Czytałem że przy takim zatluszczeniu powinienem zacząć od redukcji. Wyłączyłem BMR na 2950kcal. I teraz nie wiem czy redukować czy masowac. Rozpisalem już diete na redukcję i zacząłem chodzić na siłownię. Odjalem300 kcal ale nie wiem czy dobrze zrobiłem skoro zacząłem chodzić na siłownię. Jeżeli mam redukować to powiedzcie co sądzicie o tej diecie(te kalorie co zostały przeznaczam na warzywa).
Proszę o pomoc przy diecie
Napisano Ponad rok temu
Czytałem że przy takim zatluszczeniu powinienem zacząć od redukcji. Wyłączyłem BMR na 2950kcal. I teraz nie wiem czy redukować czy masowac. Rozpisalem już diete na redukcję i zacząłem chodzić na siłownię. Odjalem300 kcal ale nie wiem czy dobrze zrobiłem skoro zacząłem chodzić na siłownię. Jeżeli mam redukować to powiedzcie co sądzicie o tej diecie(te kalorie co zostały przeznaczam na warzywa).
Napisano Ponad rok temu
Sądząc po zdjęciu, redukcję bym odłożył w czasie. Według wzorów wychodzi nadmiar tkanki itp ale punktem odniesienia powinno być nasze lustro nie kalkulatory. Moim zdaniem zrobiłbym nadwyżkę minimalną kcal żeby robić suchy mięsień bez zbędnego fatu dołożył trening siłowy i obowiązkowo kilka sesji cardio żeby metabolizm sobie radził
Napisano Ponad rok temu
Ja na Twoim miejscu poczekałbym z redukcją jak i masą mięśniową. Wejdź na swoje dobowe, typowe zapotrzebowanie kaloryczne i z tego pułapu zacznij sobie ćwiczyć. Myślę, że przez 2 najbliższe miesiące możesz zobaczyć jak organizm będzie reagował i w którą stronę pójdzie. Nie dość, że odbudujesz sobie metabolizm to od razu nieco rozbudujesz dotychczasową masę mięśniową . Wraz z jesienią wjedziesz na masówkę i będzie ok.
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
Daj sobie spokój z redukcją (...przez najbliższe półtora roku!). Jeśli chodzi o dietę to w tym wieku wystarczy żew będziesz się trzymał zdrowej zbilansowanej diety, opartej o produkty nieprzetworzone. Odstaw cukier i wszelkiego rodzaju słodycze, ogranicz mleko, pozbądź się tłuszczy trans z diety (frytki, chipsy, smarowidła na chleb, słodycze, przetworzone mięso typu kebab), trzymaj się swojego zapotrzebowania kcal. Zasuwaj na siłowni: ćwiczenia wielostawowe (przysiady, martwy ciąg, wyciskania, wiosłowania) zwłaszcza dużymi ciężarami najmocniej ze wszystkich rodzajów ćwiczeń podkręcają metabolizm i podnoszą testosteron i hormon wzrotu (które nie tylko budują masę mięśniową ale też palą tluszcz)