Witam, wstępnie dodam że to mój pierwszy post na tego typu forum więc może to być dziwny temat.
Ćwiczyłem jakieś 8 miesięcy temu przez 4 miesiące wstecz, był to trening totalnie bez żadnej wiedzy , robiłem to co lubiłem bez jakiejkolwiek wiedzy o ciężarach i o partiach mięśni które mogę trenować , taki byle jaki trening który nie trwał długo ze względu na to że stwierdziłem po co mam robić coś o czym nie mam pojęcia na daną chwilę.
Teraz mam zamiar podjąć kolejną próbę mam nadzieję że ostateczna, ale głównym problemem jest brak wiedzy na temat obciążenia od którego mógłbym zacząć,
mam 22 lata 175 cm wzrostu i około 69 kg, wcześniej ćwiczyłem wyciskanie hantli na ławce skośnej z obciążeniem 10kg któro było zbyt lekkie dla mnie ale jednocześnie wiedziałem że jeżeli wezmę więcej to już nie zrobię tyle ile robić powinienem, chciałbym też zacząć robić wyciskanie sztangi na ławce płaskiej które robiłem może kilka razy ale w tym już jestem totalnie zielony i nie wiem od jakiego ciężaru miałbym zacząć i w ilu seriach..., nie chciałbym mieć sylwetki kulturysty tylko po prostu wyglądać estetycznie bo brzuch ćwiczyłem w domu i jako taki jest ale wiadomo że te mięśnie nie są odkryte, dietę obliczyłem tymi kalkulatorami więc mniej więcej wiem czego mi trzeba, plan też ułożyłem jako taki ale problem jest z dobraniem obciążenia.
Jeżeli chodzi o kreatynę to też mam zamiar kupić tylko wiem że jest monohydrant i jabłczan , z tego co przeczytałem do dla mnie jako osobę lubiącą pobiegać i pograć w nogę a nie mieć wielkich napchanych mięśni to lepszy będzie jabłczan, może się mylę i chciałbym wiedzieć od kiedy mógłbym zacząć brać ta kreatynę.
Liczę na szczere rady.