najlepshe dojo
Napisano Ponad rok temu
piwnica ala rocky? a może super hala z lustrami i monitorami?
Napisano Ponad rok temu
no w jakim dojo najlepiej wam się ćwiczyło?
piwnica ala rocky? a może super hala z lustrami i monitorami?
Miłe było dojo podobne do tego na zdjęciu, dużo przestrzeni i w ogóle, ale...
chyba najmilej wspominam dojo w siedzibie ekologów - w Źródłach. Pamiętam, że na ścianie była taka płaskorzeźba drzewa, ściany na zielono, a po treningu były samosy.... Niesamowity klimat.
Silvio
Napisano Ponad rok temu
LM
ps. oddam sie za miejsce na dojo w Katowicach (po przystepnej cenie to miejsce)
Napisano Ponad rok temu
Ciekawi mnie czy te super doja sa zaprojektowane zgodnie z zasadami feng shui.
Napisano Ponad rok temu
Moje dojo nie jest moze specjalnie ladne,wlasciwie wiele ma pod wzgledem technicznym do zarzucenia (mata jest w porzadku ),za to panuje tu super atmosfera a to dla mnie jest najwazniejsze. 8)
Ciekawi mnie czy te super doja sa zaprojektowane zgodnie z zasadami feng shui.
A co takiego ten feng shui? nasze nie bylo zaprojektowane, tylko dostosowane z jakiego lokalu. No ale szef jest fanatykiem aikido...aha...i mamy air condition :wink: i naczej nie daloby sie cwiczyc na wysokich obrotach...
Napisano Ponad rok temu
Ale dobrze że jest, da sie przeżyć ważne że w ogóle jest bo na tym drugim bysmy sie nie zmieścili
Napisano Ponad rok temu
W praktyce sprowadza sie to czesto do sluchania swojej intuicji,tam gdzie sie dobrze czujemy,rozwijamy sie itp. tam jest OK. poklon
Napisano Ponad rok temu
A oto Dojo w Zielonej Gorze... Zdjecie troche ciemne, ale nie znalazlem nic lepszego gdzie bylaby widoczna jak najwieksza czesc Dojo. Na zdjeciu Sensei Piotr Kirmiel z grupa dzieicieca.
Pozdrawiam - Adam
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam Wazeliniarz
Napisano Ponad rok temu
Emi, gdzie to było, bo jakoś sali nie mogę skojarzyć...?http://emiii.w.interia.pl/szablon_obrazki/Emi31.jpg
Dojo Piła 2000
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
to Szczepan:feng shui jest chinska sztuka znalezienia harmoni miedzy szeroko pojetym srodowiskiem a czlowiekiem,tak to rozumiem .W uproszczeniu mozna powiedziec,ze sprowadza sie to do wynajdywania dla czlowieka najodpowiedniejszego pod wzgledem energetycznym miesca (np. miejsca na treningi aikido :wink: ) ,a potem takie zaprojektowanie juz zamknietej przestrzeni ,aby niewidoczna dla nas energia '' pracowala'' dla nas,w wybranej dla nas dziedzinie zycia.Na ten temat napisano mnostwo ksiazek,ktore pewnie lepiej ode mnie wyjasniaja ten temat.
W praktyce sprowadza sie to czesto do sluchania swojej intuicji,tam gdzie sie dobrze czujemy,rozwijamy sie itp. tam jest OK. poklon
To wszytsko bardzo piekne, ale cala ta chinszczyzna, co to ma wspolnego z aikido :?
a te .........ehmh........energetyczne miejsca, to czym to sie przejawia, macie jakies liczniki Geigera czy cus?
Napisano Ponad rok temu
Wracajac do spraw energetycznych,na kazdym treningu slysze ,ze kazda technike mam robic z biodra,bo tam jest moja sila, moje centrum energetyczne ,slynne ki,w ktore pewnie wierzysz.
Sadze ,ze jest mozliwe ujarzmienie wolno krazacej energii,tym zajmuje sie feng shui. Dobrze Ci sie trenuje w dusznych,malych i brudnych salach?
Nigdy nie poczules, ze czujesz sie gdzies znuzony,po czym oduszczasz to miejsce i odczuwasz ulge. Dla mnie to wszystko jest ciekawe i godne poznania.Ale sie rozpisalam. :roll: poklon
Napisano Ponad rok temu
Ja mam niestety za male dojo....
Napisano Ponad rok temu
To Szczepan: to mile,ze podtrzymujesz temat ,mozemy pogadac,o to tu przeciez chodzi. Wiesz Szczepan, chinszczyzna czy japonszczyzna wszystko to dziwactwo dla wiekszosci ludzi tzw. kultury zachodniej. Dla czesci moich znajomych aikido czy inne sw to tylko taka moda.
Wracajac do spraw energetycznych,na kazdym treningu slysze ,ze kazda technike mam robic z biodra,bo tam jest moja sila, moje centrum energetyczne ,slynne ki,w ktore pewnie wierzysz.
Sadze ,ze jest mozliwe ujarzmienie wolno krazacej energii,tym zajmuje sie feng shui. Dobrze Ci sie trenuje w dusznych,malych i brudnych salach?
Nigdy nie poczules, ze czujesz sie gdzies znuzony,po czym oduszczasz to miejsce i odczuwasz ulge. Dla mnie to wszystko jest ciekawe i godne poznania.Ale sie rozpisalam. :roll: poklon
Dlaczego sie pytalem co tu robi chinszczyzna, bo przeciez japonczycy maja w duzej pogardzie wszystko co chinskie i nie biora nic wprost , tylko adoptuja i przeksztalcaja na swoja modle. Dlatego mysle ze takie proste przekladanie chinskich wierzen do japonskiego dojo jest nieuzasadnione.
Nie wierz nic a nic, jak ci ktos mowi ze robisz techniki dzieki Ki , robisz je dobrze jak prawidlowo uzywasz miesni, szkieletu i sciegien w swoim ciele Dlaczego nalezy uzywac bioder do robienia technik? Bo wokol bioder sa bardzo mocno rozwiniete miesnie, a poza tym, biodra sluza jako wielki "rotor" krecacy sie w rozne strony i jako staw przkazujacy moc z nog do rak (tak jak jakis rotor przekazuje moc z silnika na pasek klinowy). Kazdy elastyczny staw w ciele (rozpoczynajac od stawow w stopach) przkazujac moc w kierunku bioder wzmacnia ta moc kilkakrotnie, tym wiecej, im wiecej jest elastyczny. Potem stawy biodrowe przekazuja moc do barkow, lokci i nadgarstkow. Ot i cala tajemna energia Ki, jak widzisz nie ma zadnej potrzeby mistyfikowac prostych, fizycznych spraw.
Moje estetyczne potrzeby podczas treningu nie istnieja - no moze poza podziwianiem pieknych kobiet (ale kazdy moze miec jedna mala slabosc :wink: ) duzo wazniejsze jest dla mnie jakosc humanistyczna ludzi z ktorymi cwicze. Fakt ze wole, jak jest duzo tlenu, ale i do tego mozna sie przyzwyczaic..
Ja tez, tak jak ty, jestem ciekawy roznych nowych miejsc, nie waham sie nawet przed przeprowadzka za ocean 8) zeby zobaczyc ciekawe rzeczy...ale wystrzegam sie niepotrzebnego mistyfikowania
Napisano Ponad rok temu
pomarzyc dobra rzecz :-))
Aiki
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Aikido pokonalo bjj
- Ponad rok temu
-
atak jak?
- Ponad rok temu