Sporty walki w systemie edukacji państwa
Napisano Ponad rok temu
Wiadomo mi, ze przed druga wojna w Japonii byla to czesc wychowania mlodziezy. Jak jest teraz? Nie wiem... Moze ktos z was ma jakies informacje. Ciekaw jestem.
Napisano Ponad rok temu
Starania czyni/czyniło PZKT, żeby swoje karate włączyć do programu szkół, ale szczegółów już nie znam.Czy ktos z was ma informacje na temat cwiczenia sportow czy sztuk walki w aktualnym systemie panstwowej edukacji?
Napisano Ponad rok temu
Starania czyni/czyniło PZKT, żeby swoje karate włączyć do programu szkół, ale szczegółów już nie znam.Czy ktos z was ma informacje na temat cwiczenia sportow czy sztuk walki w aktualnym systemie panstwowej edukacji?
Czy sa jakies kraje, w ktorych taki model w jakiejs formie funkcjonuje?
W Polsce na wyzszych uczelniach byly sekcje karate, w ktorych studenci mogli dostawac zaliczenie. Sam cwiczylem w takiej sekcji i przez dwa sezony takowa prowadzilem na Uniwersytecie Slaskim.
Napisano Ponad rok temu
Pracowałem w takiej szkole, ale nie była to szkoła państwowa, gdzie uczniowie na wf kompletowali punkty i mogli je także zdobywać w sekcjach zewnętrznych. Dlatego mieli u siebie sekcję KT, którą prowadziłem.Czy sa jakies kraje, w ktorych taki model w jakiejs formie funkcjonuje?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Na studiach (Uniwersytet Łódzki w Łodzi) widziałem jak WF do wyboru "wschodnie sporty walki", z tego co wiem było to judo, i "samoobrona" czy "elementy samoobrony".
Napisano Ponad rok temu
U mnie na wsi taekwondo jest w przedszkolach.
Na studiach (Uniwersytet Łódzki w Łodzi) widziałem jak WF do wyboru "wschodnie sporty walki", z tego co wiem było to judo, i "samoobrona" czy "elementy samoobrony".
w szkole trzeba realizowac konkretne programy. Normalnie to sie opiera o jakies wytyczne, plan. Pro forma takie rzeczy musza byc przygotowane. To jest to co mnie interesuje. Moze byc tak, ze sprawy sa puszczone "na zywiol". Nie zdziwylbym sie gdyby tak wlasnie bylo.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Swego czasu (biorąc pod uwagę, że gimnazjum ma 4 godziny wf w tygodniu) oferowałem szkole, w której mam salę, że jedną z godzin tego wf mogą robić u mnie jako karate. Z reakcji dyrekcji wynikało, że jest taka formalna możliwość, ale wf-iści nie dali sobie odebrać tej jednaj lekcji.w szkole trzeba realizowac konkretne programy.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Niestety nie mozna bylo powtorzyc tego samego kursu 2 razy - idiotyzm - wiec po 3 semestrach musialem zapisac sie na Yoge:)
Oprocz tego wiem ze bylo aikido ale tam byly jkies nieludzkie godziny zajec - chyba 6.30 na Chelmonskiego (moj kolega wstawal o 4.30 zeby dojechac:))
Karate prowadzil sensei Poznanski, karateka starej daty. Aikido pan Swiercz - bardzo barwna postac, zbieracz ziol, nawiedzony koles bardzo pozytywnie go wspominam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
- judo, aikido, karate, BJJ, krav maga, samoobrona dla kobiet, capoeira, kickboxing.
W zasadzie wszystkie grupy mają całkiem niezłą frekwencję, judo ma chyba z 25 zapełnionych grup w tygodniu, BJJ jest 5 razy w tygodniu, tradycyjne SW też są dość zapełnione.
Co do pierwotnego pytania, nie wiem nic więcej ponad to, co zostało już powiedziane.
Napisano Ponad rok temu
Ale kluby te nie realizuja programu uczelni ogolnie zatwierdzonego .
Napisano Ponad rok temu
Karate kyokushinkai bylo do wyboru jak WF na Politechnice Wroclawskiej -2h tygodniowo.
Niestety nie mozna bylo powtorzyc tego samego kursu 2 razy - idiotyzm - wiec po 3 semestrach musialem zapisac sie na Yoge:)
Oprocz tego wiem ze bylo aikido ale tam byly jkies nieludzkie godziny zajec - chyba 6.30 na Chelmonskiego (moj kolega wstawal o 4.30 zeby dojechac:))
Karate prowadzil sensei Poznanski, karateka starej daty. Aikido pan Swiercz - bardzo barwna postac, zbieracz ziol, nawiedzony koles bardzo pozytywnie go wspominam
A kto Ci powiedział, że nie można było;) U Poznańskiego wszystko było można. Można było nawet przychodzić nie będąc zapisanym;) to nie był problem. Zawsze mogłeś sobie wpisać do indeksu sekcję karate i ocene też by Ci Poznański wpisał To był człowiek, z którym wszystko można było załatwić. Swojego czasu prowadziłem u niego rozgrzewki, a czasami nawet trening jakiś wpadł do poprowadzenia, ale to jeszcze jak studiowałem;)
Napisano Ponad rok temu
To ze w szkolach czy na uczelniach sa zajecia t onie o to Wyborowej zapewne chodzi. Zaliczac WF moze sobie kazdy klub ktory uzyska zgode uczelni itp.
Ale kluby te nie realizuja programu uczelni ogolnie zatwierdzonego .
Czegoś takiego nie ma.
Kiedyś któraś z nadmorskich uczelni oferowała jako jedną ze specjalizacji karate czy karate kyokushin. Ale to baaardzo dawno o tym słyszałem.
Wyborowa chyba troszkę prowokacji zrobił do ciekawej dyskusji;)
Żeby był jakiś program, to najpierw musi się znaleźć ktoś, kto to chce wprowadzić. Później kilka tęgich głów musi taki program opracować, później następuje długi proces zatwierdzania tego przez organy oświaty, ministerstwo itd.
Jakby takie coś istniało, to myślę że szybko zrobiłoby się o tym głośno.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Najwyraźniej nie, bo kiedyś PZKT miało na jednej z uczelni swój kierunek, gdzie współpracowano razem z judo. Alu już nawet nie wiem czy ta uczelnia jeszcze istnieje i jaki czas funkcjonowała. Szczegółów nie pamiętam bo mnie to w owym czasie nie interesowało.Jakby takie coś istniało, to myślę że szybko zrobiłoby się o tym głośno.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Egzamin w innym klubie...?
- Ponad rok temu
-
gadzety karate
- Ponad rok temu
-
Uderzenia kolanem i łokciem w karate