Cześć!
Mam 18 lat i stwierdziłem, że nadszedł czas, w którym trzeba wziąć się za swoje ciało.
Mój wzrost to 1,77m, waga 69kg - niby BMI prawidłowe i nie jestem gruby, ale jednak moje ciało nie wygląda najlepiej; poza tym od dawna mam problem z dosyć sporym biustem jak na chłopaka, może to objaw ginekomastii lub czegoś podobnego - a może po prostu takie mam ciało i trzeba coś z nim zrobić!
Trafiłem na strony internetowe dotyczące ćwiczenia brzuszków i pompek - dzięki planom zawartych na stronach bez problemu można wykonać 300 brzuszków i 100 pompek, co niewątpliwie by mnie ucieszyło. Jestem po testach i pierwszym dniu cyklu - w teście na pompki wycisnąłem 20, brzuszków udało się zrobić 100. Nie jestem jednak pewien brzuszków - po ich wykonaniu miałem "zdrętwiałą" szyję, może nieprawidłowe wykonanie? Jak myślicie?
Jem niezdrowo, często zdarzają mi się fastfoody i inne tego typu. Poza tym często zdarza mi się jeść słodycze i generalnie nie trzymam się praktycznie żadnych zasad związanych ze zdrowym żywieniem. Dieta? Są jakieś gotowe plany diety, których mógłbym się podjąć?
Chciałbym wyrzeźbić brzuch - mieć nie najgorzej wyglądający sześciopak (nie jakiś bardzo rozbudowany etc, po prostu chcę żeby brzuch nie wyglądał źle). Jakie ćwiczenia polecalibyście oprócz brzuszków i pompek? Jak łączyć je z nimi?
Pozdrawiam!