- 4.5kg piersi z kurczaka
- 1 opakowanie ostrej papryki w proszku
- pół opakowania pieprzu ziołowego
- 20 ziaren ziela angielskiego
- mała łyżeczka soli
- 10 ząbków czosnku
- płaska łyżeczka sosu chili
- 200ml oliwy z oliwek z 1 tłoczenia
Przygotowanie:
- piersi oczyścić i umyć dokładnie po czym osuszyć
- wszystkie składniki wsypać do oliwy i zmiksować na gładka masę
- natrzeć każdą pierś marynatą i odstawić na 24h do lodówki
- foremki warto wyłożyć folią aluminiową
- układamy piersi
- pieczemy dopóki z obu stron się nie zrumieni (raz przekładamy ) ja piekłem 2h ale nie wiem w ilu stopniach bo na starej kuchence mam 8 podziałek a się piekło na piątce
Wyszło mi 16 kawałków po 300g czyli przy mojej diecie 8 dni
Smacznego
Użytkownik Grammatik edytował ten post Ponad rok temu