Zacznijmy może od tego co to jest dietetyka?
Dietetyka - jest to nauka medyczna o żywieniu człowieka. Rozróżniamy dwa rodzaje dietetyki. Dietetyka sportowa i dietetyka kliniczna.
Kliniczna - skupia się na zdrowym odżywianiu człowieka.
Sportowa - może zaburzać nasze zdrowie. Nie wlicza wartości pobocznych.
Skupmy się na dietetyce sportowej.
1 kcal - Jest to energia potrzebna do ogrzania 1 litra wody o 1 stopień Celsjusza.
Podstawowe substraty energetyczne
Białka - (proteiny, aminokwasy) podstawowy budulec naszych mięśni. Dostarcza w 1 gramie 4kcal.
Składa się z 20 aminokwasów:
* Egzogennych - muszą być dostarczone z zewnątrz ponieważ organizm nie potrafi ich sam syntezować. Jest ich 8 (treonina, tryptofan, fenyloalanina, lizyna, leucyna, izoleucyna, metionina i walina)
* Endogennych - organizm potrafi je sam syntezować. Jest ich 12 (alanina, glicyna, prolina, histydyna, arginina, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, cysteina, asparagina, seryna, tyrozyna, glutamina)
Białka możemy podzielić na:
- pełnowartościowe (zawierają pełen aminogram - wszystkie aminokwasy)
- niepełnowartościowe (nie zawierają pełnego aminogramu)
Pełnowartościowe (na 100g produktu):
- pierś z kurczaka B: 20g
- wołowina B: 22g
- jajka B: 11,5g
- białka jaj B: 10g
- żółtka jaj B: 13g
- ryby:
* mintaj B: 17g
* dorsz B: 17g
* tuńczyk B: 24
* pstrąg B: 19g T: 2g (tłuszcze)
* panga B: 18g T: 4g
* tilapia B: 13g T: 4g
* halibut B: 22g T: 4g
* makrela B: 19g T: 6g
* śledź B: 16g T: 10g
* łosoś B: 20g T: 13g
- odżywki białkowe B: 70-92%
Niepełnowartościowe (na 100g produktu):
- twaróg chudy B: 20g
- białko sojowe - roślinne np. ryż 70g węglowodanów i 9g białka sojowego
Węglowodany - (cukry) jest to źródło energii dostarczającej w 1 gramie 4kcal (dokładnie 3,9kcal).
Indeks Glikemiczny (IG) - szybkość wchłaniania się cukrów do krwi.
Węglowodany złożone o niskim indeksie glikemicznym (na 100g produktu):
- płatki owsiane W: 61g
- kasza gryczana W: 70g
- ryż brązowy W: 70g
- ciemny makaron W: 70g
Średni IG:
- ryż biały W: 70g
- makaron biały W: 70g
- ciemne pieczywo W: 40g
- ziemniaki W: 20g
Węglowodany proste o niskim indeksie glikemicznym:
- miód
- dżemy
- owoce
- słodycze
- carbo/vitargo
- białe pieczywo
- wafle ryżowe
Tłuszcze - Jest to źródło energii dostarczającej w 1 gramie 9kcal. Służy również do rozpuszczania witamin A D E K.
Pochodzenia roślinnego (na 100g produktu):
- oliwa z oliwek T: 100g
- olej lniany T: 100g
- olej z pestek winogron T: 100g
- masło orzechowe T: 60g B: 24g W: 12g
- orzechy T: 60g B: 24g W: 12g
Pochodzenia zwierzęcego:
- tłuste mięso np. karczek
- żółtka jaj T: 20g
- masło
- smalec
Witaminy/minerały - Regulują wszystkie procesy organizmu
- warzywa
- suplementy
Błonnik - Nie jest wchłaniany przez organizm, reguluję prace jelit (perystaltyka)
- otręby
- płatki owsiane
- suplementy np. Fibre
- warzywa
Zapotrzebowanie na Białko, Węglowodany, Tłuszcze
Są to oczywiście sztywne "widełki". Wartości należy dobierać indywidualnie pod siebie.
W ostatniej rubryce został podany przykład rozkładu makroskładników dwóch kulturystów:
K - Krzystof Stolarczyk - dieta na 3 msc przed zawodami, miał do przepalenia ok. 6kg mięśni po to, aby się zmieścił w kategorię, stąd tak niska podaż węgli i tłuszczy.
