Skocz do zawartości


Zdjęcie

Jajka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jaksa1978

Jaksa1978
  • Użytkownik
  • 7 postów
0
Neutralna

Napisano 06.11.2010 - 22:52

Witam. Mam takie pytani, czy wypicie jajka przed ćwiczeniami coś daje i czy w ogóle coś daje ? Z góry dzieki za odpowiedź.
  • 0

#2 EXPERTO

EXPERTO
  • Administrator
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14245 postów
520
Wyśmienita
  • Lokalizacja:P.O.T.C.O.A.W.M.B.W.
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:- Śliczne Panny.
    - Przyroda.
    - Kulturystyka.
    - Sztuki Walki.
    - Forum.
    - Samochody.
  • Staż [miesiące]:od 2003
  • Wzrost [cm]:188
  • Waga [kg]:100-102

Napisano 06.11.2010 - 22:58

Surowe jajka :thumbup: bleeee :thumbup: NIE, lepiej jest je ugotować, ale przed treningiem polecam zjeść kawał mięch i węglowodany niż jajka
  • 0

Nie udzielam pomocy na PW / PM / Priv. Wszelkie pytania proszę pisać na forum, w temacie otrzymasz więcej opinii.


#3 kuba1000

kuba1000
  • Zabanowany(a)
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 8481 postów
  • Lokalizacja:Poznań
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 06.11.2010 - 23:23

Daje,daje w tym przypadku salmonelle . Odpuść sobie te surowe jaja ;/ . I jedz je na śniadanie :thumbup: Gotowane np .
A Przed treningiem to posłuchaj rad Experto :thumbup:

Dołączona grafika

Nie wiesz jakie wybrać suplementy odpowiednie dla ciebie ?
Napisz na PRIV ,a zawsze pomogę !!!

Pozdrawiam

Kuba
Triceps Poznań

#4 cypriann

cypriann
  • Użytkownik
  • Pip
  • 31 postów
0
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna
  • Wzrost [cm]:178
  • Waga [kg]:67

Napisano 07.11.2010 - 09:39

Daje,daje w tym przypadku salmonelle . Odpuść sobie te surowe jaja ;/ . I jedz je na śniadanie :thumbup: Gotowane np .
A Przed treningiem to posłuchaj rad Experto :thumbup:


właśnie a mam pytanie które mnie nurtuje od jakiegoś czasu.
Czy jajka surowe pozwalają dostarczyć i przyswoić więcej białka niż np. ugotowane?

Czy po ugotowaniu traci się jakąś częsć tego białka?

bo spieram się z kumplem że na to samo wychodzi jesć jajka ugotowane i surowe.
  • 0

#5 kuba1000

kuba1000
  • Zabanowany(a)
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 8481 postów
  • Lokalizacja:Poznań
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 07.11.2010 - 11:52

Żadnych wartości odżywczych nie utracisz podczas gotowania (odpowiedniego) przecież jajko jest osłonięte skorupką :thumbup:
Wiec nie ma prawa nic podczas gotowania z niego uciec :thumbup: W porównaniu do warzyw,mięsa :)
Ale z tymi jajami tak nie przesadzaj (ilość) bo zawiera sporo tłuszczy 11% w tym (cholesterol).
Co do przyswajalności to jest moim zdaniem takie same :) Tu masz poprawność gotowania jaj :) może ci się przyda :)

*na miękko 3 min żółtko półpłynne a białko płynne
*molett 5 min żółtko ścięte a białko półpłynne
*na twardo 8-10 min żółtko ścięte ,białko tez ścięte

Jak będziesz dłużej gotował lub nie wystudzisz to spowoduje wytrącenie się z żółtka związków siarki i żółtko będzie szaro zielonkawe :)

Pozdro myśle że przydała się wiedza z Technologii hah

Dołączona grafika

Nie wiesz jakie wybrać suplementy odpowiednie dla ciebie ?
Napisz na PRIV ,a zawsze pomogę !!!

Pozdrawiam

Kuba
Triceps Poznań

#6 cypriann

cypriann
  • Użytkownik
  • Pip
  • 31 postów
0
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna
  • Wzrost [cm]:178
  • Waga [kg]:67

Napisano 07.11.2010 - 13:09

Żadnych wartości odżywczych nie utracisz podczas gotowania (odpowiedniego) przecież jajko jest osłonięte skorupką :thumbup:
Wiec nie ma prawa nic podczas gotowania z niego uciec :thumbup: W porównaniu do warzyw,mięsa :)
Ale z tymi jajami tak nie przesadzaj (ilość) bo zawiera sporo tłuszczy 11% w tym (cholesterol).
Co do przyswajalności to jest moim zdaniem takie same :) Tu masz poprawność gotowania jaj :) może ci się przyda :)

*na miękko 3 min żółtko półpłynne a białko płynne
*molett 5 min żółtko ścięte a białko półpłynne
*na twardo 8-10 min żółtko ścięte ,białko tez ścięte

Jak będziesz dłużej gotował lub nie wystudzisz to spowoduje wytrącenie się z żółtka związków siarki i żółtko będzie szaro zielonkawe :)

Pozdro myśle że przydała się wiedza z Technologii hah



hehe dzieki;) takie rzeczy to ja wiem bo kucharzem jestem hehe :) dobre są też w koszulkach gotowane bez skorupki wrzucane na gotującą się wodę, czesto je robie

tak myslałem ze sie nie traci nic, ale mojemu kumplowi i tak za chu! nie moge przetłumaczyc "bo wie swoje"
  • 0

#7 -US-

-US-
  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 1361 postów
20
Dobra
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Street workout
  • Wzrost [cm]:173
  • Waga [kg]:73

Napisano 07.11.2010 - 14:19

Z tego co się orientuje obróbka termiczna wpływa w jakimś stopniu na denaturyzację białek i innych mikroelementów(np: biotyna ), ale dla normalnego Kowalskiego nie ma to żadnej różnicy.
Ponad to surowe jajka są szybciej i łatwiej trawione w porównaniu do jaj gotowanych.

Jeśli chodzi o salmonellę to nie jest tak łatwo paść jej ofiarą. Aby doszło do infekcji potrzeba całkiem dużego szczepu tej bakterii :thumbup:
  • 0

 

 


#8 cypriann

cypriann
  • Użytkownik
  • Pip
  • 31 postów
0
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna
  • Wzrost [cm]:178
  • Waga [kg]:67

Napisano 07.11.2010 - 15:56

Ponad to surowe jajka są szybciej i łatwiej trawione w porównaniu do jaj gotowanych.


coś mi sie wydaje że jest odwrotnie bo surowe mają przyswajalnosc 80% a ugotowane 90%
  • 0

#9 -US-

-US-
  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 1361 postów
20
Dobra
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Street workout
  • Wzrost [cm]:173
  • Waga [kg]:73

Napisano 07.11.2010 - 17:02

A co ma przyswajalność do szybkości trawienia ???

Co do przyswajalności to zgodzę się z tym, że gotowane mają lepszą przyswajalność. Z wiadomych względów :thumbup:
  • 0

 

 


#10 firefly

firefly
  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 1838 postów
169
Wyśmienita
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [miesiące]:od połowy 2007
  • Wzrost [cm]:172

Napisano 07.11.2010 - 19:25

surowe są niedobre, i tak jak kolega mówi, mają mniejszą przyswajalność białka
  • 0
Pomogłem? Daj plusa:)

Kawałek na ten tydzień:

http://www.youtube.com/watch?v=Zq64GRGpLQc





Podobne tematy Zwiń

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych