Cześć!
Mam kilka pytań odnośnie suplementacji, odżywek i posiłków przed i/lub po treningach. Dieta będzie ogarnięta, rozpiska treningowa itd. jest, a interesują mnie przede wszystkim rodzaje suplementów, jakie stosuje się/stosujecie Wy, użytkownicy, jakie może polecić bazując na własnym doświadczeniu itp.
Sporo poczytałem o białkach, kreatynach, węglach itd., itp., i jedne źródła mówią tak, a drugie zupełnie inaczej. Sam nie wiem jakim źródłom można zaufać. Rozbiję po prostu moje wątpliwości na kilka punktów.
- Kreatyna
- monohydrat, jabłczan kreatyny czy stacki? Ew. Wasze sprawdzone, ulubione firmy?
- dawkowanie – zaraz po przebudzeniu, przed i po treningu? Czy może tylko jedna dawka po przebudzeniu? Słyszałem już różne opinie (nawet potwierdzone naukowo, że m.in. przyjmowanie kreatyny zaraz po treningu tak naprawdę nic nie da).
- Białko
- koncentrat, izolat czy kazeina? Ew. Wasze sprawdzone, ulubione firmy?
- z własnego doświadczenia, podczas redukcji, koncentrat zdecydowanie mi nie służył, po odstawieniu go o dziwo waga w końcu zaczęła spadać (chociaż podejrzewam, że to wina składu tego białka). Kazeina przed snem?
- dawkowanie – konkretny czas w dni treningowe? Czy może po prostu między posiłkami, do posiłków w ramach dopełnienia dziennego zapotrzebowania? (do tej pory korzystałem wg starego, utartego schematu „białko zaraz po treningu”, co podobno nie ma sensu).
- BCAA
- Wasze sprawdzone, ulubione firmy? Dawkowanie (jak w poprzednich punktach, kiedy najlepiej).
- Węgle po treningu
- proste czy złożone? Przykłady Waszych posiłków/szejków/owoców potreningowych? (niektórzy polecają banany/jabłka, inni z kolei odradzają i bardziej polecają kiwi, ananasy)
- dawkowanie – zaraz po treningu?
- następny posiłek po treningu? Ok. godzinę po treningu? Wcześniej, później?
- Suplementy podczas cyklu na masę
- gainery – możecie polecić dobre, sprawdzone firmy?
- jakie proporcje w stosunku węgle-białko?
- dawkowanie (jak w poprzednich punktach).
- czy coś prócz gainerów w cyklu masowym możecie polecić?
Z góry dziękuję wszystkim za pomoc i odpowiedzi, nawet na tylko wybrane punkty!