Witam
Czy po treningu powinno się przyjmować jakieś cukry? Czy to wpływa na rozwój mięśni? Z góry dziekuję za odpowiedź.
Cukier po treningu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bezpośrednio po treningu niezależnie od celu treningowego zalecam przyjmować czyste białko/aminokwasy a około godzinę po pełnowartościowy posiłek. Nafaszerowanie się cukrami po zakończeniu treningu powoduje wyrzut insuliny który hamuje wyrzut ważniejszych hormonów anabolicznych.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Po treningu powinno sie zjesc pelno wartościowy posilek złozony c białek, weglowodanów i tluszczy
TKWM
Napisano Ponad rok temu
Moje zdanie jest takie, że zaraz po skończonym treningu trzeba dostarczyć węglowodany proste w celu jak najszybszej odbudowy glikogenu.
"Mogę zaakceptować swoją porażkę, ale nie zaakceptuje tego, że nie próbowałem"
~ Michael Jordan
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie ma najlepszej wersji. Możesz wypróbować w czasie i węglowodany zaraz po treningu i białko zaraz po treningu. Tylko wtedy zobaczysz na co lepiej reagujesz. Świat kulturystyki jest podzielony co do tego co jest bardziej potrzebne odbudowa glikogenu która nie jest konieczna zartaz po treningu czy wyrzut hormonów anabolicznych które powodują wzrost mięśni.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Ja bym przyjmował węgle bo powoduje wyrzut insuliny,naj naj ważniejszego hormonu anabolicznego Po treningu siłowym tkanki są bardziej wrażliwe na cukry,także też inaczej na niego reaguje organizm niz jakbyś pił carbo leżąc przed tv.Do tego białko musi byc,liczne badania pokazują ze takie combo najszybciej odbodowuje glikogen,tłuszczu brać nie wolno,bo spowalnia metabolizm.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bez sensu brać po treningu kazeinę.I tak jak napisałem wegli ma byc więcej od białka a nie tak jak ty piszesz na odwrót.
Napisano Ponad rok temu
Jeśli chcesz dać białko od razu po treningu to najlepiej w postaci odżywki. Izolat + jakieś węglowodany proste.
"Mogę zaakceptować swoją porażkę, ale nie zaakceptuje tego, że nie próbowałem"
~ Michael Jordan
Napisano Ponad rok temu
Jeżeli nie chce brać bialka w postaci odżywek, tylko np filet z kurczaka chwilę po treningu, to efekt będzie podobny ??
Dlaczego bez sensu kazeina po treningu?
Napisano Ponad rok temu
Dla kolegów fakt utrzymywania największego stężenia leucyny nie ma znaczenia z racji całościowego długiego wchłaniania. Zjedz kurczaka i będzie ok lub chuda rybę nie musisz stosowac białka w prochu.
PS: Ja nie rzadko pije twarogowego szejka po treningu i forma wychodzi taka sama jak dawniej piłem białko w prochu czy jak jem kurczaka. To sa detale na które zwraca uwagę zawodowiec a amator nie odczuwa różnicy. Taka jest prawda
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Głównie z wygody polacałbym po treningu np. porcję gaineratora-dobre węgle i miks białkowy,trochę MCT.Należy pamiętać że po treningu trawienie jest słabsze,krew krążyła po mięśniach w większej niż do tej pory ilości,żołądek i jelita słabiej pracują,warto dać im odetchnąć czymś szybko wchłanialnym.