ITF czy WTF ?
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem, ale do mnie WTF jakoś w ogóle nie przemawia. Sposób rozgrywania zawodów sportowych uważam za niewypał (chodzi o walkę samymi nogami). Walki są mało efektowne, długie i nudne. Prezydent Federacji Un Yong Kim również nie świeci przykładem (najpierw przekupstwo żeby dostać się na olimpiadę, a później przy wyborach na prezydenta MKOL-u). Za wszelką cenę chce się pozbyć ITF-u, pomimo tego że generał Choi wielokrotnie oferował współprace. Sądzę że nieprędko obie federacje się dogadają.
Dlatego władze PZTKD ITF prowadzą taką a nie inną politykę. Zawodnik startujący w ITF , który wystartuje w WTF i zajmie tam jakieś miejsce, zacznie być postrzegany jako ten który trenuje WTF, a to wiąże się z dodatkowymi środkami finansowymi na rzecz WTF-u z panstwowej kasy. A przecierz to ITF ładuje pieniąchy i czas w danego zawodnika. Odwrotnie rzecz się ma chyba tak samo. Ja osobiście chciałbym żeby obie federacje sie jednak połączyły.
A oto wymyślony przeze mnie sposób rozgrywania zawodów w których mogłyby startować obie federacje:
- pierwsza runda wg. zasad ITF (ręce i nogi),
- druga runda wg. zasad WTF (same nogi),
- można tesz dorzucić trzecią (same ręce) :grin: Byłby to wtedy trójbój jak w Karate Shidokan.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Co do zawodow sportowych, uwazam, ze jest dobrze, jak jest. Oba systemy maja swoje mocne i slabe punkty, w obu przydaloby sie troche modyfikacji, ale najwazniejsza sprawa wg mnie bylaby swoboda startow. U nas w klubie wszyscy z grubsza cwicza to samo, a i tak jeden preferuje na zawodach semi, drugi light, trzeci WTF, a sa tacy, co po prostu lac sie lubia i przepisy im obojetne
Jesli chodzi o walki WTF, rzeczywiscie sa czesto dosc nudnawe. Stad ostatnie zmiany w przepisach (2 punkty na glowe + dodatkowy punkt w przypadku liczenia). Startowalismy juz na jednej imprezie rozgrywanej wg tych przepisow i bylo duzo ciekawiej. Wg mnie jednak w kazdej z odmian stawka zabija piekno - kasa, wazny tytul czy cos, a juz jest czajenie sie i najprostsze techniki.
A co do tych prob pozbycia sie ITF i propozycji wspolpracy ze strony gen. Choia - dokumenty, ktore opublikowal syn generala przed odejsciem z ITF, dawaly na ten temat duzo do myslenia. Wg mnie ITF ma troche syndromu "oblezonej twierdzy". Tak naprawde WTF niewiele obchodzi, czy ITF bedzie istnial, czy nie. Sa na olimpiadzie, maja mase ludzi, amen. A federacji jest na swiecie na worki i naprawde nie zajmuja sie wszystkimi...
Pozdrowka - Gizmo
Napisano Ponad rok temu
poza tym mozna by wprowadzic full contact w ITF chociaz na zawodach nie raz walki przekraczaja ramy "light contact"- ale to powinno byc "zalegalizowane"
wariat przestraszony
pozdrawiam wszystkich taekwondokow [niezaleznie od federacji ]
Napisano Ponad rok temu
Moze troche przejaskrawione, ale niestety duzo w tym prawdy.
Pozdrowka - Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Ja nie chce nikogo urazić moją opinią o WTF, ale takie jest moje zdanie. Nie twierdze też że ITF nie jest niczemu winien w tych "politycznych wojnach", ale chciałem po prostu się dowiedzieć co o tym sądzą ludzie, i troche jusz wiem :grin:
Pozdrówka.
Napisano Ponad rok temu
jak dla mnie, to niezaszkodziloby gdyby nie bylo tych ograniczen w startach, uwazam ze jest to bez sensu.
