siłka, szybkie pytanie o trening.
Napisano Ponad rok temu
Lece dzisiaj na trening na silke tzw profesjonalna pierwszy raz w zyciu. do tego zabieram brata z soba, ktory byl ze dwa razy w zyciu moze.
zwazywszy ze nie trenowalem 9 miesiecy z powodu ucietego w lapie sciegna, to mam zamiar i sobie i bratu zaaplikowac ogolnorozwojowy trening, na wszystkie partie.
Chodzi wobec tego o to, jak ustawic kolejnosc trzech glownych cwiczen:
- klaty na plasko,
- przysiadow (dla brata, ja nie moge, bo mam kolana w drzazgach),
- martwego ciagu (w zasadzie tez nie moge, ale skoro profesjonalna silka, to powinni miec te maszynke udajaca martwy).
wiem, ze co do zasady nie powinno sie laczyc martwego i siadow, no ale to ma byc sredniej intensywnosci ogolnorozwojowy, bez niszczenia sie jakiegos strasznego, wiec chyba przejdzie.
jak to lepiej rozlozyc, najpierw siady, pozniej klata zeby odpoczal caly korpus, na koniec siady?
drobnice jak ustawic? zawsze robilem po ktoryms 'glownym' barki-->biceps-->triceps
za rady bede wdzieczny.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
no ja bym nie robil ciezkiego treningu siadow tego samego dnia co ciezki trening martwego. plecy moge nie wytrzymac.nie ma przeciwwskazan zeby martwy robic na treningu z siadem...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ja tylko mowie, czemu sie robi sie obu ostro jednego dnia
Napisano Ponad rok temu
Jeśli was to nie przekonuje to powiem wam ze ja też tak czasem robię, a to już coś.
Napisano Ponad rok temu
"As a 15 year old and at a bodyweight of just slightly over 70 kg, I pulled 215 kg with a horribly rounded back and without a belt"
na pewno chcesz cwiczyc, jak ktos taki?
(w sensie, on jest niezniszczalny :twisted: )
Napisano Ponad rok temu
Nie warto na pewno robić ciągów przed przysiadami, wtedy rzeczywiście przy większym obciążeniu może się stać krzywda w dolny odcinek pleców. Jednak w drugą stronę, zawsze mi to dobrze wchodziło, muskulatura pokrywa się na tyle że zmęczenie po przysiadach powoduje ograniczenie ciężaru który podnoszę w MC, co z resztą jest rozsądne biorąc pod uwagę że startuje w trojboju, i na zawodach robimy ciągi po przysiadach. Dzięki temu mój trening jest bardziej sport-specific
Napisano Ponad rok temu
a martwego nei moge bo kolana mam siadniete, i dociazac je dodatkowo przy martwym bylo by generalnie rzecz ujmujac nierozsadne.
a o ile kojarze, to maszynki do martwego zadnego nacisku na kolana nie wywoluja.
Napisano Ponad rok temu
Jeśli chcesz ćwiczyć dolne plecy bez obciązenia kolan to rób unoszenie tułowia (hyperextensions). Do tego wiosłowanie/podciąganie i szrugsy, i całe plecy przećwiczone (z grubsza).
A tzw. drobnice możesz robić po głównych ćwiczeniach, albo lekko między seriami w ramach aktywnego odpoczynku. Np. ława x8, tylne barki x15, ława, tylne barki i tak dalej; wiosłowanie+triceps albo przód barku; do przysiadów ja bym nic obciążającego nie wrzucał między serie, jakaś lekka kondycja, pajacyki itp.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
prostowania tułowia nie lubie jak ognia, wkurwia mnie okrutnie to cwiczenie i mam wrazenie ze dziala conajmniej marnie.
kontuzje nie odejda od cwiczen z wlasnym cialem, to sie juz pewnie tylko pod noz nadaje, ale chwilowo zycie nie pozwala. zreszta ja nog nie cwiczylem dobre 6 lat niemal juz, a lydy mam dalej przyjebane
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Profesjonalna promocja.
Napisano Ponad rok temu