Białko - Mięso (kurczak, indyk, wołowina, cielęcina, wieprzowina, jagnięcina, baranina), jaja (żółtka razem z białkami), ryby morskie, nabiał, odżywka WPC lub WPI.
Węglowodany - ryż brązowy, ryż biały, ryż basmati, makaron razowy orkiszowy, makaron razowy żytni, kasza gryczana (palona i niepalona), kasza jaglana, kasza orkiszowa, kasza jęczmienna, płatki owsiane niebłyskawiczne, ziemniaki, pieczywo pełnoziarniste (najlepiej domowego wypieku).
Tłuszcze - oliwa z oliwek extra virgin (do smażenia i na zimno), olej kokosowy (do smażenia), masło (na zimno), smalec (do smażenia), masło klarowane (do smażenia), olej rzepakowy (do smażenia), poza tym praktycznie wszystkie źródła białka zawierają tłuszcz, więc możesz być spokojny o dostarczanie tłuszczu.
Łącz chude mięso i chude ryby morskie ze źródłem węglowodanów, np. ryba z ryżem, mięso z kaszą, mięso z ziemniakami, ryba z ziemniakami.
Tłuste ryby morskie jedz w towarzystwie warzyw, np. śledź z cebulą.
Jajka jedz pod różnymi postaciami ale bez towarzystwa makaronu/ziemniaków/kaszy - np. gotowane (na miękko/na twardo), smażone (jajecznica lub omlet),etc.
Jajka też możesz jeść w towarzystwie warzyw - podobnie jak tłuste ryby morskie.
Nabiał też możesz łączyć z węglowodanami, zwłaszcza nabiał chudy.
Polecam Ci dwie książki na temat żywienia:
"Żywienie w sporcie. Kompletny przewodnik" lub "Żywienie w sporcie" - Anita Bean
"Skuteczne odżywianie w treningu i sporcie" - Olivier Lafay
Z nich zdobędziesz sporo wiedzy.
Użytkownik RychuP edytował ten post Ponad rok temu