Pierwsza rolka
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Adam
Napisano Ponad rok temu
Przy wysokim padzie lądujesz na jedna z łopatek by wstać i tak kręgosłup styka się z parkietem. Oki - doki.. ae-ukemi jest technika do nauki padów, szybkie ukemi(wysokie) jest już techniką ' bojową' . Poza tym .. nie wiem czemu czułem,ze Ci żebra wystają... :-))))))
Aiki
Napisano Ponad rok temu
Przy wysokim padzie lądujesz na jedna z łopatek by wstać i tak kręgosłup styka się z parkietem.
Aiki: spadasz na lopatke przy wysokim ukemi?????
no ciekawe... to moze dlatego na starosc masz klopoty (tzw: mikrourazy :-) )
Napisano Ponad rok temu
po 17 latach .. jakoś nie mam .. Oprócz kolan.. no ale to zrozumiale
Aiki
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Adam
P.s. ... a co żeberek to tylko tak Ci sie wydawało
Napisano Ponad rok temu
A tam federacje... kiedyś po prostu zlamiesz ręke..
btw
ciekawe czy przy naprawde szybkim padzie zdążysz wyciągnąć ręke?
Aiki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
przeciez ukemi to ratunek przed kontuzja w wypadku upadku, czy nie???
ps: kumpel ostatnio mial wypadek na rowerku i gdy frunął przez kierownice to sie pieknie zlozyl i wykonal piekne ukemi, he he i zyje....
Napisano Ponad rok temu
przeciez ukemi to ratunek przed kontuzja w wypadku upadku, czy nie???
ps: kumpel ostatnio mial wypadek na rowerku i gdy frunął przez kierownice to sie pieknie zlozyl i wykonal piekne ukemi, he he i zyje....[list][/list]
Napisano Ponad rok temu
A-Michael... sens ćwiczenia ukemi na macie?? Taki że jeśli przychodzi do klubu nowicjusz, który nic nie ćwiczył to sie tak nie poobija na macie jak na pewno by to miało miejsce na parkiecie. Czy wysokie pady też odrazu ćwiczyliście na parkiecie, nie wspominając o padzie takim jaki robi uke przy iriminage.
"albo ukemi z rozbiegu przez dwa materace.... " .... i pad na parkiet???
Adam
Napisano Ponad rok temu
Kiedys jechal grzecznie za jakims samochodem, i jak ogladal sie do tylu zeby go wyprzedzic to jadacy przed nim samochod zachamwal na maxa. Chlopak tylko zdarzyl sie wybic nieco do gory, motor wjechal POD samochod a on wolnym lotem przelecial ponad samochodem i spadl przed maska, wykonal miekkie ukemi, tak, ze nawet butelka doskonalego wina francuskiego ktora wiozl za pazucha sie nie zbila. Oczywiscie do dzis nie pamieta jak to sie stalo dokladnie, ukemi zrobil odruchowo. Potem ze 3 tyg nie mogl cwiczyc bo mial wszedzie siniaki, ale nic nie polamane!
Od tego czasu cwiczy jeszcze bardziej gorliwie, wcale mu sie nie dziwie
Napisano Ponad rok temu
ale nie powiem, przez 3 miechy to bylem tak posiniaczony ze strach, maście i inne takie specyfiki to byly na porzadku dziennym....
ale za to dzisiaj zaden pad mi nie ztraszny.
no i twarde podloze koryguje szybko bledy, co nie???
tak, takie panterki tez na parkiet, oj boli, boli....
Napisano Ponad rok temu
Aiki
Z całym szacunkim
Napisano Ponad rok temu
.. to ,że reka uke dotknęła pierwsza tatami sugeruje ,zę uke skacze i nie atakuje szczerze.. czyli pic na wode , fotomontaż.
Aiki
Z całym szacunkim
Bez szacunku ale chyba gówno wiesz: ręka pierwsz amortyzuje, chociaż można oczywiście robić twarde pady "bez rąk"
Napisano Ponad rok temu
O! On jest z Aikikaiu!
Po czym to poznał? Po padach, po wysokim yokomen uchi. U JW tak się nie pada, być może ze względów podanych przez Aikiego. Ale jeśli się tego nie ćwiczy, to nie można mówić, nie, od tego boli to a to, bo się tego po prostu nie umie na tyle dobrze, żeby nie bolało. Miałem bezustannie posiniaczone plecy przez pierwsze pół roku ćwiczenia aikido, a teraz bez bólu mogę padać na twardo i przetaczać się mae ukemi po betonie. Kwestia reningu. A kontuzja zdarzyć się może zawsze. IMHO jeśli umie się kontrolować padanie, niebezpieczeństwo jest o wiele mniejsze. A, i zdażył mi się rok temu upadek z roweru na śliskiej nawierzchni. Ukemi nic nie pomogło, leżałem na ziemi, nim zauważyłem, że w ogóle jest coś nie tak. Mój układ nerwowy nie zdążył zareagować.
Napisano Ponad rok temu
Dla mnie temat przejdzie do działu "różnice federacyjne". Ja robie pady tak jak mnie uczyli dużo bardziej doświadczeni odemnie i przynajmniej narazie zostanę przy swojej, a dokładniej przy ich metodzie padania.
Pozdrawiam
Adam
Napisano Ponad rok temu
U JW tak się nie pada, być może ze względów podanych przez Aikiego.
A to ciekawostka. To JW shihan przerzucil sie na daito-ryu?
To Aiki: ktora czesc ciala styka sie z mata jako pierwsza przy twardym padzie (np. od shiho nage)?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
pytanie do seba vel moon
- Ponad rok temu
-
Problem...
- Ponad rok temu
-
Rozwoj aikido
- Ponad rok temu
-
e-book "Omoto-kyo i aikido" juz dostepny!
- Ponad rok temu
-
Stefek w figurce
- Ponad rok temu
-
Jak zostać członkiem
- Ponad rok temu
-
Yoshinkan Aikido
- Ponad rok temu
-
moralne rozerki