Tak naprawde to nie jest tak ze ludzie z ITF nie moga startować w zawodach innych styli.Ograniczenie to obowiazuje reprezentacje kadry.Dlaczego? otoz PZTKD wkłada duzo pracy w swoich zawodnikow zarowno fizycznej jak i materialnej (zgrupowania;seminaria;treningi itp. maja za darmo).Załozmy stytuacje gdzie zawodnik kadry ITF jest szkolony przez ten zwiazek 4 lata, wysyłaja go na zgrupowania gdzie szlifuje sie jego umiejetnosni , jezdzi sobie po ciepłych krajach za kase zwiazku na zawody,ofiarowywuje sie stypendia ktore mają go motywowac do dalszej pracy.Nagle przychodzi mu ochota na startowanie w zawodach WTF .Jedzie ,startuje, wygrywa.Widzac ze ma szanse startuje na innych zawodach tego typu az dochodzi do np.takiej sytuacji ze zawody ITF ma w tym samym czasie co WTF .Gdzie wystartuje? Ano tam gdzie jest wiecej kasy, sławy , lub tam gdzie mu sie bardziej podoba - WTF. Co sie wowczas dzieje w ITF ? - Nie mają odpowiednio przeszkolonego zawodnika do wystawienia na zawodach , kase oraz cierpliwosc trenerow ktorą inwestowali w zawodnika przez tyle lat praktycznie stracili,zwiazek w pewnym sesie ma prawo czuc sie oszukany,WTF ma darmowego zawodnika itp.Zatem jesli PZTKD inwestuje/daje mu tak wiele ,to ma niezaprzeczalne prawo wymagac tego typu lojalnosci.Uwazam ze jest to w pełni uzasadnione ze strony ITF.Jeszcze raz powtarzam iz sprawa ta dotyczy zawodnikow z reprezentacji kadry , inni zawodnicy moga startowac w innych zawodach.
:grin: :grin: :grin: :grin:
Pozdrowienia
Napisano Ponad rok temu
Co do reszty: zgadzam sie, ze ktos, kto inwestuje kase, moze oczekiwac lojalnosci. Tyle ze z tego, co widze, to ukarano kogos za ZAMIAR; wyrzucono go, bo BYC MOZE pewnego dnia nie przyjechalby na zawody ITF. Uwazam, ze karac mozna po fakcie i za czyny, a nie za zamiary, tymczasem olsztyniakow wyrzucono, ZANIM zdazyli wystartowac na WTF.
Mimo to rozumiem Twoje stanowisko. Uwazam jednak, ze wszyscy by na tym zyskali, gdyby federacje taekwondo w Polsce przestaly sie gryzc, a na imprezy ITF czy WTF jechalby najlepszy sklad z calego polskiego taekwondo, a nie z jednej organizacji. Niestety, brak raczej na to widokow.
Pozdrowka - Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Pozdrówka.
Napisano Ponad rok temu
Gizmo jak długo zajmujesz się Taekwondo jeśli można wiedzieć ?
Mozna. We wrzesniu bedzie 16 lat. I ciagle mnie to bawi, a na dodatek ciagle widze, jak duzo sie musze jeszcze nauczyc...
Pozdrowka - Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Czy on w ogóle ćwiczy taekwondo czy zajmuje się jako prezydent tylko i wyłącznie polityką i prezydentowaniem ?
Jest dostępny jakiś jego życiorys ?
Czy miał on coś wspólnego z gen. Choi Hong Hi ?
Co ćwiczył, gdzie ćwiczył i u kogo ćwiczył przed 1955 rokiem ?
Skąd oni go w ogóle wytrzasnęli ?
Nigdy nie słyszałem nic o seminariach z nim, ani nie widziałem żadnych zdjęć innych niż w garniturku.
Pozdrówka.
Napisano Ponad rok temu
w doboku... na jakims kursie w Kukkiwonie Ale tak na powaznie, z
dostepnych zrodel wynika, ze albo nie cwiczyl w ogole, albo cwiczyl
dosc krotko. Na pewno nie prowadzi zadnych szkolen, jest politykiem,
managerem i organizatorem.
Pozdrowka - Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Jeśli mógłbyś wysłać mi to zdjęcie na email to byłbym wdzięczny.
Pozdrówka.
Napisano Ponad rok temu
Norris i Bob Wall maja 8 dany w ITF, chociaz zaden z nich w zyciu ITF
nie cwiczyl. Przyklad troche przejaskrawiony, ale chodzi mi o to, ze
jest to stopien honorowy. Zreszta 10 dan ma tez J. A. Samaranch,
prezydent MKOl, za ktorego kadencji TKD weszlo na olimpiade.
Oczywiscie tez jest to stopien honorowy i nikomu by do glowy nie
przyszlo traktowac go jak "normalny" czarny pas.
Co do zdjecia - mam go w WTF-owskiej encyklopedii (w wydaniu
"papierowym"), a poki co nie dorobilem sie jeszcze skanera ale jak
mi sie gdzies uda zeskanowac, to wzruce, czemu nie.
Pozdrowka - Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Jesli chodzi o federacje to wisi mi czy sie lubia czy nie, czy sie polacza czy nie, itd.
Nie mam powodow by lubic ktorakolwiek, za to by nie lubic kilka by sie znalazlo Ale jak juz pisalem wisi mi to... Widze potrzebe istnienia federacji przede wszystkim jako organizatora zawodow i to zawodow z roznymi przepisami.
