Skocz do zawartości

Zdjęcie

Redukcja?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

adrianAKAadi
  • Użytkownik
  • 3 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Redukcja?

Witam,
Mam na imię Adrian, mam 17 lat i ok. 180 cm wzrostu i 76-77 kg i mam pytanie odnośnie tego czy powinienem schudnąć 10 kg, aby odsłonić "kratę" na brzuchu, czy jest to w moim wieku niebezpieczne? Czy da się to jakoś nadrobić cięższymi treningami? Wg. mnie przy wadze sześćdziesięciu-paru kilogramów będę zbyt chudy. Mimo to, że mam trochę tłuszczu na brzuchu, czy jest konieczna taka redukcja?

• 0

Maksym Riznyk
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4373 postów
358
Wyśmienita
  • Zainteresowania:Street Workout - It's my Way !!!
  • Staż [miesiące]:96
  • Wzrost [cm]:177
  • Waga [kg]:81

Napisano Ponad rok temu

Re: Redukcja?

Witam na forum :)

Waga ciała do wzrostu jak dla mnie jest odpowiednia. Ja bym na Twoim miejscu nie redukował. 

Z kolei jeżeli zejdziesz z wagi to zrobisz się mały, wyszczuplony. Uważam ż e redukcja w tak młodym wieku 

nie jest wskazana. Myślę że wystarczy lekko zwiększyć wysiłek fizyczny. 

Jeżeli jesteś w stanie to podeślij zdjęcia sylwetki, będzie łatwiej pomóc.

Pozdrawiam :) 

• 0
Zapraszam do śledzenia kanału na YouTube
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Zapraszam na mój fanpage

adrianAKAadi
  • Użytkownik
  • 3 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Witam na forum :)

Waga ciała do wzrostu jak dla mnie jest odpowiednia. Ja bym na Twoim miejscu nie redukował. 

Z kolei jeżeli zejdziesz z wagi to zrobisz się mały, wyszczuplony. Uważam ż e redukcja w tak młodym wieku 

nie jest wskazana. Myślę że wystarczy lekko zwiększyć wysiłek fizyczny. 

Jeżeli jesteś w stanie to podeślij zdjęcia sylwetki, będzie łatwiej pomóc.

Pozdrawiam :)

Podsyłam mój aktualną "sylwetkę". Czy na podst. zdjęć powinienem coś redukować, czy po prostu ciężej ćwiczyć?

• 0

Maksym Riznyk
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4373 postów
358
Wyśmienita
  • Zainteresowania:Street Workout - It's my Way !!!
  • Staż [miesiące]:96
  • Wzrost [cm]:177
  • Waga [kg]:81

Napisano Ponad rok temu

Ja raczej powiem że musisz skupić się na treningach.

Jeżeli możesz napisz jeszcze jak treningi wyglądają.

• 0
Zapraszam do śledzenia kanału na YouTube

Zapraszam na mój fanpage

adrianAKAadi
  • Użytkownik
  • 3 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No cóż, moje treningi ogólnie rzecz biorąc są treningami dla początkujących. Trenuję 3 razy w tygodniu. Wygląda to tak:

Pon.: Klatka+Barki (nie bd pisał wszystkich ćwiczeń, gdyż nie mam w tej chwili dużo czasu)

Śr.: Triceps+ Plecy 

Pt.: Biceps+Nogi

W weekendy robię jakieś lekkie ćwiczenia na przedramienia, brzuch itp. chociaż od 2 tygodni nie czuję już zmęczenia przy treningach(nawet zwiększając liczby serii i powtórzeń) i chciałbym ćwiczyć intensywniej, częściej. Tylko nie wiem, czy nie byłoby to złe dla mojego organizmu.

• 0

RychuP
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 1075 postów
307
Wyśmienita

Napisano Ponad rok temu

Po pierwsze jak jesteś początkujący, to powinieneś przez conajmniej pół roku ćwiczyć metodą FBW, a nie treningiem split.

Po drugie serii ani ilości powtórzeń nie można zwiększać w nieskończoność.

Zamiast zwiększać ilość powtórzeń w serii o wiele lepiej jest zwiększyć ciężar, którego używasz w seriach (oczywiście jeśli czujesz, że już za lekko).

Dodatkowo możesz skrócić czas odpoczynku pomiędzy seriami, np. z 2 minut do 1,5 minuty, albo z 1,5 minuty do minuty - gwarantuję, że trening będzie o wiele cięższy.

Ponadto możesz szybciej wykonywać fazę koncentryczną ćwiczenia, a powoli wykonywać fazę ekscentryczną.

Np. ja jak wróciłem na siłownię w maju tego roku, to zacząłem od zaniżonych ciężarów, ale postawiłem sobie za cel, że jeśli w danym ćwiczeniu robiłem w pierwszym tygodniu 3 serie po 10 powtórzeń z ciężarem 20 kg, to w drugim tygodniu robiłem 3 serie po 12 powtórzeń z tym samym ciężarem co w tygodniu pierwszym natomiast w tygodniu trzecim robiłem 3 serie po 10 powtórzeń, ale już z ciężarem 25 kg, potem w czwartym tygodniu 3 serie po 12 powtórzeń z ciężarem 25 kg, w piątym tygodniu 3 serie po 10 powtórzeń z ciężarem 30 kg, itd.

Progres powinien być przede wszystkim w wielkości ciężaru, którego używasz, a nie w ilości serii, bo na małe partie takie jak np. biceps wystarczy w zupełności w przypadku początkujących 9 serii tygodniowo (np. 3 x w tygodniu po 3 serie - w przypadku treningu FBW).

Odnośnie zdjęcia - masz niewiele tłuszczu i ja bym na Twoim miejscu teraz budował masę uważając jednak aby zbytnio się nie otłuszczyć, czyli musi być dodatni bilans kaloryczny, ale z niewielkim plusem, np. potrzebujesz 3000 kcal, aby utrzymać wagę, to daj 3300 kcal i na takim plusie rób masę.

Wtedy ryzyko otłuszczenia jest minimalne.

Użytkownik RychuP edytował ten post Ponad rok temu

• 0
Jeśli Ci pomogłem swoją wypowiedzią (postem), to kliknij "strzałkę w górę na zielonym tle" przy mojej wypowiedzi, która okazała się pomocna.
Jeśli nie pomogłem bezpośrednio Tobie, ale uważasz, że moja wypowiedź może być pomocna dla innych użytkowników, to możesz postąpić podobnie.