykiem.
Napisano Ponad rok temu
Mamusia mi powiedziała, że na forum są osoby, które coś wiedzą i nie chcą zatrzymywać tej wiedzy dla siebie, bo inaczej takie forum nie miałoby sensu istnienia.
Widocznie mamusia okłamała mnie (znowu , tak jak z Mikołajem).
PIETRASS: Jeśli procentowy skład włókien jest zależny od genów, czyli nie jest możliwe przez trening zmienienia tej proporcji?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napewno można przez ćwiczenia wpłynąć na to że mięśnie będą bardziej wytrzymałe czy szybkokurczliwe. I właśnie po to się ćwiczy :wink: .
A wiesz jak ćwiczyć by były albo szybsze albo wytrzymalsze?
Jak się ćwiczy wytrzymałość to trzeba chyba robić dużo powtórzeń i tak długo powtarzać serie, aż nie będzie się mogło dłużej .
A jak ćwiczyć szybkość? Robić jakiś ruch np. szybko z jakimś większym obciążeniem? Przykład: kopać szybko z obciążoną nogą. Tak?
:roll:
Napisano Ponad rok temu
Hmm, a po co ja dzisiaj uaktualniałem "Ciekawe tematy"? Żeby ciągle pytać się o to samo? :?A wiesz jak ćwiczyć by były albo szybsze albo wytrzymalsze?
Jak się ćwiczy wytrzymałość to trzeba chyba robić dużo powtórzeń i tak długo powtarzać serie, aż nie będzie się mogło dłużej .
A jak ćwiczyć szybkość? Robić jakiś ruch np. szybko z jakimś większym obciążeniem? Przykład: kopać szybko z obciążoną nogą. Tak?
:roll:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie jestem pewien czy mam rację, ale chyba tak.
Napisano Ponad rok temu
Dawniej stosowano podział mięśni szkieletowych ze względu na zawartość mioglobiny i stopień zabarwienia. W ramach tego podziału wyróżniano mięśnie czerwone i mięśnie białe.
Mięśnie czerwone: duża zawartość mioglobiny, przystosowania do długotrwałych wysiłków.
Mięśnie białe: stosunkowo mało mioglobiny, dużo glikogenu i enzymów glikolitycznych, przystosowania do silnych lecz krótkotrwałych skurczów.
Obecnie przyjmujesie podział miocytw na podstawie szybkości skurczu, rodzaju metabolizmu, aktywności ATP-azowej, wydajności glikolitycznej i aktywności utleniającej. W ramach tegopodziału wyróżnia się 3 rodzaje mięśni:
1) Wolno kurczące się miocyty czerwone (typ I): przewaga metabolizmu tlenowego i aktywności utleniającej (fosforylacji oksydacyjnej), dużo mioglobiny, bardzo dobre ukrwienie (liczne kapilary =>bardzo sprawne dostarczanie tlenu), dużo mitochondriów, wyraźnie zaznaczona fosforylacja oksydacyjna, zdolność do długotrwaych skurczów bez oznak zmęczenia (np. mięsnie postawne)
2) Szybko kurczące się miocyty (typ IIB) o szybkim metabolizmie glikolitycznym i niskiej aktywności utleniającej: szybki rozpad i zużywanie ATP oraz szybka jego regeneracja an drodze glikolizy beztlenowej, duża zawartość glikogenu, mało mioglobny, zdolność do b. szybkich skurczów lecz podatne na zmęczenie (np. mięśniegałki ocznej).
3) Szybko kurczące się miocyty (typ IIA) z przewagą metabolizmu tlenowego i wysoką aktywnośćią utleniającą - występują one rzadko u człowieka.
interesującym zjawiskiem jest to, że jeśi mięsień wolno kurczący się zostanie zaopatrzony przez włókno, ktre zaopatrywało mięsień szybko kurczący się, to nastąpi przebudowa nowo unerwionego mięsnia w kierunku mięsnia szybko kurczącego. O ile dobrze pamiętam dzieje się tak np. w tworzeniu jednostek makromotorycznych.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jaką skakankę?
- Ponad rok temu
-
"Prądy" przy pompkach.
- Ponad rok temu
-
trening ogólnorozwojowy i trening poza treningiem
- Ponad rok temu