Witam. Mam na imię Dominik i mam problem dotyczący więzadeł barkowych (ogólnie barku). Mam nawykowe zwichnięcie barku i podczas ćwiczeń barku, klatki i szczególnie przy przyciąganiu drążka do karku
na wyciągu bark zaczyna boleć, a czasami jest uczucie "wypadania i samonastawienia" i przez niego nie mogę zrobić dokładnie reszty powtórzeń. Po paru wizytach u "lekarzy" skierowali mnie
na rehabilitacje i zakazali ćwiczeń(przez około 8-10 tygodni). Żaden ze "specjalistów" nie ma pojęcia jaka jest tego przyczyna (zwichnięcia barku), domyślają się, że to przez poluzowane więzadła barkowe.
I tutaj moje pytanie co mam zrobić?
Chodzić na rehabilitację i mimo zakazu robić lekkie treningi żeby go nie przeciążać, ale żeby nie został zaniedbany i żeby mięśnie nie straciły na sile? Nie chce stracić formy i zależy mi na tym żeby pogodzić leczenie i pasje.
Czy można jakoś wspomóc ten proces jakimiś suplementami? Z góry dziękuję za pomoc
Kontuzja barku
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ćwiczenia siłowe mogą tylko pogorszyć sytuację. Niektórzy robią przerwe na kilka miesięcy.
Musisz się pogodzić, że będą spadki.
TKWM
Napisano Ponad rok temu
miałeś usg lub rezonans barku czy sam rentgen?
ściąganie drążka za głowę czy wyciskanie sztangi od karku mają na prawdę negatywny wpływ na barki, tym bardziej jak masz z nim problem powinieneś ich nie wykonywać, wyciskanie sztangi leżąc w sumie też nie jest najlepszym ćwiczeniem dla barków, ba jest ono najczęstszą przyczyną ich kontuzji wśród osób ćiwczących na siłowni w szczególności jak się skupia na klacie i jej sile
Napisano Ponad rok temu
Zapraszam też do założenia dziennika treningowego. Prowadząc dziennik szybciej uzyskasz kompleksową pomoc i będziesz notował postępy
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
miałeś usg lub rezonans barku czy sam rentgen?
ściąganie drążka za głowę czy wyciskanie sztangi od karku mają na prawdę negatywny wpływ na barki, tym bardziej jak masz z nim problem powinieneś ich nie wykonywać, wyciskanie sztangi leżąc w sumie też nie jest najlepszym ćwiczeniem dla barków, ba jest ono najczęstszą przyczyną ich kontuzji wśród osób ćiwczących na siłowni w szczególności jak się skupia na klacie i jej sile
Miałem robiony rezonans magnetyczny. Lekarz powiedział, że nic bardzo niepokojącego nie widać.