Ćwiczenia na plecy a słabe ramiona
Napisano Ponad rok temu
Moglibyście doradzić coś, jak uzupełnić ten trening aby wzmocnić mięśnie ramion lub jakie jeszcze stosować techniki ograniczające ich udział. Niestety cechuję się dość drobną budową tak więc w ramionach zawsze mi brakowało sporo do Pudziana.
Czy ćwiczenie wg systemu Pavla Tsatsoulina z Nagiego Wojownika pomogłoby mi również powiększyć mięśnie, czy w zasadzie jedynie siłę statyczną? Przyznam bowiem otwarcie, że zależy mi w pierwszej kolejności na efekcie wizualnym (możecie myśleć co chcecie :wink: ).
Napisano Ponad rok temu
a tak poważnie- to podałesw swoim poście rozbieżne cele ( najpierw poszerzenie pleców, potem wzmocnienie ramion)
efekt wizualny też w zasadzie ciezko powiedzieć czego ma dotyczyć- masa, rzeźba, pleców, ramion?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeśli zależy ci na efekcie wizualnym, to proponuję GVT i ścisłą, nudną dietę typu kurczak-ryż-brokuły-oliwa.
Jeśli natomiast zmienisz zdanie i będziesz po prostu chciał być silny i duży (jak prawdziwy facet ), to zacznij od Starting Strength i wpierdalania ile wlezie (ale czystego, prawdziwego żarcia, żadnych śmieci).
W obydwu przypadkach przyda ci się sztanga. Żaden kulturysta ani siłacz nie ogranicza się do samego drążka i hantli.
Napisano Ponad rok temu
Podobni bez masy nie ma czego rzeźbić, tak więc wpierw przydałaby się większa masa. :wink:a tak poważnie- to podałesw swoim poście rozbieżne cele ( najpierw poszerzenie pleców, potem wzmocnienie ramion)
efekt wizualny też w zasadzie ciezko powiedzieć czego ma dotyczyć- masa, rzeźba, pleców, ramion?
Z tym, że podciąganie wąskim podchwytem działa bardziej na środkowe mięśnie pleców, a mi tutaj chodzi o efekt V.podciagaj sie wiecej podchwytem na szerokosci barkow, gdzie bardziej dziala biceps?
To nie jest zły pomysł, kiedyś tak robiłem. Może warto do tego ćwiczenia wrócić.A i dobrym wyjściem jest podciąganie na ręczniku.
Wiem, najchętniej chodziłbym na siłkę, niestety obecnie nie mam za bardzo możliwości.W obydwu przypadkach przyda ci się sztanga. Żaden kulturysta ani siłacz nie ogranicza się do samego drążka i hantli.
Czy trening siłowy z małą ilością powtórzeń, dużym obciążeniem, trwający krótko ale często powtarzany (>3 razy w tyg.) może również pomóc rozwinąć masę (nie wspominam o diecie bo to jest dla mnie jasna kwestia)?
Napisano Ponad rok temu
wiele serii, mało powtórzeń tj. 5-3 i do wieszaj ciężar
/edycja
Czy trening siłowy z małą ilością powtórzeń, dużym obciążeniem, trwający krótko ale często powtarzany (>3 razy w tyg.) może również pomóc rozwinąć masę (nie wspominam o diecie bo to jest dla mnie jasna kwestia)?
tak jak najbardziej, zobacz ciężarowców. Istotne jest co rozumiesz przez 'trwający krótko'
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Taki, jaki przedstawiony jest np. w nagim wojowniku: codzienne ćwiczenia pod (docelowo) pompki na jednej ręce, podciąganie na jednej ręce oraz przysiady na jednej nodze, wykonywane w kilku powtórzeniach z długimi przerwami między seriami, prawie codziennie.tak jak najbardziej, zobacz ciężarowców. Istotne jest co rozumiesz przez 'trwający krótko'
Czym się wyróżnia podciąganie na kółkach pod względem efektów?Spróbój podciągnięć na kółkach gimnastycznych.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mam naprawdę szeroki drążek sufitowy z wieloma uchwytami i im szerzej tym w zasadzie biceps w ogóle nie odczuwa ciężaru. Za to najszerszy grzbietu i przedramiona faktycznie dostają ( już tak sobie utrudniałem że odpadłem po drugim podciągnięciu a biceps jest kompletnie wyłączony. w pewnym momencie czuć nieco ciagnięcia z boku ramienia, ale to bardziej rotator
na swoim przykładzie- chudzi i drobni nie powinni ćwiczyć codziennie, zwłaszcza na początku. deliktaniejsze włókna miesniowe przy przemeczeniu mają silniejszą tendencję do skracania się- gdy nie ma odpowiedniego czasu regeneracji i michy.
nawet w kulturystyce spotkalem się z zaleceniem aby ektomorficy ćwiczyli daną grupę mięśni nie częściej niż raz w tygodniu, za to bardzo ostro.
przy towarzyszącej drobnej budowie delikatniejszej budowie powięzi i ścięgien przetrenowanie i zaburzenie równowagi mięśniowej jest bardzo prawdopodobne, przy codziennym treningu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nigdy nie miałem cierpliwości do treningu ściśle wg planu, a trening kulturystyczny porzucilem szybko na rzecz ćwiczeń wielostawowych
najszybsze efekty wzrostowe miałem ćwicząc 3 razy w tygodniu nie obwodowo, ale blokami serii-co tydzień zmieniając coś w ćwiczeniach ( kolejność ćwiczeń, ilość serii, ilość powtórzeń, tempo), czasem robiłem try dni pod rząd a potem 4 dni przerwy.
nie wiem o jaki efekt wizualny ci chodzi, ale takie ćwiczenia wielostawowe najlepiej wypracowują sylwetkę i postawę ciała. dopiero jak już masz równowagę mięśniową i właściwą postawę można robić kulturystyczną masę.
Ci którzy to pomijają kończą jaako dośc pokraczne karki o zaburzonych proporcjach.