Rozciąganie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A ile takie rozciaganie powinno trwac?
To zależy, ustaw sobie konkretne ćwiczenia.Ale pewnie gdzieś tak około 20m może ponad jeśli chodzi o nogi i górę.Pamiętaj o solidnej rozgrzewce przed rozciąganiem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Rozciąganie przed treningiem, jest bardzo kontuzjogenne, mozesz sobie cos naderwac, a rozciaganie po treningu przyspiesza regeneracje mięcha.
wlasnie sie chcialem wtracic do tematu
ja bardziej jestem za wypowiedzia pirata - rozciaganie potreningowe
WTF ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
- powiększenie zakresu ruchu w stawach(a mając na uwadze zasadę mówiącą, że „im większy zakres ruchu, tym większe efekty treningu”nie trzeba wiele zastanawiać się nad przydatnością rozciągania),
- wzmocnienie ścięgien(nie trzeba tłumaczyć, jak ważną rolę odgrywa moc ścięgien),
- polepszenie ukrwienia mięśni(co za tym idzie lepszy dostęp tlenu i substancji odżywczych do mięśni-szybsza regeneracja)
- rozluźnienie mięśni po treningu(szczególnie polecane dla tych, którzy długo nie mogą dojść do siebie po treningu)
źródło: kulturystyka.pl
WTF ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dobra bede sie rozciagal zaraz po treningu.Tylko zastanawiam sie czy na wszystkie grupy czy tylko na te co robie trening siłowy?
nie, no jak robisz siłowy na klatę, to odpuść nogi, ale tricka i barki powinieneś, jak robisz jakieś rozpiętki, czy coś w tym stylu, to i bicek nie zaszkodzi.
z siłownią mam styczność od 2-3 lat, ale sporty uprawiam od ok 6 (siatkówka, trochę kosz, bieganie) i radzę Ci z własnego doświadczenia, rozciągaj się i przed i po. przed, bo sam się chyba domyślasz co oznacza brak rozgrzania ścięgien przed treningiem siłowym. a kontuzje to można załapać, ale jak robisz jeden energiczny ruch i przez chwilkę masz absolutnego maxa, a nawet więcej...
statyczne rozciąganie, 1 seria to 10-15 sekund, a w rozciąganie można poprzeplatać, a nawet trzeba, rozruszanie stawów. dopiero potem łap się za rozgrzewkę ze sztangą, a następnie trening właściwy. zobaczysz, że ciężary też będą trochę lżejsze po takiej rozgrzewce