tajski czy bjj
Napisano Ponad rok temu
I jeszcze zagadka do tego cytatu:
Gdy walczysz w na ulicy w parterze z jednym, jego trzej koledzy cie kopia (to prawda!). Gdy natomiast walczysz z nim uderzeniami, jego koledzy:
1) Przygladaja sie, komentuja walke i dodaja otuchy swojemu koledze
2) Staja wokol walczacych, klaszcza i spiewaja piosenki (jak w capoeira)
3) Ustawiaja sie gesiego w kolejce do ciebie
4) Tez cie kopia
Na ktora odpowiedz stawiacie ?
:wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Z relacji ludzi, ktorzy tak walczyli wynika z walka z kilkoma chwytami polego na:
1) Jak najszybszym przewroceniu na ziemie podcieciem, wejsciem w nogi lub rzutem - czesto to wystarcza zalatwienia delikwenta
2) Ewentualnym dobiciu na ziemi kopnieciem, ciosem (jak starczy czasu)
Oczywiscie, ze kulanie sie po ziemi pomiedzy kilkoma napastnikami nie ma sensu
Napisano Ponad rok temu
Nie odnotowano przypadku smiertelnego w wyniku duszenia. Podobnie jak z dzwigniami.
A ja znam, trener judo opowiadal nam o takim przypadku z zawodów.
BTW, na liście do wyboru brakuje po prostu shidokanu,
i wszystko sało by się oczywiste
A
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gdy walczysz w na ulicy w parterze z jednym, jego trzej koledzy cie kopia (to prawda!). Gdy natomiast walczysz z nim uderzeniami, jego koledzy:
1) Przygladaja sie, komentuja walke i dodaja otuchy swojemu koledze
2) Staja wokol walczacych, klaszcza i spiewaja piosenki (jak w capoeira)
3) Ustawiaja sie gesiego w kolejce do ciebie
4) Tez cie kopia
Na ktora odpowiedz stawiacie ?
:wink:
"Sandokanie"(Jsssu sssso to sa xyfa?) Aprpos twojego "teleaudio" :-) Zacząłem tu pisać przykładową sytuację 1v4, ale skasowalem to, bo to nie ma sensu. Tak chyba będzie bardziej prościej: czy łatwiej pokonać 4 tarzając się po ziemi, czy może jednak w stójce, zadając im ciosy?? A jak już cię który z nich wywróci- będziesz tracił czas na szarpaninę?? Ja bym starał się wstać za wszelką cenę i tyle mnie widzieli(albo: tyle zęby mieli) .
Napisano Ponad rok temu
Pytanie 1. W ilu pojedynkach bokserskich, K1, czy Muai Thai przeciwnik byl nokautowany pierwszym lub drugim ciosem w walce ? Jaki to byl (w przyblizeniu) procent tych walk ??
ad1-a ilu dresów z ulicy wpuściłbyś na k1 czy muay thai championship? Troshke zagalopowałeś się z porównaniami, mówimy o ulicy, gdzie przeciwnik zazwyczaj nie reprezentuje poziomu średniego uderzacza, a o agresywnej reakcji z Twojej strony nawet nie myśli. Owszem-uogólniam, ale adekwatnie do sytuacji.
Szczerze powiedziawszy to pytanie trudne i wymagające rozwięzłej odpowiedzi kogoś komu doświadczenie na to pozwala. Ja, do takich nie należywszy, będę teoretyzował... :wink: Jeśli za ocene przyjmiemy ogół elementów jakie style te reprezentują, to zależności +/- zdają się równoważyć. Wszystko sprowadza się do subiektywnego odczucia, gdzie kto lepiej się czuje. W walce 1v1 pewniejsze jest bjj, w walce >1 "jakieś" szanse daje nam zdecydowanie MT (acz kurde nie chce palnąć że nie można tutaj wymienionych stylów zamienić, to naprawdę bez różnicy-to i to ekhm...daje sporą szansę na twardy-i dla odmiany nie nasz- nokaut...). Pomimo tego oba należą do czołówki w formie której się trzymają i oba dają znaczną przewagę nad nieobeznanym w MA przeciwnikiem, a tych na ulicy zdecydowanie multum. Ja z sentymentu głosowałbym na thai, bardziej jednak z fascynacji tym stylem i faktu że miałem często przyjemność się o niego obić, niż z obiektywnego przekonania że można tutaj dokonać podziału na styl lepszy i gorszy.
Choong-tutaj bym się kłócił-stójka w bjj chociaż nieporównywalnie słabiej rozwijana niż w mt, to jednak z niej (+box) w większości zaczerpnięta i uniemożliwiająca zawodnikowi tego stylu bycie w stójce bezbronnym.
Pzdr
3mbri0n
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Walka z wyższym przeciwnikiem
- Ponad rok temu
-
Oyama Karate
- Ponad rok temu
-
kobieta na ulicy - z innej strony
- Ponad rok temu
-
25 gosci + 5 lomow + 20 kijow = o kurwa co za swiat
- Ponad rok temu
-
Noz na ulicy ?
- Ponad rok temu
-
dwa kopniecia
- Ponad rok temu
-
Poszukiwanie chętnych do sparrignu.
- Ponad rok temu
-
Styl-laczony -> jedyna alternatywa ulicy.
- Ponad rok temu
-
Rozczarowanie Policja - chyba off-topic (off-forum?)
- Ponad rok temu
-
Uzbrojony napastnik
- Ponad rok temu