Niestety na NFZ tak jest, zresztą szczerze powiedziawszy czasami i prywatnie o dobrego ciężko
No nic mam nadzieję że nic poważnego i życzę szybkiego powrotu do zdrowia.
Dzięki wielkie;)
Napisano Ponad rok temu
Niestety na NFZ tak jest, zresztą szczerze powiedziawszy czasami i prywatnie o dobrego ciężko
No nic mam nadzieję że nic poważnego i życzę szybkiego powrotu do zdrowia.
Dzięki wielkie;)
Napisano Ponad rok temu
Radzę poszukaćdobrego fizjo w sieci - jest masa stron, na których można znaleźć specjalistów od konkretnych przyczyn i dolegliwości
Fizjo wysłał Cię na zabiegi rehab. ? Najwidoczniej pasjonat, a nie fizjoterapeuta
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
Radzę poszukaćdobrego fizjo w sieci - jest masa stron, na których można znaleźć specjalistów od konkretnych przyczyn i dolegliwości
Fizjo wysłał Cię na zabiegi rehab. ? Najwidoczniej pasjonat, a nie fizjoterapeuta
No wlaśnie jak narazie zrobię podstawowe badania, może coś z nich wyniknie... Tak podobno bardzo dobry, pracuje już tyle lat i był mi polecany;p;p i powiedzial, że nic poważnego nie widzi i że pracować muszę i jakby mi bolało jeszcze to do rodzinnej żebym poszła i ona już coś poradzi;p
Napisano Ponad rok temu
Może warto przejść się na uczelnię gdzie jest fizjoterapia ? Na krakowskim AWFie wykładowcy bez problemu poświęcają czas bądź pozostawiają kontakt jeżeli ktoś potrzebuje pomocy.
Napisano Ponad rok temu
Może warto przejść się na uczelnię gdzie jest fizjoterapia ? Na krakowskim AWFie wykładowcy bez problemu poświęcają czas bądź pozostawiają kontakt jeżeli ktoś potrzebuje pomocy.
Niestety mieszkam w miejscowości, w której nie mam dostepu do takich uczelni...
Napisano Ponad rok temu
To warto poszukać czego w okolicy - naprawdę wizyta z dobrym fizjo bardzo często rozwiązuje problem, który może być rozpatrywany przez lekarza wiele miesięcy. Fizjoterapeuci posiadają zupełnie inny warsztat i podejście do aparatu ruchu. Mam nadzieję, że trafisz na dobrego specjalistę w tej dziedzinie, który poradzi sobie z Twoją przypadłością w mgnieniu oka .
Napisano Ponad rok temu
Ale jeślim chodzi o fizj
To warto poszukać czego w okolicy - naprawdę wizyta z dobrym fizjo bardzo często rozwiązuje problem, który może być rozpatrywany przez lekarza wiele miesięcy. Fizjoterapeuci posiadają zupełnie inny warsztat i podejście do aparatu ruchu. Mam nadzieję, że trafisz na dobrego specjalistę w tej dziedzinie, który poradzi sobie z Twoją przypadłością w mgnieniu oka .
Ale jeśli chodzi o fizjoterapeute to tez trzeba iśc ze skierowaniem od lekarza rodzinnego tak? Czy jak to wygląda?
Napisano Ponad rok temu
Sprawa wygląda tak - rehabilitacja z NFZ zazwyczaj ogranicza się do świadczenia usług z zakresu fizykoterapii (zabiegi z wykorzystaniem prądu elektrycznego, pole magnetyczne i różne inne cuda). Masaż czy ćwiczenia rehabilitacyjne są naprawdę bardzo rzadkie dlatego odsyłam aby umówić się prywatnie. Wtedy specjalista skupi się nad strukturą i będzie pracował wykorzystując jakieś techniki mięśniowo-powięziowe.
Napisano Ponad rok temu
Sprawa wygląda tak - rehabilitacja z NFZ zazwyczaj ogranicza się do świadczenia usług z zakresu fizykoterapii (zabiegi z wykorzystaniem prądu elektrycznego, pole magnetyczne i różne inne cuda). Masaż czy ćwiczenia rehabilitacyjne są naprawdę bardzo rzadkie dlatego odsyłam aby umówić się prywatnie. Wtedy specjalista skupi się nad strukturą i będzie pracował wykorzystując jakieś techniki mięśniowo-powięziowe.
A masaże lecznicze to coś podobnego? Bo ja na takie zaczęłam chodzić. Chociaż masażysta i tak twierdzi, że bardzo dziwne są moje objawy...
