MIÓD - idealne węglowodany potreningowe ?
Napisano Ponad rok temu
Ale jesli dobrze zrozumiałem miód składa sie z glukozy i fruktozy nie jako jednego związku, tylko oddzielnie, czyli z wolnej glukozy i wolnej fruktozy. A dzieje sie tak niby dlatego ze sacharoza przekształca się w organizmie pszczoły w cukry proste – glukozę i fruktozę.
Wynika z tego ze ktos kto nie stosuje odzywek, albo przynajmniej woli naturalne źródła węglowodanów - miód będzie idealnym węglowodanem naturalnego pochodzenia po treningu. Co wy na to ? Oczywiscie pomijając banany i ryż i inne takie. Czyli np. miód bedzie idealnym dodatkiem to własnorecznie zrobionych proteinowych koktajli potreningowych (np. mleko, jogurt, białko jaja i miód). Oczywiscie ze juz wczesniej widziałem przepisy na koktajle z miodem, ale myslałem ze ten miód to tylko jako dodatek smakowy, zamiast cukru, zeby zdrowiej było, podczas gdy miód dodany do koktajlu białkowego tworzy razem idealny gainer/bulk.
p.s. jak ktos wie cos wiecej na temat miodu, np. czy faktycznie jest tak jak ja napisalem (bo zaznaczyłem ze pewien nie jestem) ze złozony jest z glukozy i fruktozy , to niech pisze smiało. Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Z Wikipedi
Najliczniejszą grupę związków w miodzie stanowią węglowodany. W największej ilości monosacharydy: glukoza (~34%) i fruktoza (~39%). Istotnym czynnikiem wpływającym na smak miodu są kwasy organiczne. W największej ilości występują kwasy: glukonowy, jabłkowy i cytrynowy. Zasadniczą grupą związków decydującą o smaku i aromacie miodu są olejki eteryczne pochodzące z nektaru. Łącznie z miodu wyodrębniono ponad 50 substancji aromatycznych, wśród których znajdują się wyższe alkohole alifatyczne, aldehydy i ketony a także estry i związki polifenolowe. Barwa miodu uzależniona jest od obecności różnych barwników. Największe znaczenie maja karotenoidy, głównie β-karoten i ksantofil. Zawartość związków azotowych w miodzie jest niewielka. Spośród białek występujących w miodzie ważną rolę biologiczną spełniają enzymy. Pochodzą one głównie z gruczołów ślinowych pszczół. Do najważniejszych należy zaliczyć inwertazę, która powoduje rozpad sacharozy do glukozy i fruktozy, α-amylazę i β-amylazę, prowadzące do przemiany polisacharydów do dekstryn a następnie do cukrów prostych; oksydazę glukozy powodującą utlenianie glukozy do kwasu glukonowego. W reakcji tej powstaje nadtlenek wodoru – związek o właściwościach antyseptycznych. Ponadto miód zawiera pewne ilości mikroelementów: (potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, kobalt i inne). W miodzie stwierdzono również występowanie substancji o charakterze hormonalnym. Ważne zadanie spełnia acetylocholina. Miód zawiera także niewielkie ilości witamin – B1, B2, B6, B12, kwas foliowy, kwas pantotenowy i biotynę.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jedynie co to kontrowersyjna jest fruktoza, nie ma dobrych opini w swiecie nauki, ale gdyby byla jedyym weglem w miodze to mozna by sie martwic, ale jest jej mniejwiecej pol na pol z glukoza wiec luz, Pozatym i to jest najwazniejsze, to naturalne źrodło wegli a nie zadne proszki. No i wkoncu od wiekow wiadomo ze miod to zdrowie. Wiadomo tez ze sa substancje ktore w niewielkich ilosciach sa bardzo prozdrowotne a po przedawkowaniu moga szkodzic.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
CIASTKA OWSIANE idealne na śniadanie lub przekąskę |
Kuchnia |
|
|
||
Miodowe lata – czemu miód jest dobry? |
Diety |
|
|
||
Węglowodany zbyt słodkie |
Odżywki i Suplementy |
|
|
||
Węglowodany, BCAA , napój izotoniczny |
Suplementy |
|
|
||
Węglowodany |
Odżywki i Suplementy | Guest_Marcin12_* |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Dieta na masę do ocenki i ew. poprawki
- Ponad rok temu
-
problem z ostatnim posiłkem
- Ponad rok temu
-
Dietka pod cykl
- Ponad rok temu
-
Dieta pomocy :)
- Ponad rok temu
-
Dieta dla rosnącego.
- Ponad rok temu
-
Poszukuje Diety.
- Ponad rok temu
-
dietA
- Ponad rok temu
-
Wege dieta
- Ponad rok temu
-
Jedzienie Po treningu
- Ponad rok temu
-
Porada
- Ponad rok temu