Skocz do zawartości


Zdjęcie

Liczenie Kalorii w tłustych mięsach po wysmażeniu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

ViBen
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano 5 miesięcy temu

Liczenie Kalorii w tłustych mięsach po wysmażeniu

Witam,

 

Z uwagi na zdrowie i zalecenia lekarza muszę spożywać regularnie tłuste mięsa. Moim najczęściej spożywanymi są burgery z mielonego ręcznie mięsa wołowego 80/20 (% chudego do tłuszczu) i steki wołowe również z pewną ilością tłuszczu.

Jak wiadomo smażenie tych produktów na suchej patelni żeliwnej mocno wytapia z nich tłuszcze i redukuje i wielkość i wagę.

 

Stąd moje pytanie- przykładowo jeżeli na 100g mięso mielone dostarcza 270 kcal to jak po wysmażeniu tłuszczu mam 85g to po prostu liczę 0,85 x 270? Bo tłuszcz ma znacznie więcej kalorii niż reszta zawartości mięsa więc nie wiem czy dobrze i wystarczająco precyzyjnie to liczę i nie upraszczam za bardzo.

Dzięki z góry za odpowiedź. Sorry jeżeli pytanie banalne dla weteranów ale pierwszy raz w życiu jestem na jakiejś konkretnej diecie.

 


Użytkownik ViBen edytował ten post 5 miesięcy temu

  • 0

faluś
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 1973 postów
  • Pomógł: 116
287
Wyśmienita
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 5 miesięcy temu

Re: Liczenie Kalorii w tłustych mięsach po wysmażeniu
Licz normalnie. Przypuśćmy jesz codziennie te burgery i je smażysz. Wytopi się 5g tłuszczu to i co z tego? Zawsze się tyle wytopi i zapotrzebowanie wyjdzie to samo. Kolejne co na wytopionym tłuszczu możesz śmiało podsmażyć bułkę i ona to wciągnie.Ogólnie nawet jeśli chcesz liczyć 0,85 to się sprawdzi do jednego rodzaju mięsa. Zobacz ile się wytopi z takiego burgera, a ile np z boczku. Zresztą sam nie raz robię burgery i tak serio nie widziałem by się z nich choć kropelka wytopiła na patelnie. Smażę tak, że patelnia zwykła ceramiczna lub grilowa posmarowana tłuszczem i wytarta do sucha (powłoka i tak się robi) lub burger posmarowany olejem czy oliwą. Nigdy nie widziałem by choćby kropelka tłuszczu spadła na patelnie. Co najwyżej jak za długo przytrzymałem mięso puściło "soki". Ze stekami to samo. tak po za tym co do tych paru gramów nie ma co się spuszczać....
  • 1

Abetalipoproteinemia
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 5442 postów
  • Pomógł: 172
383
Wyśmienita
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [miesiące]:6 lat
  • Wzrost [cm]:168
  • Przysiad [kg]:82,5
  • Wyciskanie [kg]:70
  • Martwy ciąg [kg]:90
  • Waga [kg]:70

Napisano 5 miesięcy temu

Re: Liczenie Kalorii w tłustych mięsach po wysmażeniu

Sprawdzony sposób na smażenie - strona która ma lądować na patelnię, powinna być delikatnie osolona i wówczas wrzucamy na tłuszcz ;).

 

Co do samych kalorii - nie popadajmy w skrajności, a pytanie nie jest banalne. Po prostu wychodzę z założenia, że nie ma też co nadmiernie przesadzać z tą dietą. Jeżeli nie startujesz w zawodach i robisz to głównie dla zdrowia, to przede wszystkim trzeb czerpać z tego przyjemność! ;) Czysta głowa to połowa sukcesu w tym wszystkim.


  • 0

Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ




Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018