Napisano Ponad rok temu
Masaż leczniczy (czyli zwykły klasyk) jest bardzo dobrą techniką i w zasadzie jedną z najczęściej przynoszących ulgę. Mówiąc o technikach mięśniowo-powieziowych miałem na myśli konkretne metody terapeutyczne - poczytaj może o terapii metodą Matiland, McKenzie czy Kalltenborna i szukaj terapeutów pracujących za pomocą tych technik Warto też zapytać fizjo czy istnieje możliwość aplikacji kinesiotapingiem - pomimo braku empirycznych dowodów przynosi rezultaty czego jestem przykładem gdy walczyłem bólem w okolicy mięśnia podłopatkowego
Napisano Ponad rok temu
Masaż leczniczy (czyli zwykły klasyk) jest bardzo dobrą techniką i w zasadzie jedną z najczęściej przynoszących ulgę. Mówiąc o technikach mięśniowo-powieziowych miałem na myśli konkretne metody terapeutyczne - poczytaj może o terapii metodą Matiland, McKenzie czy Kalltenborna i szukaj terapeutów pracujących za pomocą tych technik Warto też zapytać fizjo czy istnieje możliwość aplikacji kinesiotapingiem - pomimo braku empirycznych dowodów przynosi rezultaty czego jestem przykładem gdy walczyłem bólem w okolicy mięśnia podłopatkowego
Jak narazie chyba masaże mi coś pomagają dzięki za info:)
Napisano Ponad rok temu
Nie ma za co, od tego tutaj jesteśmy. Informuj jak przebiegła dotychczasowa terapia oraz jakie były jej rezultaty !
Napisano Ponad rok temu
Nie ma za co, od tego tutaj jesteśmy. Informuj jak przebiegła dotychczasowa terapia oraz jakie były jej rezultaty !
Dzisiaj byłam u rodzinnej, badanie usg w porzadku, z badan krwi wyszla lekka anemia, ale rodzinna stwierdzila, ze nie taka, aby ja leczyc(i tak od dawna biore źelazo, ponieważ nie mogłam zdawać krwi-zbyt niska hemoglobina) no i tyle jak narazie. w czwartek wracam do pracy. W piatek mam okuliste, a w poniedzialek pojde do neurolog. Obawiam sie tylko, zeby znowu mi sie nie pogorszylo, bo ilez mozna chodzic na zwolnienia. Niestety dziś od samego rana strasznie boli mi głowa
Napisano Ponad rok temu
Czy masz problemy ze wzrokiem ? Być może słaby wzrok prowadzi do zaburzenia postawy w postaci nadmiernej protrackcji (czyt. wysunięcia w przód) szyji, a to po długim łańcuchu kinematycznym prowadzi do zaburzenia napięcia mięśniowego co skutkuje bólami głowy.
USG odcinka szyjnego ? Proponowałbym też RTG, które jest lepsze do struktur kostnych.
Napisano Ponad rok temu
Czy masz problemy ze wzrokiem ? Być może słaby wzrok prowadzi do zaburzenia postawy w postaci nadmiernej protrackcji (czyt. wysunięcia w przód) szyji, a to po długim łańcuchu kinematycznym prowadzi do zaburzenia napięcia mięśniowego co skutkuje bólami głowy.
USG odcinka szyjnego ? Proponowałbym też RTG, które jest lepsze do struktur kostnych.
Sory, że zapytam ale skąd się znasz na tym wszystkim;)? Moja rodzinna chyba tyle nie wie:D wlaśnie Usg kiedys miałam szyji z przodu bo cos tam podejrzewali. Wzrok tez miałam sprawdzany, a nawet ostatnio badania okresowe miałam, także ze wzrokiem wszystko ok. No i w kóncu wysłali mnie na RTG na jutro mam...
Ale z tymi lekarzami to masakra, biegasz od jednego do drugiego i tylko zwalają na siebie co kto nie zrobił. Raz neurolog mi mówi, że to przeciążenie i trzeba zmienic pracę, a 10 min później, że ma nadzieję, że nowotworu mi nie wykryje żadnego... Samo to czekanie tylko denerwuje i wywołuje niepotrzebny stres... Jeszcze trochę to i w ogóle nie będę chodziła i zostawię to...
Napisano Ponad rok temu
Sory, że zapytam ale skąd się znasz na tym wszystkim;)? Moja rodzinna chyba tyle nie wie:D
Jestem z wykształcenia fizjoterapeutą
Dlatego od razu odsyłam do sprawdzonych specjalistów od narządu ruchu - bez badania manualnego i bezpośredniego kontaktu ciężko i cokolwiek mi mówić. To jedynie moje przypuszczenia
Napisano Ponad rok temu
No i miałeś rację mam wysuniętą szyję do przodu , po zdjeciue rtg neurolog tak powiedziala, jeszcze jakies lekkie przesuniecie w dole pleców po lewej stronie. Skierowala mnie do poradni rehabilitacyjnej ale niestety tylko w czwartki zapisuja osobiscie a ja mam aurat do pracy, moze za tydz mi sie uda...
A i jeśli to wykryto to co trzeba z tym robić?
Napisano Ponad rok temu
Do fizjoterapeuty się udać po zestaw ćwiczeń rehabilitacyjnych
Napisano Ponad rok temu
No tak wiadomo. Ale to jest cos groźnego?
Napisano Ponad rok temu
Prawdopodobnie nie - jest to efekt długotrwałego utrzymywania nieprawidłowej pozycji ciała. Zgłoś się do fizjoterapeuty w celu dokładniejszego ustalenia zaleceń. Z mojej strony najpierw zacznij od korekcji całej postawy i tzw. szkoły pleców → [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
CZY MOZNA JEDNOCZESNIE RZEZBIC KLATKE I CWICZYC RAMIONA NA MASE? |
Trening dla początkujących |
|
|
||
Bóle goleni - jak sobie z nimi radzić? |
Porady |
|
|