Heh, to mniej wiecej tak samo patrze na zawody ITF (nooo, z pominieceim walki 'samymi nogami'). Dla mnie parca rekami -niedorobiona, poruszanie sie -niedorobione, kopniecia -srednie. Ogolnie wyglada to na mlocke ale zdaje sie takie sa semi-kontaktyNie wiem, ale do mnie WTF jakoś w ogóle nie przemawia. Sposób rozgrywania zawodów sportowych uważam za niewypał (chodzi o walkę samymi nogami). Walki są mało efektowne, długie i nudne.
Zdecydowanie wole poogladac zawody kick-boxingu (light, semi, full).
Ach!, zarzut, ze walka jest niewypalem bo odbywa sie 'samymi nogami' przeniosl bym tez na boks... bija sie tam samymi rekami... niewypal...
pozdro
E2rd
Napisano Ponad rok temu
Skoro na ITF narzekam...A jaki styl taekwondo ćwiczysz E2rd ?
pozdro
E2rd
Napisano Ponad rok temu
w WTF żadnaDla mnie praca rekami -niedorobiona,
w WTF jest jakieś lepsze ?poruszanie sie -niedorobione,
średnie w porównaniu do czego ?kopniecia -srednie,
Walki samymi nogami nie wygrasz. A właściwie kto to wymyślił żeby w WTF walczyć tylko nogami ? Kiedyś widziałem jakiś program na National Geographic, gdzie ktoś wypowiadał sie że taki rodzaj sparingu ma na celu odróżnić taekwondo od japońskiego karate bo tam się używa się rąk i nóg. Czy to prawda ?Ach!, zarzut, ze walka jest niewypalem bo odbywa sie 'samymi nogami' przeniosl bym tez na boks... bija sie tam samymi rekami... niewypal...
Czemu narzekasz na ITF E2rdzie ?
Aha i jeszcze jedno. Efektywnoś poszczególnych stylów taekwondo, możemy jedynie porównywać na przykładzie sportowej rywalizacji, ale drobna dyskusja i wymiana uwag nie zaszkodzi. A i tak najważniejsze jest aby doskonalić się w SZTUCE WALKI, bez względu na to jaki to styl.
ITF Rulezzz !
Pozdrówka.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[quote name="budo_Ukasz"][quote name="budo_E2rd"]
Dla mnie praca rekami -niedorobiona,
[/quote]
w WTF żadna
[/quote]
Bo taka ma byc, eee.. wlasciwie ma jej byc jak najmniej, to oczywiste takie sa przepisy. W tym sporcie przeciez chodzi o szermierke nogami.
poruszanie sie -niedorobione,
[/quote]
w WTF jest jakieś lepsze ?
[/quote]
Z mojego doswiadczenia, tak.
kopniecia -srednie,
[/quote]
średnie w porównaniu do czego ?
[/quote]
W porownaniu do WTF. Dla mnie kopniecia typu semi sa gorsze od tych gdzie mozna kopac na full.
Ach!, zarzut, ze walka jest niewypalem bo odbywa sie 'samymi nogami' przeniosl bym tez na boks... bija sie tam samymi rekami... niewypal...
[/quote]
Walki samymi nogami nie wygrasz.
[/quote]
A jak chcesz inaczej wygrac na zawodach WTF? Lokciami?
Dobra, z tym boksem, jeszcze raz:
-boks jest walka tylko na rece
-WTF jest walka tylko(prawie tylko ) na nogi
Tak samo jak nie ma co wydziwiac na boks, ze niby mu czegos brakuje, tak samo nie ma co wydziwiac na WTF. Po prostu takie sa zasady tych sportow, nic wiecej. Specjalizacja w okreslonej dziedzinie. Tak nalezy traktowac np. WTF -jest to, jak juz wspomnialem, szermierka na nogi.
[quote name="budo_Ukasz"]
A właściwie kto to wymyślił żeby w WTF walczyć tylko nogami ?
[/quote]
A jakie to ma znaczenie?
[quote name="budo_Ukasz"]
Efektywnoś poszczególnych stylów taekwondo, możemy jedynie porównywać na przykładzie sportowej rywalizacji
[/quote]
Eeee... tego nie rozumiem Jak porownywac, wg jakich zasad i wogole po co?
[quote name="budo_Ukasz"]A i tak najważniejsze jest aby doskonalić się w SZTUCE WALKI, bez względu na to jaki to styl.[/quote]
Nie zgadzam sie
Rownie wazne moze byc doskonalenie formy sportowej.
Dlaczego sztuka walki miala by byc wazniejsza?
Dla kazdego, wedlug jego potrzeb...
pozdro
E2rd
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Tomasz Idzikowski mistrzem Polski WTF!
- Ponad rok temu
-
Taekwondo w Krakowie
- Ponad rok temu