Skocz do zawartości


Zdjęcie

Jajka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

Jaksa1978
  • Użytkownik
  • 7 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jajka
Witam. Mam takie pytani, czy wypicie jajka przed ćwiczeniami coś daje i czy w ogóle coś daje ? Z góry dzieki za odpowiedź.
  • 0

EXPERTO
  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14273 postów
  • Pomógł: 0
522
Wyśmienita
  • Lokalizacja:P.O.T.C.O.A.W.M.B.W.
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:- Śliczne Panny.
    - Przyroda.
    - Kulturystyka.
    - Sztuki Walki.
    - Forum.
    - Samochody.
  • Staż [miesiące]:od 2003
  • Wzrost [cm]:188
  • Waga [kg]:100-102

Napisano Ponad rok temu

Re: Jajka
Surowe jajka :thumbup: bleeee :thumbup: NIE, lepiej jest je ugotować, ale przed treningiem polecam zjeść kawał mięch i węglowodany niż jajka
  • 0

Nie udzielam pomocy na PW / PM / Priv. Wszelkie pytania proszę pisać na forum, w temacie otrzymasz więcej opinii.


kuba1000
  • Guests
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 8481 postów
  • Pomógł: 2
  • Lokalizacja:Poznań
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano Ponad rok temu

Re: Jajka
Daje,daje w tym przypadku salmonelle . Odpuść sobie te surowe jaja ;/ . I jedz je na śniadanie :thumbup: Gotowane np .
A Przed treningiem to posłuchaj rad Experto :thumbup:

cypriann
  • Użytkownik
  • Pip
  • 31 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna
  • Wzrost [cm]:178
  • Waga [kg]:67

Napisano Ponad rok temu

Re: Jajka

Daje,daje w tym przypadku salmonelle . Odpuść sobie te surowe jaja ;/ . I jedz je na śniadanie :thumbup: Gotowane np .
A Przed treningiem to posłuchaj rad Experto :thumbup:


właśnie a mam pytanie które mnie nurtuje od jakiegoś czasu.
Czy jajka surowe pozwalają dostarczyć i przyswoić więcej białka niż np. ugotowane?

Czy po ugotowaniu traci się jakąś częsć tego białka?

bo spieram się z kumplem że na to samo wychodzi jesć jajka ugotowane i surowe.
  • 0

kuba1000
  • Guests
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 8481 postów
  • Pomógł: 2
  • Lokalizacja:Poznań
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano Ponad rok temu

Re: Jajka
Żadnych wartości odżywczych nie utracisz podczas gotowania (odpowiedniego) przecież jajko jest osłonięte skorupką :thumbup:
Wiec nie ma prawa nic podczas gotowania z niego uciec :thumbup: W porównaniu do warzyw,mięsa :)
Ale z tymi jajami tak nie przesadzaj (ilość) bo zawiera sporo tłuszczy 11% w tym (cholesterol).
Co do przyswajalności to jest moim zdaniem takie same :) Tu masz poprawność gotowania jaj :) może ci się przyda :)

*na miękko 3 min żółtko półpłynne a białko płynne
*molett 5 min żółtko ścięte a białko półpłynne
*na twardo 8-10 min żółtko ścięte ,białko tez ścięte

Jak będziesz dłużej gotował lub nie wystudzisz to spowoduje wytrącenie się z żółtka związków siarki i żółtko będzie szaro zielonkawe :)

Pozdro myśle że przydała się wiedza z Technologii hah

cypriann
  • Użytkownik
  • Pip
  • 31 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna
  • Wzrost [cm]:178
  • Waga [kg]:67

Napisano Ponad rok temu

Re: Jajka

Żadnych wartości odżywczych nie utracisz podczas gotowania (odpowiedniego) przecież jajko jest osłonięte skorupką :thumbup:
Wiec nie ma prawa nic podczas gotowania z niego uciec :thumbup: W porównaniu do warzyw,mięsa :)
Ale z tymi jajami tak nie przesadzaj (ilość) bo zawiera sporo tłuszczy 11% w tym (cholesterol).
Co do przyswajalności to jest moim zdaniem takie same :) Tu masz poprawność gotowania jaj :) może ci się przyda :)

*na miękko 3 min żółtko półpłynne a białko płynne
*molett 5 min żółtko ścięte a białko półpłynne
*na twardo 8-10 min żółtko ścięte ,białko tez ścięte

Jak będziesz dłużej gotował lub nie wystudzisz to spowoduje wytrącenie się z żółtka związków siarki i żółtko będzie szaro zielonkawe :)

Pozdro myśle że przydała się wiedza z Technologii hah



hehe dzieki;) takie rzeczy to ja wiem bo kucharzem jestem hehe :) dobre są też w koszulkach gotowane bez skorupki wrzucane na gotującą się wodę, czesto je robie

tak myslałem ze sie nie traci nic, ale mojemu kumplowi i tak za chu! nie moge przetłumaczyc "bo wie swoje"
  • 0

-US-
  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 1362 postów
  • Pomógł: 0
20
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Street workout
  • Wzrost [cm]:173
  • Waga [kg]:73

Napisano Ponad rok temu

Re: Jajka
Z tego co się orientuje obróbka termiczna wpływa w jakimś stopniu na denaturyzację białek i innych mikroelementów(np: biotyna ), ale dla normalnego Kowalskiego nie ma to żadnej różnicy.
Ponad to surowe jajka są szybciej i łatwiej trawione w porównaniu do jaj gotowanych.

Jeśli chodzi o salmonellę to nie jest tak łatwo paść jej ofiarą. Aby doszło do infekcji potrzeba całkiem dużego szczepu tej bakterii :thumbup:
  • 0

 

 


cypriann
  • Użytkownik
  • Pip
  • 31 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna
  • Wzrost [cm]:178
  • Waga [kg]:67

Napisano Ponad rok temu

Re: Jajka
Ponad to surowe jajka są szybciej i łatwiej trawione w porównaniu do jaj gotowanych.


coś mi sie wydaje że jest odwrotnie bo surowe mają przyswajalnosc 80% a ugotowane 90%
  • 0

-US-
  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 1362 postów
  • Pomógł: 0
20
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Street workout
  • Wzrost [cm]:173
  • Waga [kg]:73

Napisano Ponad rok temu

Re: Jajka
A co ma przyswajalność do szybkości trawienia ???

Co do przyswajalności to zgodzę się z tym, że gotowane mają lepszą przyswajalność. Z wiadomych względów :thumbup:
  • 0

 

 


firefly
  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 1838 postów
  • Pomógł: 0
169
Bardzo Dobra
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [miesiące]:od połowy 2007
  • Wzrost [cm]:172

Napisano Ponad rok temu

Re: Jajka
surowe są niedobre, i tak jak kolega mówi, mają mniejszą przyswajalność białka
  • 0
Pomogłem? Daj plusa:)

Kawałek na ten tydzień:

http://www.youtube.com/watch?v=Zq64GRGpLQc



Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015