nacisk na nerwy
Napisano Ponad rok temu
Na początek zacznij odróżniać szczękę od żuchwy i potem jakoś pójdzie. ;-)Nie przypomnę sobie teraz tej nazwy. Na pewno znów bym ją przekręcił
A Kirk Douglas rzeczywiście ma "dół szczękowy". Taką dziurkę w brodzie, na którą podrywał dziewczyny.
Napisano Ponad rok temu
Dlatego ja np dałem sobie z nimi spokój, a wiele lat jeździłem do Terrego Wingrove.
Uważam że timing poparty techniką zawsze się sprawdzi
Napisano Ponad rok temu
Mozliwe ze takie bolesne techniki jak yawara dzialalyby dobrze jako atemi (np uszczypniecie wargi czy cos takiego) ale sam sie tego nie wyucze, wiec odpuszczam.
Napisano Ponad rok temu
Przykładowo - ćwicząc nikyo-undo nie czujesz maksymalnego bólu - jaki możliwy jest po dołożeniu "paluszka" przez kolegę. Na sobie nie można się nauczyć - w skrócie.
Na pewno możesz się nauczyć punktu określonego w daito-ryu jako dokko -przy zakładaniu irimi-nage (też opanowałem).
Problem widzę inny - nie spotkałem nikogo kto potrafi przekazać taką wiedzę osobiście.
Ja sam próbowałem nauczyć kilkoro osób - nie potrafią zrobić. Po kilku nieudanych próbach - nie chcą ("pan to chyba lubi zadawać ból, a to chyba nie o to chodzi w aikido").
Czy masz ograniczenia fizyczne? Bo jeśli masz sflaczałą i drobną rączkę to niektóre punkty nie możesz wykorzystać.
Napisano Ponad rok temu
Czy masz ograniczenia fizyczne? Bo jeśli masz sflaczałą i drobną rączkę to niektóre punkty nie możesz wykorzystać.
Jeśli to do mnie to nie
Ani drobna ta moja ręka ani sflaczała. Raczej silna niż słaba.
Piszę o punktach na ciele, nie tylko na ręku. Po prostu nie bolą mnie na tyle żeby zaburzyć ruch a co dopiero unieruchomić
a jeśli chodzi o przekazywanie wiedzy to Terry ma tę umiejętność
Napisano Ponad rok temu
2. Dodatkowo prog bolu mozna wytrenowac i podniesc naprawde wysoko
3. Wiekszosc dziala tylko z zaskoczenia nie kiedy jestesmy na nie przygotowani i słuza raczej chwilowemu odwroceniu uwagi.
4. Jak by cos bylo uniwersalne i wsechstronne na kadego to nic innego ludzie by nie opracowywali
Napisano Ponad rok temu
1. Rózne osoby maja rózny prog bolu
2. Dodatkowo prog bolu mozna wytrenowac i podniesc naprawde wysoko
3. Wiekszosc dziala tylko z zaskoczenia nie kiedy jestesmy na nie przygotowani i słuza raczej chwilowemu odwroceniu uwagi.
4. Jak by cos bylo uniwersalne i wsechstronne na kadego to nic innego ludzie by nie opracowywali
Nawiązuję do czasem wyrażanej opinii w/g której za pomocą punktów można sprawować totalną kontrolę.
Uważam takie założenie za ryzykowne.
Napisano Ponad rok temu
Odkryłem przypadkowo przy technice odbierania miecza, zanim jeszcze miałem "mapę" tych punktów (lewej ręce, przy krawędzi).
Mógłbyś podzielić się tą "mapą"?
Napisano Ponad rok temu
Nawiązuję do czasem wyrażanej opinii w/g której za pomocą punktów można sprawować totalną kontrolę.
Takie zalozenia nie sa ryzykowne .... sa totalnie bzdurne
Nie zapomne Antonio Garcie i jednego z naszych uczniow na poczatku lat 90-tych na ktorym wiekszosc technik nie wychodzila ... a kto sie zetknal z Garcia wie ze laik to nie jest
Napisano Ponad rok temu
Linki dałem (1 strona tego wątku, czwarty post). [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]Mógłbyś podzielić się tą "mapą"?
