Katechiny w zielonej herbacie dla Twojego serca i mózgu!
Ten napój jest uznawany od tysiącleci jako mający pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie, a jego potencjał kieruje się do poprawy kilku aspektów mózgu, a także serca. Badanie opisane w Journal of the American Chemical Society 3 wykazały, że związki przeciwutleniające zwane katechinami są czynnikami ułatwiającymi. Główny autor badań Giuseppe Melacini twierdzi, że najlepszym lekarstwem na Alzheimera jest bardzo wczesna interwencja, bo od 15 do 25 lat przed pojawieniem się objawów. Sugeruje także, że ten kto chce uniknąć choroby lub złagodzić jej skutki powinien zacząć pić już teraz zieloną herbatę.
7111920893_7b6f5c91f1_o-e1454585883543-1.jpg 84,08 KB
0 Ilość pobrań
A co powoduje Alzheimera? Ważne jest by pamiętać jak silne są przeciwutleniacze a polifenole są jednymi z najbardziej znaczących, a jednym z najsilniejszych polifenoli w zielonej herbacie jest katechin znany jako 3-galusan epigallokatechiny lub w skrócie EGCG. To on według raportów Medical News Today zakłóca/powstrzymuje tworzenie się toksycznych blaszek beta-amyloidowych, które przyczyniają się do powstawania Alzheimera. Beta-amyloid to kleiste białko, które może się zlepiać i tworzyć płytki, które mogą powodować problemy prowadzące do powstania choroby. Naukowcy wykorzystali rezonans do zbadania w jaki sposób EGCG spowodowało różnicę w hamowaniu tworzenia się tych płytek. Melacini i jego naukowcy wyjaśnili, że EGCG w pewnym sensie ''przebudowuje'' oligomery powlekając je co powstrzymuje je od dalszego rozwoju i być może zatrzymuje proces tworzenia się płytki. Najważniejsze jest to, że im wcześniej zaczniesz pić zieloną herbatę tym lepiej, ponieważ trudno jest dostarczyć EGCG bezpośrednio do mózgu.
W badaniu mózgów pośmiertnych w Scholar Commons wykazały, że choroba Alzheimera wiąże się z utratą synaps, procesami zapalnymi i neuronowymi splątkami składających się z hiperfosforylowanego białka tau i pozakomórkowych 2 płytek neurytycznych składających się z zagregowanego amyloidu-beta.(Aβ)
Aβ jest opisany jako peptyd amfipatyczny, który pochodzi z przetworzenia proteolitycznego białka prekursorowego amyloidu APP, glikoproteiny transbłonowej, która jest w synapsach i neuronach. Badania na zwierzętach wykazują, że płytki Aβ pojawiają się przez splątkami neurofibrylarnymi co implikuje akumulację Aβ jako główną patogenezę Alzheimera.
Jedno z badań wykazuje, że zielona herbata nie tylko chroni mózg przez Alzheimer'em i innymi postaciami demencji ale także zwiększa funkcjonowanie mózgu, poprawia pamięć, zmniejsza uszkodzenia powstałe przez toksyczne działanie metali ciężkich.
Katechiny - co jeszcze potrafią?
- Obniżają ryzyko demencji
- utrzymują ciśnienie krwi na optymalnym poziomie
- poprawiają zdrowie oczu
- umieszczają ciało w trybie spalania tłuszczu
- poprawiają strukturę kości i siłę
- promują lepsze trawinie
- obniżają ryzyko związane z niektórymi rodzajami raka
- rozluźniają umysł
- zwiększają energię
- zwiększają tolerancję na glukozę u diabetyków
Co ciekawe w wielu badaniach stwierdzono, że zielona herbata ma pozytywny wpływ na każdą część ciała! Zielona herbata może zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia, niektóre postaci raka, jamy ustnej, kontroluję masę ciała, działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, ochrania nas przed promieniowaniem UV, poprawia gęstość mineralnej kości.
EGCG zmniejsza stres oksydacyjny, zwalcza uszkodzenia komórek, które mogły zostać uwolnione przez wolne rodniki. By znaleźć więcej pozytywnych skutków picia zielonej herbaty badania wykazały, że pomaga również w optymalizacji poziomu cholesterolu i trójglicerydów. W szczególności EGCG może pomóc w zapobieganiu gromadzeniu się płytki w tętnicach, zwanej miażdżycą tętnic.
Mimo iż zawiera kofeinę to daje ona uspokajający efekt. Jest to spowodowane stężeniem aminokwasu zwanego L-teaniną, który zwiększa aktywność fal alfa w mózgu i wytwarza stan, określany jako '' zrelaksowana koncentracja''
Huffington Post zauważa, że najlepszym sposobem przygotowania zielonej herbaty w celu uzyskania najsilniejszych efektów EGCG jest użycie wysokiej jakości liści i parzenie jej przez 3 do 5 minut. Nie trzeba jej pić dużo, przyjmuje się dwie filiżanki.
220px-Tamaryokucha.jpg 20,06 KB
0 Ilość pobrań
_________
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]