Witam, od ~2-3 miesięcy regularnie 3/4x w tygodniu split chodzę sobie na własną siłownie + jakieś 20 treningów fbw przed, (wolny ciężar, ławeczka, modlitewnik, sztanga długa, łamana, hantelki, ~200kg obciążenia) i zaobserwowałem (według mnie, możliwe że się nie znam) jakąś dziwną dysproporcję siły w poszczególnych ćwiczeniach, tj.
biceps łamaną na modlitewniku robię 4x8 40kg
ohp 4x10 40kg
martwy 4x10 80kg (jest zapas ale oszczędzam plecy bo w nie najlepszym stanie są aktualnie)
tric na płaskiej wąsko 50kg
a na klate na płaskiej idzie tylko np. 5x5 65kg / 4x10 50kg, na raz ~75kg, kolega (niższy, o większej wadze) który z siłownią nie miał w życiu nic wspólnego podszedł i wycisnął mój max 10 razy to mi się głupio zrobiło. Bardziej zależy mi na sylwetce niżna sile, ale fajnie byłoby robić chociaż te 5x5 80 aby móc pójsc z kolegami z większym stażem na siłke i nie zmieniać tak drastycznie ciężaru.
Przykładam się bardzo do jakości wykonywanych przeze mnie ćwiczeń, najbardziej do barków/trica (wyczytałem, że niby one mają duży wpływ na wyciskanie) i słabo to idzie
Mogę zrobić coś, co mi pomoże czy po prostu będzie to mój słaby punkt? W ogóle jak to jest w porównaniu z resztą moich wyników?
Siła?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
plecy+bic
Użytkownik Mariusz335033 edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A do upadku mięśniowego dochodzimy w 1s w danym ćwiczeniu na jedynym treningu
Mało tego należy oddzielić niektóre ćwiczenia wielowarstwowe by nie robić ich razem na 1 treningu np Martwy ciąg i Przysiady nie należy robić razem w Tym samym dniu..
Napisano Ponad rok temu
Aby wzmocnić siłę należy robić mało powtórzeń ciężkim ciężarem czy wiele powtórzeń lekkim ciężarem?
PORÓWNAJ CENY OKIEN = [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
I np na jedynym treningu robisz niskie zakresy powtórzeń na następnm na wyższym
Np na 1 treningu Przysiady
Po 3 powtórzeńa na następnym trening lżejszy np po 6 powtórzeń metodą rampy
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
PozaNudzą mnie monotonne ćwiczenia- co robić?
- Ponad rok temu
-
Praca na trzy zmiany a trening
- Ponad rok temu
-
Cwiczenia na redukcje i odpowiednia ilość białka.
- Ponad rok temu
-
Pomoc w treningach
- Ponad rok temu
-
Progres?
- Ponad rok temu
-
Rekompozycja czy redukcja, co i jak?
- Ponad rok temu
-
PPL do oceny