Dieta a masa ciała
Napisano Ponad rok temu
Powiedzcie mi czy jest jakiś patent na przybranie wagi
Mam 170cm wzrostu i od zawsze ważę 55kg choćbym nie
wiem co i ile jadł , a jem dość dużo
PS mam 30lat
Napisano Ponad rok temu
Ta kreatyna to jakieś tabletki czy płyn ? Jak drogie , czy dostępe ?
No i na ile trwały będzie skutek , nobo kulturystą to ja raczej już nie zostanę a nie chciałbym wydawać pieniądzy na coś co w rezultacie tylko wyląduje w Wiśle...
Napisano Ponad rok temu
Kreatyna, dokładniej monohydrat kreatyny to środek w proszku lub tabletkach. Zwiąksza on siłę oraz wytrzymałość a także trochę sztucznie powiększa masę ciała, gdyż powoduje duże uwodnienie komórek (dlatego podczas brania kreatyny należy dużo pić). Zwiększenie siły oraz wytrzymałości zwiększa efektywność treningu co pomaga w zwiekszęniu masy ciała.
Ilość branej kreatyny zależy od masy ciała. Ja biorę następująco:
- 1 tydzień 25 gram dzianne,
- 2 - 6 tydziań 10 gram dziennie,
- 7 - 10 tydzień odstawiam kreatynę,
- i można tak w kółko...
Napisano Ponad rok temu
Zgadza się
>Ilość branej kreatyny zależy od masy ciała. Ja biorę następująco:
>- 1 tydzień 25 gram dzianne,
>- 2 - 6 tydziań 10 gram dziennie,
>- 7 - 10 tydzień odstawiam kreatynę,
A czy rozbudowana w ten sposób masa mięśni po prostu nie zaniknie jeśli przestałbym regularnie ćwiczyć ?
Napisano Ponad rok temu
Ps. dla twojej masy ciała proporcje powinny być inne, sprawdź na opakowaniach.
Orientacyjna cena - u mnie w Gdańsku widziałem ostatnio kreatynę Scitec 650g za 89 zł.
Ps. 2 podczas brania kreatyny musisz brać odżywki, kreatyna potrzebuje węglowodanów dla lepszej dystrybucji.
Napisano Ponad rok temu
Zastanawiam się czy przy takiej ilości słodyczy , jaką wpierniczam prawie codziennie , to naprawdę potrzebne mi są jeszcze węglowodany z odżywek
I z innej beczki :
Mam w domu mały atlas STAR , podobny do tego :
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
i pytanie laika : jakiego rzędu obciążenia zapodawać na początek ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No- może nie prościej, ale za to efekty stałe i zdrowiej...
Napisano Ponad rok temu
Zacznik od obejrzenia następnie swojej diety. W Twoim przypadku to podstawowa sprawa. Zagęść liczbę posiłków do 5-6 dziennie. Konsumuj z 3000-5000 kcal, skłądającej się głównie z białek (proteiny) 3-4 g na kg masy ciała, węglowodany 4 g na każdy 1 g białek i odrobine olejów np. lniany etc.
Trenuj na siłowni maksymalnymi obciążeniami, nie martw sie o spadki masy ciała. Wróci. Nie wykonuj treningów aerobowych, żadnego biegania, steppera, rowera przez czas jakiś. Trenuj 3-4 x w tygodniu. Dla każdej partii mięśni rób co najmniej od 48 - 72 godz. przerwy w zależności od wielkości mieśnia. Zasada jest taka - im większy mieśień tym dłuższa przerwa. Mięśne rosą wówczas kiedy odpowczywasz a nie kiedy trenujesz więc daj im szansę.
Zobacz jak taki system działa na Ciebie,.
A po jakimś czasie kreatyna i wszystko inne, nie odchodząc od treningu i diety rzecz jasna
Napisano Ponad rok temu
Zacznik od obejrzenia następnie swojej diety. W Twoim przypadku to podstawowa sprawa. Zagęść liczbę posiłków do 5-6 dziennie. Konsumuj z 3000-5000 kcal, skłądającej się głównie z białek (proteiny) 3-4 g na kg masy ciała, węglowodany 4 g na każdy 1 g białek i odrobine olejów np. lniany etc.
Trenuj na siłowni maksymalnymi obciążeniami, nie martw sie o spadki masy ciała. Wróci. Nie wykonuj treningów aerobowych, żadnego biegania, steppera, rowera przez czas jakiś.
