Czas na regeneracje
Napisano Ponad rok temu
Od ponad roku nie miałem żadnej przerwy w ćwiczeniach (bjj, siłka) nie licząc 2-3 dniowych z powodu braku czasu. W tym były okresy kiedy trenowałem 2x dziennie. Niestety, przez ten czas nazbierało się sporo kontuzji, w tym tygodniu doszła kolejna i teraz już na treningach moge jedynie wykonywać techniki a i to z wielkim trudem.
Na siłowni jestem w trakcie treningu siłowego - zacząłem od bardzo małych obciążeń, żeby sprawdzić jak tam się sprawdza ta superkompensacja ;-) teraz obciązenia wynoszą około 70% maxa w danej ilości powtórzeń.
No i moje pytanie - chcę poświęcić teraz miesiąc na regenerację. Odpuścić bjj i siłownię ( w obecnej formie ) i po prostu doprowadzić się do stanu używalności. Tyle, że nie chce miesiąc siedzieć na dupie bo to bez sensu. Więc...co robić? Myślałem o basenie+ćwiczeniach wzmacniających z własnym ciałem (np trwanie w pozycji do pompek) ale potrzebuje rady jakiejś mądrzejszej głowy.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
. Co do umiarkowanych ćwiczeń siłowych nie wiem, zależy to chyba od kontuzji, z jakimi się borykasz. Może wspinaczka skałkowa?
ładne mi ćwiczenia umiarkowane siłowe
Napisano Ponad rok temu
Niech to będzie umiarkowana wspinaczka. A na poważnie to wydaje mi się, że jeśli ktoś trenuje tyle co on, to jedno wyjście w tygodniu na ściankę ponad basen i wszystko inne powinno stanowić właśnie wysiłek umiarkowany. Ale mogę się mylić.ładne mi ćwiczenia umiarkowane siłowe
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
no..to chyba tyle ;-)
Napisano Ponad rok temu
Ponieważ się konkretnie poprzeciążałeś, to pewnie najlepsze będzie tylko pływanie/jakuzzi/basen
Po za masażem hydrostatycznym, obniża tonus mięśniowy. W fazie regeneracji przyda ci się to.
Chyba to nie jest dobry pomysł żebyś szukał jakiś zastępczych ćwiczeń siłowych. Poodprężaj się w wodzie i wygój do końca.
Sądząc z twojego opisu treningów masz mnóstwo mikrourazów, jak się nie wygoją to ich suma powoduje poważne kontuzje.
Możesz spróbować też z kreatyną (monohydratem). Regeneracja lepiej postępuje w środowisku uwodnionym.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
aktywność ruchowa jest, obniżasz tonus mięśniowy, masz jeszcze masaż hydrostatyczny
Jak to podlejesz kreatynką, to jeszcze przyśpieszysz proces gojenia mikrourazów
Napisano Ponad rok temu
trochę się boję spadków ale to chyba nieuniknione? wiem o pamięci mięśniowej i wiem, że po takiej przerwie pewnie zareagują jak narkoman po detoksie który dostał igłę do rąk ale mimo to..po prostu się boję
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie wszystko musi się kojarzyć ... z treningiem
Kreatyna w rekonwalescencji jak najbardziej z sensem. Tu wykorzystuje się zwiększone uwodnienie komórek.
W stanach zespołów przeciążeniowych się podaje
Napisano Ponad rok temu
Wiesz, jak ktoś już bierze kreatynkę to robi to pod dużym obciążeniem i aby ten efekt mieć później musi sobie czasami odpuścić. Okres przejściowy jest do tego najlepszy.
Natomiast jeśli ktoś nigdy nie brał tego suplementu i chce np. wzmocnić mięśnie uda w celu wyleczenia kolana to ok rozumiem to
Napisano Ponad rok temu
Jesteś lekarzem, ratownikiem medycznym czy rehabilitantem?
Tu pytanie do autora topicu.
W jakim cyklu bierzesz kredkę, i kiedy ostatnio (jeśli bierzesz)?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
(ale pytanie, jak ktoś nie zna tematu topicu i naszych dywagacji )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ps. krio też dobry pomysł