Witam bardzo serdecznie jestem Ektomorfik
Jestem chudzielcem i 38 dni temu postawiłem sobie cel, mianowicie 12 miesięcy regularnego, dokładnego treningu na siłowni.
Przez te 38 dni przygotowywałem swoje ciało do wysiłku - przysiady, podciąganie, hantle, program 100 pompek - żeby nie wydawać pieniążków na siłownie, kiedy będę się "wdrażał w wysiłek". Jednocześnie zwiększyłem porcje żywieniowe (nie do końca dieta co do jednej kalorii i mikroskładników, chociaż starałem się jak mogłem), głównie w celu rozciągnięcia żołądka, aby potem mógł przyjmować dietę z prawdziwego zdarzenia. Ogólnie wychodziło pi razy drzwi ok. 3500kcal.
Jeżeli chodzi o mój tryb, życia to pracę mam siedzącą w godzinach 8 - 16. Jestem bardziej typem aktywnego człowieka, bardzo lubię się ruszać - w jakiej formie by to nie było. Więc jak tylko nadarzy się okazja i nie brakuje czasu to piłka, siatkówka, czy pobiegać do towarzystwa. Preferowałbym chodzenie w godzinach porannych czyli np. 6:30-8:00 (siłownie mam pod samą pracą), ze względu na tłumy ludzi i na to, że mimo że praca siedząca to i tak jest wyczerpująca, głównie psychicznie. Motywacji chyba jeszcze nigdy takiej nie miałem jak mam teraz.
- Wzrost: 180
- Waga: 64kg
- Waga planowana: 75-77kg, nie ukrywam chciałbym się trochę wyrzeźbić
- Staż treningowy:
Będę zaczynał. Chociaż chodziłem 6 miesięcy w wieku 17 lat
- Intensywność Twoich treningów:
Nie ma problemu, żebym robił 3, 4.
- Czy zazwyczaj szybko chudniesz czy masz tendencję do tycia?
Chudnę bardzo szybko, chodząc na siłownię przez kilka miesięcy musiałem jeść min. 3000, śr. 3500 kalorii
- Co uważasz za najtrudniejsze w stosowaniu dobrego odżywiania?
Umiem gospodarować czasem, więc przygotowanie posiłków np. na dwa, trzy dni czy nawet tydzień w przód nie stanowi problemu. Bardziej chodzi o cenę.
- Czy stosujesz suplementy i jeśli tak to jakie oraz od jak dawna (czy systematycznie?)
Nie, ale chciałbym.
Jak zorganizować dietę, żeby pasowała pod poranny trening, a jaką na popołudniowy? Jaki trening na masę? Czy w 12 miesięcy jestem w stanie osiągnąć mój cel? Albo być u jego "drzwi"? Odżywki?
Z góry dziękuję za pomoc