Witam. Jestem na tym forum nowym użytkownikiem. Trenuję typowo amatorsko, dla siebie. Moim celem nie jest zdobywanie imponujących rozmiarów. Ćwiczę w pracy (zrobiłem sobie z kumplami mini siłownię) Mam na imię Artur, w tym roku stuknie mi już 30tka i postanowiłem prowadzić swój amatorski dziennik treningowy. Jak długo go będę prowadzić to jest wielka zagadka. "Trenuję" już w takich warunkach około 15 miesięcy z małymi przerwami. Warunki są liche, na ile fundusze i miejsca na magazynku starczyło tyle zrobiliśmy. Kolega zrobił drążek do podciągania, niestety trochę za gruby i krzywo dokręcony, ale ważne że jest. Zakupiliśmy używaną ławeczkę, mały gryf prosty, mały łamany, 3 hantle i obciążenie około 100kg. Treningi wyglądają różnie, bo nigdy nie wiadomo ile w danym dniu będzie roboty. Miałem wcześniej problemy z kręgosłupem i prawym barkiem, dlatego moje ciężary nie są imponujące. Ważne że po ćwiczeniu czuje zakwasy, to oznaka że trening był dobry :-) Będę starał się prowadzić dziennik systematycznie, by przede wszystkim samemu wiedzieć czy coś się zmienia z wynikami. Diety nigdy nie miałem i nie będę mieć z różnych powodów, dlatego tego nie będę tu opisywać. Jestem po 1 kuracji kretki mono Vitala (5-6 miesięcy ćwiczeń) i gainerze (9 miesięcy ćwiczeń). Jestem amatorem, dlatego uczę się na błędach i wiem co mniej więcej źle zrobiłem. Prośba z mojej strony by doświadczeni koledzy nie spinali się zbytnio, a także nie prosili o diety, bo takowej nie mam. Fotki jak znajdę jakieś to wrzucę, ale wątpliwe bo nie ma się zbytnio czym chwalić :-) Mój profil o wymiarach i wynikach będę starał się uzupełniać w miarę na bieżąco. Mój trening odbywa się 4 razy w tygodniu. Najsłabsze moje "ogniwa" to plecy oraz nogi (najmniej ćwiczone). Mam zamiar co jakiś czas modyfikować ćwiczenia i zmieniać kolejność. Bardzo proszę o rady co najlepiej z czym łączyć, ile serii na dany mięsień, jednym słowem o pomoc dla amatora :-)
DZIENNIK TRENINGOWY ZACZYNAM PROWADZIĆ OD 20.01.2014r.
Poniedziałek: Klatka i Triceps
Wyciskanie na płaskiej: 10x59, 9x70, 8x77, 7x81, 3x89, 1x95
Wyciskanie hantli skos górny: 5 serii po 10 powtórzeń 2x14kg
Pompki na poręczach: 3 serie max 20,20,19
Wyciskanie skos górny wąskim nachwytem: 4 serie po 9 powtórzeń 37kg
Wyciskanie hantla jednorącz stojąc: 4 serie po 9 powtórzeń 8kg
Wyciskanie hantla w siadzie francuskim: 4 serie po 10 powtórzeń 20kg
Wtorek: Plecy i Brzuch
Podciąganie na drążku nachwyt i podchwyt: 4 serie 4,6,4,5
Martwy ciąg: 5 serii po 9 powtórzeń 60kg
Wiosłowanie: 5 serii po 10 powtórzeń 37kg
Unoszenie nóg w zwisie na drążku: 4 serie 12,11,10,9