Tkd kontra inne style walki
Napisano Ponad rok temu
Może byliście kiedyś świadkami takich walk, może w nich uczestniczyliście? Prawdą jest że walczy człowiek nie styl, ale widziałem pare filmików z zawodnikami tkd no i niestety wszystkie pokazywały porażki tychże zawodników. Przypadek, może ci zawodnicy nie byli najlepsi? Podzielcie się własnymi spostrzeżeniami, jakie są waszym zdaniem najcenniejsze umiejętnści które wynieśliście z taekwondo i mogły by sie przydać w walce z przedstawicielami innych stylów. ( mówie nie o walce według jakiś reguł , ale pozbawionej zasad walce np.na ulicy)
pozdrawiam Dźwiedziu
Napisano Ponad rok temu
najlepsze jest to ze czesto ludzie dlugo cwiczacy TKD
nie maja pojecia o innych sztukach walki
min. moj znajomy z danem (w tkd naprawde swietny zawodnik , bardzo dobrze wyszkolony technicznie itp itd) myslal ze karate oyama to takie tradycyjne karate

Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wczoraj totalnym zbiegiem okolicznosci na studniowce kolezanki poznalem kolesia ktory wlasnie byl w tej grupie kickbokserow ktora do nas przychodzila. Spytalem go o wrazenia- powiedzial ze walczyl trzy razy z Rafalem Gozdalskim i (cytuje) "nie bylo na niego ch... we wsi"

Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu

Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Ja w tym tygodniu bede miala 1 trening/sparring z przyjaciolka z tkd. Ona jest na troche nizszym poziomie ale mniej wiecej bedzie widac co i jak jest .. ja cwicze od ponad 4 latek Karate a ona od podobnego czasu ale z przerwami tkd.
po feriach ona wpada do mnie ewentualnie na trening i robimy sobie prawdziwszy sparring

mniej wiecej krotko streszcze co i jak
Sei
Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu
najbardziej mnie wqrwia jak wszystcy dodatkowo powoluja sie na filmiki jak to niby ich jest wiele , ze zawodnicy tkd przegrywaja , wszyscy zawsze mowia o tym tkd vs mt , czy nie ma naprawde innych przykladow ? pozatym temat ciagniety juz nie wiadomo ile razy , a i tak kazdy bedzie mial swoje zdanie
pozdrawiam 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
zawodnik , ktory trenuje tylko karate , badz tylko taekwondo napewno bedzie lepszy od drugiego , walczac na swoich zasadach. 8)
Napisano Ponad rok temu

co do tematu: wlaczy czlowiek ,nie styl.jesli chodzi o walke bez zasad sportowych to jestem na plus z innymi stylami.TKD daje dobre podstawy,reszte trzeba sobie wypracowac...
Napisano Ponad rok temu
Ja podałem ten jaki znam, walke K1 medalisty igrzysk olimpijskich WTF z karateką (raczej chyba bez większycj osiągnięć) który przegrał bo nadział się na backfista=znokautowany w drugiej rundzie).
Tez widziałem ten film, tyle ze jak pamietam, tam było napisane "taekwondo medallist" i ano słowa o olimpiadzie. Wątpię, żeby ktokolwiek z kadry olimpijskiej Korei startował w K1. Ci goście trenują tylko i wyłącznie pod olimpiadę, na której notabene tez sporo kasy moga zarobić, w ostatecznym rozrachunku bodaj czy nie więcej niż na K1 (za K1 się renty olimpijskiej nie dostaje).
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Wniosek z tego wysuwam taki, że trzeba umiejętnie kopać. Nie należy zaczynać akcję lowkickiem, kiedy przeciwnik jest przygotowany na przyjęcie uderzenia. Najlepszy skutek odnosi lowkick z zaskoczenia.
Z drugiej strony zastaniawiam się, czy jest możliwość obrony przed lowkickiem poza blokiem kolanem i unikiem. Może kontra dwitem z lekkim odskokiem do tyłu miałaby jakąś szansę?
P.S. Witam drugiego kolegę z klubu

Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
Przywitanie i pare spraw :)
- Ponad rok temu
-