Mam 15 lat. I nie mam zbytnio sprzętu moze tam ławeczkę i 2 sztangi dopiero zaczynam i nw zbytnio jak ? Pomozecie ?
Ej jaki trening ?
Napisano Ponad rok temu
Nie rozumiem, masz te 2 sztangi i ławeczkę czy nie?
Bo piszesz 'może' no to nie wiadomo
Napisano Ponad rok temu
Siemka ![]()
Też mam 15 lat i od około 2 lat ćwiczyłem tylko pompki, brzuszki i podciągałem się na drążku. Mięśnie klatki i brzucha zarysowały mi się dosyć fajnie(przynajmniej tak uważam
) W szkole mam siłownię i chodzę sobie na nią 2 razy w tygodniu, ale nigdy nie mogę tam porządnie poćwiczyć ze względu na tłok i brak czasu (jeden wf na siłowni-około 30 minut
) Zapisaem się więc na siłownię na moim osiedlu i chodzę tam 1-2 razy w tygodniu. Ćwiczę na małych obciążeniach robiąc dużą ilość powtórzeń, bo nadal rosnę i nie chcę się uszkodzić. W domu mam 2 hantle i od czasu do czasu ich używam. Radziłbym ci zamiast dokupywać sprzęt do domu, przeznaczyć pieniądze na karnet na siłownię. A z ławeczką i sztangą/hantlami możesz robić wyciskania albo rozpiętki. Tylko nie ćwicz takim ciężarem, że zrobisz 3-5 powtórzeń, bo możesz sobie coś rozwalić. Ja ćwiczę takim ociążeniem, żeby móc podnieść 20 razy. wiem, że nie jest to najlepsze rozwiązani, żeby zbudować masę, ale wolę jednak zachować bezpieczeństwo ![]()
Pozdrawiam ![]()
Użytkownik Erv edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja jestem za tym żeby przeznaczyć pieniądze na sprzęt w domu
no ale jak kto woli. uważam tak ponieważ jak już się kupi to na pewno zacznie się ćwiczyć i tak szybko nie zrezygnuje, a siłownia może się znudzić albo można się zniechęcić przez jakieś osoby czy coś, i nie zawsze ma się na nią czas. No ale znowu na siłowni można się więcej nauczyć..
więc jak kto woli o kto lubi xd
Napisano Ponad rok temu
Ja jestem za tym żeby przeznaczyć pieniądze na sprzęt w domu
no ale jak kto woli. uważam tak ponieważ jak już się kupi to na pewno zacznie się ćwiczyć i tak szybko nie zrezygnuje, a siłownia może się znudzić albo można się zniechęcić przez jakieś osoby czy coś, i nie zawsze ma się na nią czas. No ale znowu na siłowni można się więcej nauczyć..
więc jak kto woli o kto lubi xd
Ja zanim kupiłem karnet na siłownię, robiłem sobie w domu ławkę z dwóch krzeseł i cwiczyłem hantlami ![]()
Użytkownik Erv edytował ten post Ponad rok temu