Skocz do zawartości


Zdjęcie

Jajka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jaksa1978

Jaksa1978
  • Użytkownik
  • 7 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano 06.11.2010 - 22:45

Witam. Mam takie pytani, czy wypicie jajka przed ćwiczeniami coś daje i czy w ogóle coś daje ? Z góry dzieki za odpowiedź.
  • 0

#2 EXPERTO

EXPERTO
  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14273 postów
  • Pomógł: 0
520
Wyśmienita
  • Lokalizacja:P.O.T.C.O.A.W.M.B.W.
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:- Śliczne Panny.
    - Przyroda.
    - Kulturystyka.
    - Sztuki Walki.
    - Forum.
    - Samochody.
  • Staż [miesiące]:od 2003
  • Wzrost [cm]:188
  • Waga [kg]:100-102

Napisano 06.11.2010 - 22:51

Surowe jajka :thumbup: bleeee :thumbup: NIE, lepiej jest je ugotować, ale przed treningiem polecam zjeść kawał mięch i węglowodany niż jajka
  • 0

Nie udzielam pomocy na PW / PM / Priv. Wszelkie pytania proszę pisać na forum, w temacie otrzymasz więcej opinii.


#3 kuba1000

kuba1000
  • Guests
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 8481 postów
  • Pomógł: 0
  • Lokalizacja:Poznań
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 06.11.2010 - 23:16

Daje,daje w tym przypadku salmonelle . Odpuść sobie te surowe jaja ;/ . I jedz je na śniadanie :thumbup: Gotowane np .
A Przed treningiem to posłuchaj rad Experto :thumbup:

#4 cypriann

cypriann
  • Użytkownik
  • Pip
  • 31 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna
  • Wzrost [cm]:178
  • Waga [kg]:67

Napisano 07.11.2010 - 09:32

Daje,daje w tym przypadku salmonelle . Odpuść sobie te surowe jaja ;/ . I jedz je na śniadanie :thumbup: Gotowane np .
A Przed treningiem to posłuchaj rad Experto :thumbup:


właśnie a mam pytanie które mnie nurtuje od jakiegoś czasu.
Czy jajka surowe pozwalają dostarczyć i przyswoić więcej białka niż np. ugotowane?

Czy po ugotowaniu traci się jakąś częsć tego białka?

bo spieram się z kumplem że na to samo wychodzi jesć jajka ugotowane i surowe.
  • 0

#5 kuba1000

kuba1000
  • Guests
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 8481 postów
  • Pomógł: 0
  • Lokalizacja:Poznań
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 07.11.2010 - 11:45

Żadnych wartości odżywczych nie utracisz podczas gotowania (odpowiedniego) przecież jajko jest osłonięte skorupką :thumbup:
Wiec nie ma prawa nic podczas gotowania z niego uciec :thumbup: W porównaniu do warzyw,mięsa :)
Ale z tymi jajami tak nie przesadzaj (ilość) bo zawiera sporo tłuszczy 11% w tym (cholesterol).
Co do przyswajalności to jest moim zdaniem takie same :) Tu masz poprawność gotowania jaj :) może ci się przyda :)

*na miękko 3 min żółtko półpłynne a białko płynne
*molett 5 min żółtko ścięte a białko półpłynne
*na twardo 8-10 min żółtko ścięte ,białko tez ścięte

Jak będziesz dłużej gotował lub nie wystudzisz to spowoduje wytrącenie się z żółtka związków siarki i żółtko będzie szaro zielonkawe :)

Pozdro myśle że przydała się wiedza z Technologii hah

#6 cypriann

cypriann
  • Użytkownik
  • Pip
  • 31 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna
  • Wzrost [cm]:178
  • Waga [kg]:67

Napisano 07.11.2010 - 13:02

Żadnych wartości odżywczych nie utracisz podczas gotowania (odpowiedniego) przecież jajko jest osłonięte skorupką :thumbup:
Wiec nie ma prawa nic podczas gotowania z niego uciec :thumbup: W porównaniu do warzyw,mięsa :)
Ale z tymi jajami tak nie przesadzaj (ilość) bo zawiera sporo tłuszczy 11% w tym (cholesterol).
Co do przyswajalności to jest moim zdaniem takie same :) Tu masz poprawność gotowania jaj :) może ci się przyda :)

*na miękko 3 min żółtko półpłynne a białko płynne
*molett 5 min żółtko ścięte a białko półpłynne
*na twardo 8-10 min żółtko ścięte ,białko tez ścięte

Jak będziesz dłużej gotował lub nie wystudzisz to spowoduje wytrącenie się z żółtka związków siarki i żółtko będzie szaro zielonkawe :)

Pozdro myśle że przydała się wiedza z Technologii hah



hehe dzieki;) takie rzeczy to ja wiem bo kucharzem jestem hehe :) dobre są też w koszulkach gotowane bez skorupki wrzucane na gotującą się wodę, czesto je robie

tak myslałem ze sie nie traci nic, ale mojemu kumplowi i tak za chu! nie moge przetłumaczyc "bo wie swoje"
  • 0

#7 -US-

-US-
  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 1362 postów
  • Pomógł: 0
20
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Street workout
  • Wzrost [cm]:173
  • Waga [kg]:73

Napisano 07.11.2010 - 14:12

Z tego co się orientuje obróbka termiczna wpływa w jakimś stopniu na denaturyzację białek i innych mikroelementów(np: biotyna ), ale dla normalnego Kowalskiego nie ma to żadnej różnicy.
Ponad to surowe jajka są szybciej i łatwiej trawione w porównaniu do jaj gotowanych.

Jeśli chodzi o salmonellę to nie jest tak łatwo paść jej ofiarą. Aby doszło do infekcji potrzeba całkiem dużego szczepu tej bakterii :thumbup:
  • 0

 

 


#8 cypriann

cypriann
  • Użytkownik
  • Pip
  • 31 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna
  • Wzrost [cm]:178
  • Waga [kg]:67

Napisano 07.11.2010 - 15:49

Ponad to surowe jajka są szybciej i łatwiej trawione w porównaniu do jaj gotowanych.


coś mi sie wydaje że jest odwrotnie bo surowe mają przyswajalnosc 80% a ugotowane 90%
  • 0

#9 -US-

-US-
  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 1362 postów
  • Pomógł: 0
20
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Street workout
  • Wzrost [cm]:173
  • Waga [kg]:73

Napisano 07.11.2010 - 16:55

A co ma przyswajalność do szybkości trawienia ???

Co do przyswajalności to zgodzę się z tym, że gotowane mają lepszą przyswajalność. Z wiadomych względów :thumbup:
  • 0

 

 


#10 firefly

firefly
  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 1838 postów
  • Pomógł: 0
169
Bardzo Dobra
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [miesiące]:od połowy 2007
  • Wzrost [cm]:172

Napisano 07.11.2010 - 19:18

surowe są niedobre, i tak jak kolega mówi, mają mniejszą przyswajalność białka
  • 0
Pomogłem? Daj plusa:)

Kawałek na ten tydzień:

http://www.youtube.com/watch?v=Zq64GRGpLQc



Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona Witaj Gościu

Witaj w naszym serwisie. Jeśli nie posiadasz jeszcze konta użytkownika, to zapraszamy do darmowej rejestracji. Jeśli jednak posiadasz konto, to zaloguj się. Tylko zalogowany użytkownik ma pełny dostęp do wszystkich funkcji forum, czyli: pisanie postów, zakładanie nowych tematów, dodawanie znajomych, korzystanie z prywatnego komunikatora i wiele więcej...

Ikona FaceBook