P - Patryk Szostak - dieta na 3 msc przed mistrzostwami Polski 2013. Zwykła wycinka - brak limitu wagowego.
opracował leżu
zakaz kopiowania
Podstawy dietetyki sportowej
Napisano Ponad rok temu
"Mogę zaakceptować swoją porażkę, ale nie zaakceptuje tego, że nie próbowałem"
~ Michael Jordan
Napisano Ponad rok temu
Bardzo dobry art co do tej niepełnowartościowości kazeiny w twarogu to jest wiele sporów. Jak wykazały badania białko z twarogu jest w pełni przyswajalne i słuzy naszym mięśniom a stężęnie leucyny po spożyciu jest okrutnie wysokie
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Też mam takie zdanie, no ale niestety dietetyka sportowa uważa twaróg za białko niepełnowartościowe i co zrobisz
"Mogę zaakceptować swoją porażkę, ale nie zaakceptuje tego, że nie próbowałem"
~ Michael Jordan
Napisano Ponad rok temu
ależ białko w twarogu oczywiście jest pełnowartościowe, sam w mojej diecie wpierdzielam aż mi się uszy trzęsą
Napisano Ponad rok temu
My o tym wiemy i Lezu też niestety dietetyka sportowa je odrzuca. Dlatego nie wspomniał w arcie o tym fakcie.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Aminogram, aminogramem ale białka są dzielone wiemy przecież jak, pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, więc nie róbmy z twarogu rośliny strączkowej z powodów nie wiele gorszego aminogramu od mięsa kurczaka
Wybieram produkty lokalne, sezonowe, świeże.
Siła Człowieka nie Polega na tym, że Nigdy nie Upada, ale na tym, że Potrafi się Podnosić.
Napisano Ponad rok temu
Czy twaróg można zamienić na coś innego ? Pozdrawiam
Użytkownik LukaszPrzybor94 edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Na dowolne inne źródło białka zwierzęcego.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
tilapia to syf dobrze, że są inne ryby na liście
Nigdy nie ufaj niczemu i nikomu, jeśli nie wiesz, gdzie jest jego mózg.
Napisano Ponad rok temu
Mnogość gatunków ryb pozwala jednak na wybranie innego, bardziej satysfakcjonującego gatunku. Wystarczy poszukać i problem z głowy .
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
Jak najbardziej dieta powinna być dobrana do odpowiednich ćwiczeń. Wszystko musi iść w parze.
Napisano Ponad rok temu
Dlatego kocham to forum, nie raz prosto a rzeczowo i w bardzo fajnej przejrzystej formie !
Napisano Ponad rok temu
Zachęcamy do sprawdzenia innych wątków, a także całego serwisu gdzie jest masa tekstów z dużą ilością wiedzy!
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
Bardzo fajne podstawy diety są tutaj przedstawione.
Napisano Ponad rok temu
Zamykam temat, ma on charakter informacyjny niż dyskusyjny.
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Podstawy BJJ |
BJJ, LUTA LIVRE, SAMBO |
|
|
||
Trening dla młodzika :)Takie podstawy :D |
Trening dla początkujących |
|
|
||
Co Sądzicie o Szermierce Sportowej |
MIECZ i SZTUKA WALKI MIECZEM |
|
|
||
Podstawy Sztuk Walki |
Sztuki walki |
|
|
||
Nowa publikacja: Zapasy styl wolny. Podstawy techniki |
ZAPASY - Styl Wolny i Klasyczny |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Na co zamieniacie owoce i warzywa?
- Ponad rok temu
-
Dieta na mase (potrzebuje waszej pomocy)
- Ponad rok temu
-
Redukcja !!
- Ponad rok temu
-
Chce szybko przytyc
- Ponad rok temu
-
dieta dla mężczyzny - prośba o pomoc
- Ponad rok temu
-
Dieta redukcja
- Ponad rok temu
-
Dieta na redukcję
- Ponad rok temu
-
Dieta pod Sporty Walki
- Ponad rok temu
-
Jak się odżywiać ? regularnosc przyjmowania białka ? (
- Ponad rok temu
-
JAK JEŚĆ ?
- Ponad rok temu