Witam, od dawna zastanawia mnie czy jest możliwe połączenie treningu kalistenicznego z typowym sprzętem na siłowni tak, aby skutkowało to powiękrzeniem masy mięśniowej, przy czym chciałbym zaznaczyć, że nie interesuje mnie sylwetka typowego kafara którego mięśnie zlane są wizualnie ze sobą, chciałbym aby moje mięśnie były większe i widoczne.Interesuje mnie również wykonywanie złożonych ćwiczeń kalisteniczych takich jak flaga, czy muscle-up.
wiek- 23
wzrost- 186
waga- pomiędzy 78-80 kg
doświadczenie - siłownia ( około 3 letnie doswiadczenie )
dodatkowe info- jestem studentem wychowania fizycznego, moj dzien jest obfity w aktywność fizyczną. Posiadam również wiedzę z zakresu fizjologji i anatomi dzięki czemu jestem w stanie logicznie interpretować procesy zachodzące w moim organizmie.
Kalistenika + siłownia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kalistenika sama w sobie się gryzie z treningiem z dodatkowym obciążeniem.
Tak czy inaczej jeśli zależy Ci na sprawności i nauczeniu się tam jakiś ćwiczeń a nie na zostaniu wyznawcą kalisteniki jak najbardziej ciężary przyjdą tu z pomocą.
Posiadasz wiedzę z zakresu fizjologi i anatomi co będzie tu bardzo przydatne. Będziesz wiedział jak wychwycić słabe ogniwo w danym ćwiczeniu np fladze i jak je poprawić.
Masa to przedewszystkim odpowiednia dieta, no i oczywiście przeciążanie mięśni (np utrzymanie progresu siłowego)
Napisano Ponad rok temu
Ale czy przy takim " hybrydowym treningu " efekt nie bedzie odwrotny ? Spora czesc cwiczen kalistenicznych angazuje wlokna lla, poza tym niektore rodzaje pompek (np pompka z podskokiem i klasnieciem za plecami i przed klatka piersiowa ) to cwiczenia bardzo dynamiczne, a z tego co ogolnie wiadomo cwiczenia na mase charakteryzuja sie mala czestotliwoscia powtorzen i duzym obciazeniem miesnia. Jesli sie myle to prosze mnie poprawić, napisalem tu w nadzieji na rozmowe z ludzmi bardziej wyedukowanymi w tym zakresie niz ja . Noi apropo, jesli to faktycznie mogloby sie sprawdzic, czy jest jakis trening ktory polecacie? 4/5 dniowy mnie interesuje
Napisano Ponad rok temu
Możesz łączyć. Na ćwiczeniach dynamicznych jak najbardziej możesz robić masę.
Większy problem gdy wchodzi bardzo wysoki zakres powtórzeń jeśli chodzi o masę, ale jako tako też zbytnio to nie przeszkadza.
By to zobrazować zobacz ilu kulturystów robi aero- biega po paredziesiąt minut, a jednak nie stwarza im to większych problemów z budową nóg. Podobnie jest z klatką i setkami pompek itd.
Jeśli chodzi o sam trening siłowy z powodzeniem na 20 a nawet 30p można robić masę atakując głównie włókna wolnokórczliwe. Ba zresztą od dawna wiadomo, że najlepsze efekty daje pobudzanie różnych włókien i różnych jednostek motorycznych jeśli chodzi o hipertrofię.
Tyle wiadomo podstawa dieta.
Napisz dokładnie jakie ćwiczenia kalisteniczne/gimnastyczne by Cię interesowały.
Napisano Ponad rok temu
Interesowałyby mnie;
barki- pompki w staniu na rękach
klatka- "archer pumps" różnego rodzaju- docelowo pompki na jednej ręce o złączonych nogach
plecy- podciąganie"muscle-up" - docelo podciąganie jednorącz
biceps- uginanie ramion w zwisie, o tułowiu wyprostowanym i wypoziomowanym ( to juz prawie ogarniam ) - a docelowo uginanie ramion w zwisie na kółkach gimnastycznych z nogami do góry
triceps- pompki jednorącz z łokciem na zewnatrz
nogi- przysiady jednonoz z wyskokiem
brzuch- wznosy tułowia różnego rodzaju oraz tzw " deski " kilkominutowe
do tego chciałbym właśnie doplesc takie standardowe cwiczenia jak np wyciskanie sztangi na lawce poprzecznej, uginanie ramion hantlami, maszyny itd itp czyli takie standardowe cwiczenia na silowni.
Chciałbym to ułożyć w miare racjonalny 4/5 dniowy trening
Napisano Ponad rok temu
Pompki na rękach jeśli nie jesteś tłuściochem nie powinny stanowić żadnego problemu, jeśli chodzi o tych przy ścianie, jeśli o tych wolnostojących przedewszystkim równowaga.
Wklej filmik o jakie pompki na jednej ręce Ci chodzi, bo w zasadzie głównie spotyka się w rozkroku lub bokiem, inaczej ciężko utrzymać równowagę.
Muscle up prócz pleców również liczy się siła klatki, jak by nie było górna część ruchu to coś a'la dips.
Jeśli chodzi o podciąganie jednorącz sprawa wygląda nieco inaczej. Pomocny jest tu zawiązany sznur na drążku. Podciągasz się na 1 ręce, drugą łapiesz za sznur i sobie pomagasz. Wraz z progresem łapiesz sznur coraz niżej aż w końcu dymniesz się bez pomocy. Kolejnym ciekawym ćwiczeniem jest podciąganie się na jednej ręce drugą trzymając za nadgarstek, wraz z progresem analogicznie do sznuru zjeżdżasz po przedramieniu.
Jak te pompki na trica wyglądają? (foto/film/rysunek)
Przysiady jednonóż dla osoby średniowytrenowanej nie powinny stanowić większego problemu. Jeśli chodzi o wyskok tak samo jak robi się to w klasycznych przysiadach. Jedno co muszę przestrzec przed tym ćwiczeniem ponieważ na dłuższą metę niszczy kręgosłup. Po prostu fizycznie nie jest możliwe wykonanie poprawnie technicznie tego ćwiczenia, dokładniej rozchodzi się tu o środek ciężkości.
Deski kilkuminutowe. Hmmmm stary sprawdzony sposób robisz na początku np 5s po 40s z przerwą minutową, wraz z kolejnym treningiem/tygodniem zmniejszasz czas przerwy o pare sekund aż te wszystkie serie "zleją" się w jedną.
Napisano Ponad rok temu
nie moge znalesc filmikow, chodzi mi glownie o cwiczenia z ksiazki "skazany na trening " tam jest ich opis i zdjecia. Apropo pompek na triceps, robi sie je podobnie jak sercowki/diamentowki, z ta roznica ze dlonie sa praktycznie na krzyz ulozone, a lokcie podczas uginania rąk idą na boki (ciezko o zdjecie, jest to cwiczenie gimnastyczne ktore mialem na studiach jeszcze ). Noi apropo calosci, w wiekszosci cwiczen o ktorych rozmawiamy jestem juz na wysokim poziomie zaawansowania, a moje pytanie od poczatku bylo takie, czy jest sens łączyć to z siłownią standardową i jak zrobić to z głową żeby efekt nie był odwrotny do zamierzonego