Albo zacznij trenować w zgodzie z fizjologią organizmu, wykorzystujac sprawdzone metody treningowe, a mimo, że wolniej zrobisz masę i siłe to będziesz przynajmniej zdrowy.
Napisano Ponad rok temu
Jezeli chodzi o ilosc zjadanego bialka to wg Colgana (a to sluszne zrodlo) wystarczy do treningu silowego 2g /kg mc.
Nie mow Jarek, ze jesz 3-4, musialbys zjadac wiecej niz 2 kg miesa dziennie.
Pozdrowienia,
MR.
PS
A jezeli chodzi o porade to istotnie: najpierw odpowiednie odzywianie, pozniej dopiero (ewentualnie) odzywki, a na koncu dopiero pomysl o kreatynie. Do tego odpowiedni trening + odnowa biologiczna (jak napisal Jarek). I to wystarczy.
Napisano Ponad rok temu
To jest przerażające- jak ludzie sobie robią krzywdę tylko dlatego, że zamiast wziąć przeczytać sobie sensowne źródło to kierują się poradami domorosłych tzw. instruktorów i trenerów umieszczanych w gazetach typu "Pani domu"...
Napisano Ponad rok temu
A te 2 kg to nie jest aż taka tragedia. Łapiesz sie 6 razy dziennie na ryżu z piersią kurczaka i wyrobisz normę. Fakt, że po tygodniu takiej diety ani ryż ani kurczak raczej nie są mentalnie pożądanym posiłkiem jest sprawą właściwie drugorzeną Ale to nie ja chcę przytyć
Polecem dużo bananów (bardzo dobrej jakości węglowodany); ryżu (też węglowodany), kurczaka (białko), soję (białko) i dużo wody, najlpiej bez gazu (paskudztwo). Pamiętaj, że 75% masy ciała to woda !
Napisano Ponad rok temu
- dobra dieta zaspokajająca wszystkie potrzeby organizmu zarówno ze strony budulcowej jak i energetycznej.
- dobry trening powodujacy efekt, w postaci niszczenia warstw mięśni i powodujących ich poźniejszą regenerację i zarastanie ze zwiększona grubością,
- odpoczynek, dużo snu i relaksu.
To jest naprawdę dobry patent.
Napisano Ponad rok temu
Błagam!
Jak juz chcesz być taki dokładny- 60%, sześciedziąt...
Napisano Ponad rok temu
U mnie jest inny klimat widocznie Bardziej wilgotny
Napisano Ponad rok temu
Tam juz blisko gór- może dlatego
Napisano Ponad rok temu
Tak, Mariusz 2 g na kg masy ciała w 100% powinno zaspokoić potrzeby naszego dyskutanta. Napisałem 3-4 g, gdyż zakadając taki system treningów wyłącznie na masę ciała i przy założeniu trenowani az maksymalnymi ciężarami i na koniec zakłądając, że to ektomorfik może te 2 g być dlań odrobinę za mało.
Organizm nie przerobi tych dodatkowych 1-2g - bardziej zaszkodza niz pomoga, ilosc bialka ponad norme powoduje zakwaszenie organizmu.
A przy okazji: jakbym mial jesc 6 razy dziennie ryz z kurczakiem to juz wolalbym wazyc te 55kg.
MR.
Napisano Ponad rok temu
A przy okazji: jakbym mial jesc 6 razy dziennie ryz z kurczakiem to juz wolalbym wazyc te 55kg.
MR.
Wiesz tak na poważnie, to znam wielu takich, którzy całe swoje beznadziejne życie poświęcili temu aby jeść o określonych porach, nie zapominając aby wstać w środku nocy i wtrząchnąć kurczaka - tylko dlatego, że mogły się procesy katabolityczne rozpocząć jak nie ma napędu dla organizmu. A wszystko po to aby wejść na scenę, dwa razy zacisnąć bicepsa i udo, dostać nagrodę i zemrzeć w okolicach 40 tki z przekoksowania (to już zaawanasowany wiek w tym ścodokowsku).
Przez jakiś czas też wszedłem w taki rytm (za wyjątkiem koksu), ale jak mi zaczęły kolana siadać przy kopnięciach to powiedziałem: chwatit. To nie sport to choroba.