Sama mapa jest bezwartościowa bez reszty książki, gdzie pokazano w jakich sytuacjach który punkt się wykorzystuje. Co ja mówię - "książki" - trzeba żywego nauczyciela, i lat ćwiczeń.
Widziałem na filmach aikido (sensei Kobayashi prawdopodobnie) zastosowanie punktów uciskowych. Katsuyuki Kondo też demonstruje ich wykorzystanie.
Napisano Ponad rok temu
Ale wnioskuję z kontekstu, że Ty tą wiedzę i umiejętności posiadłeś?
Napisano Ponad rok temu
pod obrazkiem masz enlarge view ;-)Ta mapka jest bardzo małą czcionką pisana - nic się nie da przeczytać
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Takie zalozenia nie sa ryzykowne .... sa totalnie bzdurne
Nie zapomne Antonio Garcie i jednego z naszych uczniow na poczatku lat 90-tych na ktorym wiekszosc technik nie wychodzila ... a kto sie zetknal z Garcia wie ze laik to nie jest
Chciałem być w miarę uprzejmy
Napisano Ponad rok temu
Z tego co zrozumiałem to nie da się nauczyć wszystkich punktów u jednego nauczyciela.U nas (kalari) mowi sie o tzw. marma points - polecam przeczytac chocby Zarilliego
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Może dorzucę coś z Nippon Shorinji Kempo
"System So Doshina opiera się nie na sile fizycznej, a na wykorzystaniu wiedzy naukowej. Na zaawansowanym etapie nauki poznaje się keimyaku-ho (terapię żył i nerwów), która zawiera wiedzę na temat siedmiuset ośmiu keiraku-hiko "tajnych luk" w połączeniach nerwowych, które mają się znajdować w ludzkim ciele. W praktyce wykorzystuje się jedynie 142 "luki". Ich użycie ma powodować u przeciwnika paraliż lub utratę świadomości. Do tych sekretów mają dostęp wyłącznie najbardziej zaufani uczniowie Shorinji Kempo, a nauka odbywa się wyłącznie drogą werbalną."
(za Donn F. Draeger "Tradycyjne Bujutsu i Budo").
Dla mnie "nacisk na nerwy" to ta sama działka co atemi a nawet niektóre duszenia. Akcja na tętnice szyjne zapewne zadziała w większości przypadków.
Pamiętam na kursie instruktorów samoobrony technikę mogąca powodować zejście śmiertelne przeciwnika (nie do pokazywania dalej, technika dla przeżycia). Z tych osób na których sprawdzałem działała na wszystkich z wyjątkiem dwóch przypadków (jeden kolega ćwiczący mma od kilku lat, drugi sambo). Byli w stanie się wyrwać mimo nieprzyjemnego bólu (dobry natychmiastowy odruch), u pozostałych paraliż ruchowy (niemożność poruszenia się, oddychania, wydania dźwięku). Tę technikę mógłbym (a właściwie musiałbym) zaryzykować użyć w sytuacji zagrożenia (przejęcie całkowite po ok. 3 sekundach), pozostałe punkty uciskowe - nigdy w życiu. Pomijając oczywisty dla mnie fakt że nie wszyscy reagują tak samo - zbyt duży element nieprzewidywalności w porównaniu do dojo - natężenie akcji, adrenalina po obu stronach, i specyfika klimatu (większość część roku jednak w Polsce ludzie są ubrani w sposób uniemożliwiający skuteczne i bezbłędne trafienie w punkty).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bardziej istotne dla mnie jest udokumentowanie tych punktów, że jest to wiedza gdzieś zebrana do dalszego nauczania. Semantyka mnie nie interesuje, chciałem dorzucić coś wartościowego dla dyskusji w tym wątku.
Napisano Ponad rok temu
Czyli unieruchamiasz i niejako paraliżujesz oponentów za pomocą ucisku ...
Gratuluję, na świecie jest niewiele takich osób
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
1 DAN
- Ponad rok temu
-
Aikido " Ibuki Dojo " Miastko
- Ponad rok temu
-
Wroclaw Aikikai