Witam,
Chciałabym prosić o poradę.
Mam 27 lat, waga:61kg, 173 cm wzrostu.
Ćwiczę długo więc jestem sprawna fizycznie. Ćwiczę średnio 5 razy w tygodniu po ok 1-1,5 godziny. Najpierw stepper, potem ćwiczenia angażujące całe ciało-deska, brzyszki, podskoki z przysiadami itd. Każde ćwiczenie powtarzam ok 20-30 razy. Ostatnio zaczęłam ćwiczyć z obciażeniem ponieważ już sie mniej męczę podczas moich treningów więc boję się że mieśnie przyzwyczaiły się do wysiłku i nie będzie efektów-jednak nie wiem czy to dobry trop.
Ciało nie wygląda źle aczkolwiek chciałabym je bardziej wyrzeźbić. Nie chcę byc mocno napompowana, chciałabym mieć ładna wysportowaną sylwetkę. Nie zależy mi na redukcji tkanki tłuszczowej gdyż nie jest jej dużo-chyba że jest to niezbędne aby "odsłonić" mięśnie.
Czy na rzeźbę cwiczyć dużo aerobów? Czy to że mieśnie mniej bolą podczas ćwiczeń niż na początku to źle? Czy to znaczy że się nie rozwijają? Czy należy wówczas zwiększyc liczbe powtórzeń czy dodać obciążenie?Ćwiczyć na czczo? Mam mnóstwo pytań, ale może nie będę się aż tak rozpędzać dziś
Urodziłam niedawno dzidziusia dlatego ćwiczenia mogę wykonywać w zasadzie tylko w domu+bieganie.
W domu mam do dyspozycji:
-ławeczkę, hantle, drążek, skakankę, stepper, twister, obciążniki takie na rzepy na ręce i nogi po 0,5 i 1 kg. Lubię tez bardzo ćwiczenia dynamiczne angazujące całe ciało, ławeczki nie za bardzo lubię bo jest to dla mnie nudne...-czasem po prostu myslę że mam adhd
Wiem też że powinnam stosować dietę aby jeść odpowiednią ilość węglowodanów i białek. Odżywiam się zdrowo, jednak nie wiem do końca czy jeść węgle przed wysiłkiem, czy po? Czy zwiekszyc ilosć bialka w diecie?
Jem 5 posiłków dziennie, na śniadanie 2 kawalki chleba z szynką, serem i warzywami, II sniadanie to zawsze owoce, III sniadanie to na ogół owsianka, lub jogurt naturalny z płatkami, otrębami, suszonymi owocami itd-jest to na ogół posiłek po wysiłku fizycznym, obiad-zupa warzywna z makaronem lub kaszą, rzadko ziemniaki lub ryż plus miesko i warzywka, kolacja-twarożek, kakao lub kanapki takie jak na śniadanie.