styl czy człowiek?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak naprawde jakby poszukać to znalazłoby sie wiekle przypadków gdzie sławne bjj dostawało baty od adeptów innego stylu.
Przykładem może tu być Mirco cro cop Filipovic,wprawdzie ćwiczy on także parter,ale prawie wszystkie walki rozstrzyga w stójce,a ci którzy próbują mu np. wejść w nogi kończą z połamaną twarzą.
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
Natomiast czy sytem graplingowy nazywa sie luta livre, bjj, czy sambo to nie ma dzis znaczenia.
No akurat sambo nie nazwal bym systemem grapplingowym - parter to tam tylko "mniejsza polowa"
I tak wszystkie sytemy graplingowe "zapozyczyly sie" mcno w LL, albo bjj. Historii nie zmienisz.
K_P
Wlasnie probujesz zmieniac bo to raczej BJJ duzo zapozyczylo z sambo i innych systemow i oczywiscie rozwinelo swoje i nie zaprzeczalnie inni tez z tego korzystaja. 8)
Wiec kolo sie zamyka - co bylo pierwsze jajo czy kura ???
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam K_P
Napisano Ponad rok temu
Co do pierwszych UFC to mnie to najmnie jinteresuje - dobrze wiem jak sie uklada walki zawodnikow aby wygrac turnieje na zawodach a druga sprawa na poczatku zawsze uklada sie przepisy pod gospodarzy i wygrywaja gospodarze - bo to jest cos nowego i gospodarze pod cos takiego przygotowuja sie najdluzej.
Teraz sie to znacznie zmienilo poniewaz pod te przepisy trenuja i inni. Ale to ze sukcesy nadal odnosi tam duzo zawodnikow BJJ swiadczy to o skutecznosci tego stylu. Choc juz tam nie ma czysto stylowych zawodnikow tylko zawodowcy zajmujacy sie tylko tym.
Ale jedno jest pewno dzieki tym zawodom i ludziom z BJJ sztuki walki wyszly troche ze stagnacji i marazmu.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
K_P
Napisano Ponad rok temu
akurat garda bjj byla znana w jj i judo duzo wczesniej co jest zreszta udokumentowane w skryptach powojennych francuskich ale mniejsza o to fakt ze bjj ja dopracowalo do perfekcji zreszta nic dziwnego jesli pod te przepisy sprawdza sie znakomicie.
Co do pierwszych UFC to mnie to najmnie jinteresuje - dobrze wiem jak sie uklada walki zawodnikow aby wygrac turnieje na zawodach a druga sprawa na poczatku zawsze uklada sie przepisy pod gospodarzy i wygrywaja gospodarze - bo to jest cos nowego i gospodarze pod cos takiego przygotowuja sie najdluzej.
Teraz sie to znacznie zmienilo poniewaz pod te przepisy trenuja i inni. Ale to ze sukcesy nadal odnosi tam duzo zawodnikow BJJ swiadczy to o skutecznosci tego stylu. Choc juz tam nie ma czysto stylowych zawodnikow tylko zawodowcy zajmujacy sie tylko tym.
Ale jedno jest pewno dzieki tym zawodom i ludziom z BJJ sztuki walki wyszly troche ze stagnacji i marazmu.
w pełni się zgodzę z Tobą Martius, brałem udział w zawodach karata za małolata, i niemal zawsze wygrywali gospodarze, z zawodami bjj jest tak samo. Mnie się podobały tylko te turnieje UFC gdzie zawodnicy mogli byc w parterze, tłukli się bez rękawic, itp.. Potem się pozmieniało na korzyść parteru, nie mam nic przeciwko walce parterowej, też to lubię, ale nigdy na zadymie nie widziałem by jakiś judoka czy zapaśnik targał kogoś po ziemi...
Napisano Ponad rok temu
A juz najbardziej zal mi tych mlodych koksiarzy, ktorzy marnuja bezpowrotnie zdrowie i wydaje im sie, ze moga cos na tej ulicy zdzialac. Kulturystyka, na jakim by to nie bylo poziomie to juz naprawde karykatura sportu.
100% racji. Niestety Kubusiu - muszę smutno przyznać rację... Koksy to kaleki i do tego myślą że będą wymiatać...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jakbym mial juz wybrac,czy czlowiek czy styl-to wybralbym styl, bo nie raz widzialem,jak BJJowcy itp. robili "miazge" z karatekow,kickboxerow itd..ale to wszystko zalezy od wielu czynnikow,wiec odpowiedz na to pytanie jest cholernie ciezka
Napisano Ponad rok temu
Ciekawe tez kiedy ludzie zauwaza, ze tak naprawde zaden styl, czy mix nie nadaje sie na ulice? I ze, cwiczy sie tylko dla... cwiczenia.K_P
Szczerze mowiac nie bardzo rozumiem o co tu chodzi mozesz to jakos przyblizyc ?
Napisano Ponad rok temu
nie widzialem tego,ale Kubus Puchatek napisal to co i ja mysle ...
jak mozna to ja przyblize (sorky za styl) wyreczajac Kubusia
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
podobny temat byl na forum Capoeira
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Potem się pozmieniało na korzyść parteru, nie mam nic przeciwko walce parterowej, też to lubię, ale nigdy na zadymie nie widziałem by jakiś judoka czy zapaśnik targał kogoś po ziemi...
nie jestem adeptem żadnego stylu ale parę razy z ziemi wstałem więc parter może być pożyteczny, no i bez przesady, zawsze macie takie proporcje 1 na /2,3,4,5 ... i glany
co do stylu, hiha, co kogo nosi ja sty czy styl mnie ? jak sądzicie?
ale prowokacja to pytanie dla was, tak sie dac nabic!!
Napisano Ponad rok temu
po czym wy to widzicie że zadymiający to akurat judocy czy zapasnicy czy bjj
z mojego, życiowego doświadczenia wynika, że jak jakaś strona jest dobra to zadyma kończy się w dwie chwile ... i nawet łatwo przegapić atrakcje
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
a znalezc czystego zawodnika to prawdziwa sztuka szczegolnie w kategorii ciezkiej i superciezkiej...
niestety...
co do ustawiania walk wystarczy ustawic kolejke samych uderzaczy pod chwytacza i wszystko staje sie proste, gorzej jak bjj trafia na zapasnika czy judoke z przekrojowym przygotowaniem...
ale chwala bjj za otworzenie ludziom oczu na parter...
Napisano Ponad rok temu
styl to narzedzie
powinno byc dobrane do upodoban i warunkow fizycznych danej osoby,
ale dominujace znaczenie ma czlowiek
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Propozycja
- Ponad rok temu
-
dlaczego trenujesz?
- Ponad rok temu
-
był sobie fajter
- Ponad rok temu
-
era, plus, idea na treningu
- Ponad rok temu
-
cieszy oko
- Ponad rok temu
-
z kim seminarium?
- Ponad rok temu
-
Cass Magda
- Ponad rok temu
-
Taoizm
- Ponad rok temu
-
co wybrać?
- Ponad rok temu
-
Atmosfera na treningu oraz jaki powinien być nauczyciel?
- Ponad rok temu