Witam, witam. Mam 16 lat, mam lekką nadwagę - 80kg, na wzrost 1,77m (czego nie widać okiem, ale podaje dla informacji), ćwiczę już na siłowni (takiej domowej, z własnym sprzętem), osiem miesięcy. Ostatnio robię trening pleców intensywniej i być może ból pleców jest z zbyt dużego obciążenia. Technika nie mogła zawadzić, ponieważ staram się ją w każdym calu dopracowywać, aczkolwiek nie jestem profesjonalistą. ani ekspertem, no ale nie przepadam za tym, by szarpać się z ciężarem, jak karp z haczykiem u wędki. Piszę ten temat, ponieważ nie mam pojęcia, czy mogę np. rozciągać ten kręgosłup (jeśli to fachowo dobrze nazwałem), lub po prostu wykonywać na niego ćwiczenia, by zwalczyć ten objaw, czy też dać mu odpocząć. Ból jest w części lędźwiowej, bardziej po środku pleców, występuje, gdy siedzę przy komputerze, głównie wieczorami i wtedy gdy kładę się spać. Nie robię brzuszków - na marginesie, przez krótki czas.
Bardzo proszę o pomoc, ból da się wytrzymać, aczkolwiek jest uprzykrzający, czuć go w kościach, nie mięśniach.