styl czy człowiek?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
także człowiek bez stylu.
Uważam, że powinno być (w takiej kolejności) najpierw człowiek + styl
Napisano Ponad rok temu
Pozdrowienia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak primabalerina w wolnym czasie trenuje np boks i taki gentelman jak Jakie nie będzie chciał jej uderzyć to mu primabalerina wpierdzieli ale sam będzie sobie winny
Napisano Ponad rok temu
Dla mnie esencja.Jednego można się nauczyć wykorzystywać szybciej innego wolniej. Jeżeli zawodnik dysponuje dużą wolą walki, dbrym timingiem, pomysłowością może pokonać każdego. Wydaje mi się także, że styl ma za zadanie nauczyć właśnie tych rzeczy.
Poza tym są ludzie:
-którzy ćwicząc szachy będą wojownikami (są wystarczająco nie normalni )
-trenujący hipotetyczny "najskuteczniejszy" styl z których nic nie będzie.
Istotny jest aspekt psychiki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A najwazniejszy jest czynnik ludzki 8) .
Napisano Ponad rok temu
Ja zawsze bede stawial na osobe a nie konkretny styl. 8)
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
odwrotnie: kiepski styl nie zrobi fajtera nawet z najlepszego czlowieka. Zatem i czlowiek i styl.
i metodyka - a może metodyka
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Metodyka prowadzenia treningu tez jest bardzo wazna. Zgadzam sie że wiele zalezy od trenera ktory kieruje swoimi zawodnikami/uczniami.
Dopiero te trzy fundamenty czlowiek+ dobry styl(nowoczesny)+trener z dobra metodyka prowadzenia zajęć. I jest duza szansa na sukces.
Napisano Ponad rok temu
Co jest ważniejsze w samochodzie: silnik czy koła?
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I aby nie być upierdliwy - przygotowanie psychiczne.
Jako przykład mogę podać dwóch swoich ( no może z federacji VVD )
zawodników . jeden fighter który w warunkach "naturalnych" rozwlai nie jednego kozaka, drugi turniejowy zawodnik, świetna technika, inteligencja zawodnicza - no w ogóle super.
W finale wygrał " sportowiec " ale na ulicy wiecej szans dałbym przegranemu w sportowym finale.
Trochę w tym życiu się napatrzyłem, pojeździło się po świecie i MOIM ZDANIEM najpierw powinno zadać sobie pytanie,
który styl jest najlepszy, ale w jakiej formule ?
Czy np TKD będzie gorsze od Judu ? NIE dla obu kierunków stworzona pewne reguły - przepisy i podług nich można oceniać klasę zawodników.
Jeżeli organizuje się turnieje "bez zasad" ( ale z określonymi przepisami ! ) to nie oszukujmy się większść występujących to przede wszystkim zawodowcy ( w większości chemicy ), którzy trenują różne systemy od Boksu poprzez JJ po Zapasy. Oczywiście są pewne kierunki, które nadały pewien tręd w treningu o przygotowaniu do zawodów mowa
tu oczywiście o BJJ,Sambo czy Shootfighting.
Dla ludzi, którzy koniecznie widzą aspekt walki w MA na pewno polecałbym te kierunki. ale ja strszy pan fascynuje się orientem.
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Zawody jakie by nie byly kieruja sie swoimi przepisami a na ulicy takowych nie ma. Nawet w turniejach typu UFC Pride itd sa zasady. Jest sedzia.Oczywiscie ze Ci co tam startuja to zawodowcy z silna psychika bo nie kazdy zdecydowal by sie na start w czyms takim nie wspominajac o umiejetnosciach.
Pozdrawiam :-)
Napisano Ponad rok temu
Ale Ryszardzie, dobrze, ze zwrociles uwage na metodyke. Wspomniales tez jaki trener... Najlepiej... zeby takze nie przytlaczal adeptow (nie lubie slow: student, uczen), ani za bardzo swoimi umiejetnosciami, ani osobowoscia i co najwazniejsze - to bardzo czesto spotykane - zeby nie bal sie, ze uczen go przerosnie, takze technicznie. Zeby byl lustrem.
Czyli dobry trener na wage zlota. W kazdej dyscyplinie.
K_P
Napisano Ponad rok temu
Samochód czy kierowca ? Bez siebie ani jedno ani drugie nie pojedzie
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Propozycja
- Ponad rok temu
-
dlaczego trenujesz?
- Ponad rok temu
-
był sobie fajter
- Ponad rok temu
-
era, plus, idea na treningu
- Ponad rok temu
-
cieszy oko
- Ponad rok temu
-
z kim seminarium?
- Ponad rok temu
-
Cass Magda
- Ponad rok temu
-
Taoizm
- Ponad rok temu
-
co wybrać?
- Ponad rok temu
-
Atmosfera na treningu oraz jaki powinien być nauczyciel?
- Ponad rok temu