nacisk na nerwy
Napisano Ponad rok temu
I jako ciekawostka te szczypawki z filmiku Toheia. Niby nic a mozna by z nich atemi zrobic.
Jest jakas ksiazka pod Aikido, z ktorej mozna by takie punkty poznac? Albo ogolnie jakas ?
Pewnie powinienem w kungfu zapytac ale chcialem najpierw tu sie dowiedziec.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tutaj [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] i tutaj [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] przykładowe strony, w sumie sample z książki to 66 stron, można powiększać (opcja enlarge view).
Napisano Ponad rok temu
Co do wrażliwych punków na ciele to nie szukałbym ich w książkach o czakrach, meridianach, czarach...
Wystarczy podręcznik do anatomii
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Natomiast Kyusho-Jitsu to dla mnie nowość. Pooglądałem trochę na YouTube i jedzie mi Kiai Masterem. Tzn. reakcje uczniów/oponentów przesadzone, punkty wrażliwe wzięte z chińskiej medycyny z przed 2000 lat czyli z dupy. Ale nie neguje do końca gdyż pewna część tych punktów z prawdziwymi punktami wrażliwymi. Mówiąc prawdziwymi mam na myśli potwierdzonymi przez współczesną naukę o anatomii człowieka.
Napisano Ponad rok temu
Tzn. reakcje uczniów/oponentów punkty wrażliwe wzięte z chińskiej medycyny z przed 2000 lat czyli z dupy.
Nie przystoi takie wyrażanie opinii w sytuacji gdy cała wiedza o temacie to parę filmików na youtubie.
Napisano Ponad rok temu
A tak na poważnie:
A co w tym dziwnego? Widziałem Ryu-Te, podobało mi się, i nie miałem obowiązku wiedzieć o kyushoTataMisia widziałeś Ryu-Te i nie wiesz że kyusho też jest nauczane w tym stylu?
Napisano Ponad rok temu
A co w tym dziwnego? Widziałem Ryu-Te, podobało mi się, i nie miałem obowiązku wiedzieć o kyusho
W sumie racja, sorki.
Napisano Ponad rok temu
Co to jest "dół szczękowy"?Po prostu zobaczyłem filmik gdzie gościu uderza w dół szczękowy (niby miejsce wrażliwe) i jego oponent gaśnie.
Napisano Ponad rok temu
sztuka nie jest wykonac tam uderzenie czy nacisk co niejednokrotnie konczy sie zablokowaniem punktow i klopoty ze zdrowiem w pozniejszym okresie ale na tym zeby umiec punkty blokowac i odblokowywac.
Niestety wiekszosc masterów w sztukach walki o tym zapomina. Sam mialem przypadek z bolem konczyny przez kilka miesiecy po zastosowaniu ucisku do czasu jak inna osoba mi odblokowala. Nauczyc tego mozna sie przez lata a nie kilku technik przez kilka minut ...
Moze byc z tego wiecej zlego niz dobrego ...
Napisano Ponad rok temu
Nie bardzo wierze ze ktos lekko pacnie w reke potem w szyje i klient pada niczym razony piorunem.
Chodzilo mi o to zeby miec ogolne pojecie gdzie nerwy czy punkty wrazliwe sa. I potem bede mogl sprawdzic czy np np robiac ikkyo czy nikkyo itp nie da sie uchwytu tak zoptymalizowac zeby wlasnie w okolice tych punktow uciskac.
Napisano Ponad rok temu
I potem bede mogl sprawdzic czy np np robiac ikkyo czy nikkyo itp nie da sie uchwytu tak zoptymalizowac zeby wlasnie w okolice tych punktow uciskac.
Tylko po co ?
Napisano Ponad rok temu
Żeby być S.... szeroko rozwiniętym duchowo. ;-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wyjaśniała mi to jedna pani neurolog.
kirk douglas jako materiał poglądowy na dół szczękowy- "made my day"
to moze ktoś wrzuci dołki policzkowe
a pote3m kto pod kim dołki kopie...
Napisano Ponad rok temu
Chyba Clint E.?kirk douglas jako materiał poglądowy na dół szczękowy- "made my day"
Głupio sie czuję ja - Akahige, używający trudnych słów z książek, nie wiedząc, co to dół szczękowy...
Napisano Ponad rok temu
Chodziło mi o to wgłębienie gdzie jest osadzona tętnica szczękowa.
A właściwie jej pierwsza część, pomiędzy nasadą szczęki i uchem.
Nie przypomnę sobie teraz tej nazwy. Na pewno znów bym ją przekręcił
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
1 DAN
- Ponad rok temu
-
Aikido " Ibuki Dojo " Miastko
- Ponad rok temu
-
Wroclaw Aikikai