Kiedyś ćwiczyłem praktycznie tylko górę brzucha, np. brzuszkami na piłce. Potem zacząłem ćwiczyć cały brzuch ale teraz góra wygląda nieproporcjonalnie oraz w dole już czuć "kolcki", natomiast na górze jest tylko wcięcie. Co zrobić, żeby to wygównać i mieć "kolcki" na całej długości?
Góra brzucha - problem
Napisano Ponad rok temu
Stosuj ćwiczenia na brzuch z obciążeniem: allahy, brzuszku z obciążeniem, wznosy nóg na drążku z obciążeniem.
ZAPRASZAM DO OBEJRZENIA: DZIENNIK TRENINGOWY OLOSEK
W RAZIE PYTAŃ, PORAD ZAPRASZAM NA PRIV
POZDRAWIAM
Napisano Ponad rok temu
Może na początek podam wiek itd. Mam 15 lat, czasami chodzę na basen, biegam i na rower. Na siłowni nie mam konkretnego planu, bo i tak za każdym razem coś zmieniam (chodzę ok 2-3 razy w tygodniu). Mam lekką skoliozę w odcinku lędżwiowym oraz piersiowym. Np. dzisiaj na siłce robiłem allahy, ale przy zbyt dużym obciążeniu bardiej czuję plecy niż brzuch, wolałbym coś bardziej ogólnorozwojowego, ale po prostu nie lubię godzinaki robić nożyc, rowerka i innych takich.
Napisano Ponad rok temu
Brzuszki na ławce skośnej z obciążeniem, wznosy nóg na drążku. Jeśli masz problem z tym, to musisz bardzo uważać. Masz ułożoną dietę? Ona jest głównie odpowiedzialna za widoczność mięśni brzucha.
Powtórzenia w zakresie 20-25, serii 3-4 i takie 2-3 ćwiczenia wystarczą
ZAPRASZAM DO OBEJRZENIA: DZIENNIK TRENINGOWY OLOSEK
W RAZIE PYTAŃ, PORAD ZAPRASZAM NA PRIV
POZDRAWIAM
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wpisz sobie w Google hasło:
Atrybuty męskości cz.4 - ABS / sześciopak
pierwszy wynik od góry to jest właśnie to.
Jeśli nie pomogłem bezpośrednio Tobie, ale uważasz, że moja wypowiedź może być pomocna dla innych użytkowników, to możesz postąpić podobnie.
Napisano Ponad rok temu
Ok, czyli tak: ok 1,2-1,5g białka na kilogram masy ciała, czyli 79-99 gramów dziennie. Oprócz tego trening 2 albo 3 razy w tygodniu i taki plan:
4x seria łączona:
brzuszki na piłce/spięcia z ciężarem 10x
przciaganie kolad do klatki 10x
a potem na dobitkę rowerek z maksymalną ilością powtórzeń. Do tego jakieś wielostawowe, np. wioślarz nad- i podchwytem.
Może być?
Napisano Ponad rok temu
1. Skrzywienie jest ale niewielkie, nawet nie nazwałaby go skoliozą tylko wadą postawy. Dała kartke z ćwiczeniami. Prawdę mówiąc apora część wydaje mi się bezsensu, wiec planowalem po prostu dolożyć je do standardowego planu treningowego
2. Już za bardzo nie urosnę (1-2 cm), bo kregoslup już kostnieje. Mam 180 coś (chyba 187cm) wiec nie narzekam, ale jestem ciekawy czy silownia mogla jakoś mocniej na to wpłynąć.
Napisano Ponad rok temu
Ma Twoim miejscu zamiast myślenia o rzeźbieniu ABSu najpierw skorygowałbym wadę postawy - zrób to póki jeszcze jest na to szansa.
Podstawowe metody to: ćwiczenia korekcyjne w wodzie (w basenie/na pływalni), ćwiczenia korekcyjne na macie/materacu i zachowywanie prawidłowej postawy w czasie chodzenia / siedzenia / spania.
Użytkownik RychuP edytował ten post Ponad rok temu
Jeśli nie pomogłem bezpośrednio Tobie, ale uważasz, że moja wypowiedź może być pomocna dla innych użytkowników, to możesz postąpić podobnie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu