ITF czy WTF ?
Napisano Ponad rok temu
Jest to peirwotne Taekwondo, taki sam nacisk na ręce jak i na nogi, można powiedzieć ze tkd ITF w mojej sekcji może przypominać kickboxing, tyle że prawie robi duża różnice i tkd jest o wiele lepsze od tego amerykańskiego wymysłu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ITF
Jest to peirwotne Taekwondo, taki sam nacisk na ręce jak i na nogi, można powiedzieć ze tkd ITF w mojej sekcji może przypominać kickboxing, tyle że prawie robi duża różnice i tkd jest o wiele lepsze od tego amerykańskiego wymysłu
kazdy chwali swoje... ;-)
Napisano Ponad rok temu
Dodałem to co pogrubione myśle że teraz nie będzie problemów x)ITF
Jest to peirwotne Taekwondo, taki sam nacisk na ręce jak i na nogi, można powiedzieć ze tkd ITF w mojej sekcji może przypominać kickboxing, tyle że prawie robi duża różnice i dla mnie tkd jest o wiele lepsze od tego amerykańskiego wymysłu
kazdy chwali swoje... ;-)
Ja trenowac zacząłem niedawno więc nie jestem jakims znawcą - wręcz początkujący jestem. Napisałem że ITF może przypominać kickbox, a nie że go przypomina, a napisałem to gdyż faktycznie sekcje kicka odwiedziłem, oraz na podstawie opinii trenujących.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
i nie sądze aby to albo tamto było bardziej do czegoś zbliżone, bo jak sie ma dobrego trenera to Cie będzie uczył wszechstronnie
Mimo wszystko - cos takiego jest możliwe, kiedy ćwiczy sie przekrojowo, łącząc metody i założenia różnych odmian taekwondo czy nawet innych dyscyplin. Trenując zgodnie z kanonem sportowego TKD WTF nie będziesz uczył się uderzeń ręką na głowę, co jest podstawą tak w ITF/GTF, jak w kick-boxingu...
Osobiście wychodzę z założenia, że na poziomie młodszych kategorii wiekowych czy też startów typowo rekreacyjnych można sobie bez problemu startować równolegle np. w WTF i PUT czy kicku. Walka sportowa w taekwondo WTF jest jednak nieco "niekompatybilna" z PUT, ITF, kickiem - od pewnego poziomu równoległe przygotowywanie się może być utrudnione...
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Tomasz Idzikowski mistrzem Polski WTF!
- Ponad rok temu
-
Taekwondo w Krakowie
- Ponad rok temu
-