Cześć, nazywam się Maksym Riznyk i ten dziennik poświęcam tematyce Street Workout. Dla mnie ten sport nie jest pasją lecz stylem życia. Wiele mu zawdzięczam.
Urodziłem się na Ukrainie w małym miasteczku Lubny. W Polsce przebywam od roku 2010 jako student. Aktualnie jestem na ostatnim roku studiów magisterskich na Uniwersytecie Ekonomicznym w Krakowie. Tak, w wieku 21 lat kończę studia, wynika to z różnicy w systemie edukacyjnym Ukrainy a Polski.
Moją główną ideą jest promowanie zdrowego trybu życia w śród młodzieży, spędzanie wolnego czasu z korzyścią dla zdrowia.
Jestem jednym z prekursorów tego sportu w Polsce. Przeze mnie była założona pierwsza grupa Street Workout Poland na FaceBook która liczy ponad 11 000 członków i ta liczba wciąż rośnie. Staram się odwiedzać wszystkie zloty, imprezy sportowe związane z tym sportem.
Wymieniam się doświadczeniem z ludźmi które prowadzą inne dyscypliny sportowe.
Jak trenuje ?
Osobiście mam inne podejście do wykonywanych ćwiczeń, ponieważ nie dziele treningów na partię mięśniowe. Każdy trening jest odmienny. Jeżeli chcę to wykonuję "bazę" albo ćwiczenia pod konkretną figure. Na treningach przewaźnie wykonuje:
- Muscle up
- Podciągania w różnych chwytach
- Pompki
- Pompki na poręczach
Wyżej wymienione ćwiczenia lubię łączyć w sety.
- Stanie na rękach
- Pompki w staniu na rękach
- Ćwiczenia wzmacniające pod Flagę
- Wejścia do stania na rękach z różnych pozycji
- Raz w tygodniu robię nogi, nie ukrywam, że ostatnio pomija mnie ten trening ponieważ przygotowuje się do zawodów.
Przeważnie staram się trenować codziennie ale ostatnio zacząłem prowadzić zajęcia z Street Workout w wtorki, czwartki dla tego nie mam możliwości trenowania w tę dni. Dużo uwagi poświęcam na technikę wykonania ćwiczeń i rozciąganiu się.
Moje jedzenie?
Kiedy zaczynałem przygodę z Street Workout nie znałem metod żywieniowych jakie istnieją teraz. Jadłem wszystko co było ugotowane w domu z własnego ogródka. Główna idea tego sportu do zdrowe odżywianie się. Już nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłem coś z fastfood. Jem każdy rodzaj mięsa, kasze, ziemniaki, zupy, jedynie staram się ograniczać ser żółty, bardzo mi zatrzymuje wodę. Jeżeli coś smażę to używam cook spray. Jem dużo jajek, bardzo lubię omlety z płatkami owsianymi, do tego twaróg, banan. Raz w tygodniu z narzeczoną idziemy na lody. Bardzo lubię owoce suszone. Staram się trzymać dzienny bilans kaloryczny z blędem 200 ckal.
Czy stosuję suplementy?
W moim przypadku mogę powiedzieć, że nie. Miesiąc temu skończyła mi się puszka izolatu którą dostałem od znajomego. Niby była na około 30 dni ale u mnie przetrwała 2 miesiące. Dodawałem jedną lub dwie miarki do omletów rano dla smaku.
Jeżeli macie jakieś pytania odnośnie treningów związanych z Street Workout zapraszam do odwiedzania mojego dziennika. Chętnie wszystkim pomogę.