Wspinaczka
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Moza stosować kółko lub podobne patenty, ale jest kotuzjogenne.
Dla bardzo trudnych dróg polecay jest campus. jeszczebardziej kontuzjogenny. Ale skuteczny. Gullich stosował go w przygotowaiach na Action Directe.
Nie wiem o jakie trudności chodzi. Do VI.5 wystarczą spokojnie zwisy i wspinanie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Każdy sport uprawiany ekstremalnie prowadzi do kalectwa (nie boję użyć tego słowa), nawet szachy :wink: .Mnie osobiście zawsze interesowało,czy wspinaczkowcy nie kończą po dłuższym czasie z jakimiś poważnymi problemani z rękami, jakieś zwyrodnienia stawów itp. Słyszeliście coś o tym?
Oprócz piłeczek można chyba używac tzw. stresówek. To takie małe specjalnie zrobione z tworzywa sztucznego przedmioty do zgniatania. Stresówka - bo po pewnym czasie samoistnie ręką zaciska ci się na niej jako odruch bezwarunkowy (mam nadzieję, że nie pomyliłem z warunkowym). Np. idąc spać zaciskasz, wstajesz rano a Twoje mięśnie ręki mają takie zakwasy jakiech nigdy nie miałeś. Po miesiącu, Twoja ręka ma duuużo większą wytrzymałość i siłę chwytu.
Sam mam dzisiaj pójść pierwszy raz na ściankę. Jak będzie ciepło to pójdę. Z zabezpieczeniem na specjalnie przygotowanej ściance, gdzie są różne poziomy trudności. Zobaczymy.
Napisano Ponad rok temu
Jak chodzi o trening to nic lepszego niz samo wspinanie nie da sie wymyslic. W domu mozna faktycznie powisiec na jakims malym chwycie (futryna), chwytotablicy, pobawic sie na campusie czy nawet pozwisac na drazku. Pileczki, koleczka i inne pierdoly do sciskania zdecydowanie odradzam. Efekt niewielki, a sa kontuzjogenne.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Wiek a wydolność.
- Ponad rok temu
-
Sparingi a choroby przenoszone przez krew..
- Ponad rok temu
-
Domowy sprzęt do ćwiczenia uderzeń
- Ponad rok temu
-
Leczenie kontuzji własnym sumptem.
- Ponad rok temu
-
Windsurfing
- Ponad rok temu
-
BASE Jumping