Witam,
Jestem zupełnie nowy jeslii chodzi o dietę i siłownię , także proszę mi wybaczyć ewentualne głupie pytania
Jestem facetem po 30 , ze sporą nadwagą - 185cm - 105 kg.
Od maja zaczynam pracę nad sobą - odpowiednie odżywianie i aktywność fizyczna (3razy w tygodniu siłownia, przeplatać to basenem, rowerem itp).
Mam jakś prosty plan żywieniowy od którego chciałbym zacząć:
1- śniadanie - lekkostrawne ale obfite, np. jogurt,jaja, chuda wędlina, chleb razowy, warzywa;
2- koktajl proteinowy;
3-obiad chude mięso lub ryba, trochę ryżu, surówka;
4- TRENING
5-koktajl proteinowy;
6-kolacja - ser biały, warzywa, pieczywo razowe.
To taki ogólny zarys. Problem tkwi jednak w moim trybie pracy. Otóż pracuję na 3 zmiany - zmiana 1 6.00-14.00; zmiana 2 14.00-22.00; zmiana 3 22.00-06.00. I tu pytanie do Was - jak mogę ułożyć dietę i siłownię przy takim trybie pracy? Przy zmainie 1 nie ma problemu , ale np. jak to ogarnąć w przypadku zmiany 3 ? Czy wracając do domu o 7 rano z zamiarem położenia się spać powinienem zjeść posiłek taki jak kolacja? Wstanę ok godziny 13 i mam wtedy zjeść śniadanie czy już obiad? na trening w takim przypadku poszedłbym pewnie gdzieś ok godziny 19 i potem prosto do pracy więc w międzyczasie jaki posiłek? Problem jest też przy zmianie 2 gdzie na siłownię musiałbym chodzić rano tuż po śniadaniu. Czy to nie bedzie problem?
Mam nadzieję że w miarę zrozumiale to opisałem. Proszę o Wasze rady jak do tego podejść. Może ktoś z Was też ma taki tryb życia?
Pozdrawiam serdecznie i czekam z niecierpliwością na odpowiedzi.