Ladne! Możesz tak do mnie mówić.Trąbiasty mastodoncie
Metodologia treningowa Goscia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Instruktor wielkolud popisuje się miotając kurduplem. Toż to typowy aikidocki obrazek.po tej pierwszej realnej demonstracji fajnie spadla atmosfera, zrobilo sie tak jako sdziwnie nieprzyjemnie :-) nie aikidocko zupełnie :-)
Napisano Ponad rok temu
Akurat nie o to chodzi. Znajdziesz mnóstwo podobnych filmików, gdzie takie ćwiczenia wykonują ludzie podobnej postury. Chodzi o realia ataku nożem. Gość wielokrotnie twierdził, że w aikido można się obronić przed nożem, jeżeli zastosujesz jego koncepcję "aikido przed kontaktem/nie dać się dotknąć". I nawet nie chodzi mi teraz o realną samoobronę ( przecież te ćwiczenia były wykonywane w przyjaznej, towarzyskiej atmosferze powszechnej miłości, a nie w warunkach stresu adrenalinowego ). Filmik pokazuje z jakiego rodzaju problemami trzeba się zmierzyć. Jest też ciekawy z tego względu, że Gość proponuje rezygnację z atemi.Instruktor wielkolud popisuje się miotając kurduplem. Toż to typowy aikidocki obrazek.
Napisano Ponad rok temu
Rzeczywiście, Szczepan otworzył temat, który powinien jak najszybciej zamknąć. Rozmowy prowadzą do nikąd. Z dwóch zasadniczych powodów. Nie proponuję żadnej metodologii i nie mam żadnej koncepcji. Moje stanowisko jest jasne. Aikido sprowadza się do dwóch słów unik-śmierć. Inna jego definicja nie ma dla mnie żadnego sensu. To nie przeszkadza jednak w jego uprawianiu, podobnie jak Katori Shinto Ryu i Naginata Do. Ma to wiele zalet. Oczywiście, sztuki te nie mają dzisiaj żadnego praktycznego zastosowania.Gość wielokrotnie twierdził, że w aikido można się obronić przed nożem, jeżeli zastosujesz jego koncepcję "aikido przed kontaktem/nie dać się dotknąć".
Mógłbym może na tym poprzestać, ale może kilka słów wyjaśnienia odnośnie moich trzech groszy w sprawie samoobrony. Po latach, wyszedłem z założenia, że jeżeli już ćwiczyć aikido, to warto wykształtować w sobie udruchy i nawyki, które w niej pomogą. Aby zwiększyć swoje szanse przetrwania jak i uniknąć prawnych konsekwencji własnej akcji, skupiłem się na 6 technikach aikido, z których każda jest odpowiedzią na jeden atak. Wszystkim przyporządkowałem takie samo zakończenie przez kontrolowany rzut na plecy. [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] i zaproponowałem tutaj, na tym forum, by ktoś przynajmniej spróbował to z partnerem i podzielił się swoim doświadczeniem. Wtedy nasza rozmowa miała by sens.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Instruktor wielkolud popisuje się miotając kurduplem. Toż to typowy aikidocki obrazek.po tej pierwszej realnej demonstracji fajnie spadla atmosfera, zrobilo sie tak jako sdziwnie nieprzyjemnie :-) nie aikidocko zupełnie :-)
nie nie nie Prorocku drogi
typowy aikidocki obrazek to kurdupel miotający wielkoludem i to bez wysiłku
Napisano Ponad rok temu
Po latach, wyszedłem z założenia, że jeżeli już ćwiczyć aikido, to warto wykształtować w sobie udruchy i nawyki, które w niej pomogą. Aby zwiększyć swoje szanse przetrwania jak i uniknąć prawnych konsekwencji własnej akcji, skupiłem się na 6 technikach aikido, z których każda jest odpowiedzią na jeden atak. Wszystkim przyporządkowałem takie samo zakończenie przez kontrolowany rzut na plecy. [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] i zaproponowałem tutaj, na tym forum, by ktoś przynajmniej spróbował to z partnerem i podzielił się swoim doświadczeniem. Wtedy nasza rozmowa miała by sens.
Gościu, to wszystko jest oka, koncepcja jak najbardziej do przyjęcia - jak każda koncepcja
znamy już założenia, dostaliśmy materiał szkoleniowy, teraz przedstaw praktyczne umiejętności zdobyte na tej bazie
jeśli jeszcze jesteś w fazie ich zdobywania to napisz to i ewentualnie powiedz jakie spotykasz trudności, podaj jakiś materiał filmowy z treningu i np prób zastosowania tej teorii treningowej w praktyce, udanych lub nie....
Ja np borykam się w swojej drodze z chętnymi to treningu
od kiedy zmieniłem trening nas bardziej kontaktowy, zdecydowanie trudniej znaleźć chętnych....
ba, mówiąc otwarcie, właściwie nie mam z kim realizować mojego programu więc puki co zamilkłem w tej kwestii :-)
ale tym chętniej dowiem się co Ty osiągnąłeś do tej pory.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Wiesz o czym mowie, niech pozostanie miedzy nami. Tak sobie pozwoliłem wtrącić tylko, juz milknę.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Moze namowie Krissa na szkockie sukienki ala hakamy moze wtedy bedzie z kim walczyc
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Y. Fujimoto Shihan
- Ponad rok temu
-
Suwari waza
- Ponad rok temu
-
STAŻ AIKIDO 25-26.02.2012 BUSHIDO Centrum Warszawa
- Ponad rok temu
-
Czego się spodziewać po treningu Aikido?
- Ponad rok temu
-
ukemi
- Ponad rok temu
-
Filmy,filmiki, pokazy 2
- Ponad rok temu
-
Kuzushi
- Ponad rok temu
-
Aikido w Mma