cześć,jestem na robieniu masy ostatnio przytyłem 6kg więc o ile muszę zwiększyć ilość węglowodanów,tłuszczów,białka ,zeby dalej rosnąć a drugie pytanie dotyczy gainera ja wiem,ze większość osób raczej jest sceptycznie nastawiona do tego produktu ,ale może podam na przykładzie jeden z moich posiłków wygląda tak: serek wiejski 150gram 2 kromki chleba tostowego i 70gram gainera a drugi posiłek ostatni twaróg 2 kromki chleba tostowego i 70 gram gainera.Czy gainera moge traktować jako uzupełnienie węglowodanów głównie czy to raczej słabo się przyswaja,wiem,ze do tego właśnie on służy,ale w praktyce może to wyglądać inaczej jak sądzicie?
Węglowodany
Napisano Ponad rok temu
Jeśli celem jest masa to bilans kaloryczny musi być dodatni.
Więc jak masz przykładowo 3500 kcal zapotrzebowanie to musisz dostarczyć więcej kalorii niż te 3500 kcal.
A ile to już musisz sam zaobserwować, od jakiego momentu zacznie waga iść w górę.
Węgle w diecie jest najprościej dostarczyć więc myślę że gainer jest zbędny.
Korzystaj z różnego typu kasz, ryżów, makaronów, płatków, pieczywa, wafli ryżowych itp.
Napisano Ponad rok temu
Korzystaj z różnego typu kasz, ryżów, makaronów, płatków, pieczywa, wafli ryżowych itp.
Do tego dochodzą jeszcze owoce, kakao, owsianka, muesli, wiórki kokosowe...jest tego po prostu masa i organizm lepiej bedzie wykorzystywał te naturalne źródła .
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
tzn. ja mam dietę i tak jak powiedziałem gainer jest tylko uzupełnieniem mojej diety a głównie węgli.
Abetalinpopproteinemia napisałeś owoce ,ale mi chodziło o węglowodany złożone a nie proste ale zapewne myślę sobie,ze chodziło Ci o owoce ,które zawierają wegle złożone a nie proste czyż nie tak?
To jakie to owoce są napisz.I jeszcze chciałbym powiedzieć ze kasze i makarony owsiankę mam w swojej diecie ,ale jako ektomorfik też za duzo nie zmieszczę do zełądka i dlatego zamiast dużych ilości kasz makaronów itp wolę zjeść mniej tych produktów i dodać węgle z innych zródeł..A jak jest z bananami zawierają też węgle złożone oprócz prostych
Napisano Ponad rok temu
Chodziło mi o proste, niestety niedokładnie przeczytałem . Tutaj podsyłam coś znalezionego o węglach złożonych:
Otręby
- Kiełki pszeniczne
- Jęczmień
- Kukurydza
- Gryka
- Mąka kukurydziana
- Owsianka
W jakich produktach, które spożywamy codziennie można znaleźć dużo węglowodanów złożonych:
- Makarony
- Spaghetti
- Ryż brązowy
- Ziemniaki
- Pozostałe warzywa korzeniowe
- Pieczywo razowe
- Zboża pełnoziarniste
- Kasza
- Wszystkie otręby
- Muesli
- Maniok
- Kukurydza
- Groch
- Fasola
- Soczewica
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
serdeczne dzięki stary:) a takie pytanie odnośnie kukurydzy jaka mam kupić bo są te twarde,które trzeba ugotować a takze są te miękie którą od razu można zjeść bez gotowania
Napisano Ponad rok temu
Kolego przeciez kukurydzę twarda można ugotować jedynie w pewnym okresie w roku !!!
A tak to tylko popcorn
Pozdrawiam
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Zapraszam na mój fanpage
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]